Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη θέση του

"Εμεις θέλουμε να συζητήσουμε. Στο ΔΝΤ θέλουν να βγαίνουν οι αριθμοί. Γι' αυτό είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, αρκεί και το ΔΝΤ να θέλει να τελειώσουμε τη συζήτηση σε εύλογο χρόνο, γιατί αν δεν γίνει αυτό δεν μπορεί να βγει το πρόγραμμα", επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Αν δεν γυρίσουμε σελίδα σε 2-3 μήνες (σ.σ. περιλαμβάνομένου του θέματος του χρέους) δεν θα πετύχει το

πρόγραμμα όπως θέλουμε. Δεν είναι στόχος μας να πάμε σε ατέρμονες συζητήσεις.

«Δεν θα ξανακάνουμε το λάθος με τις ατέρμονες συζητήσεις όπου το review, η αξιολόγηση δεν τελείωνε ποτέ» συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος αναφερόμενος στην έναρξη της αξιολόγησης με μια διατύπωση η οποία εμπεριέχει έμμεση κριτική τόσο προς τον προκάτοχό του Γιάνη Βαρουφάκη όσο και στα πεπραγμένα της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από το ταξίδι του σε 6 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Και οι έξι υπουργοί εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις για τα προβλήματα και όχι να δημιουργούνται νέα, επανέλαβε ο Ευκλείδης Τσακαλωτος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου,.

Κατανόησαν την ανάγκη να μην ξεφύγει το χρονοδιάγραμμα και να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. Η άποψη αυτή εκφράστηκε και από τους θεσμούς στο Eurogroup.

Να ξεκαθαρίσει τη θέση του το ΔΝΤ

Για το ΔΝΤ τόνισε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να είναι μέρος του προγράμματος. Κατανοούμε ότι έχει βάλει πιο ψηλά τον πήχη τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στο δημοσιονομικό. Αυτές τις αυξημένες απαιτήσεις είμαστε ανοικτοί να τις συζητήσουμε.

Μας ανησυχούν όμως οι διαρροές που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες και θα θέλαμε το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει αν αυτές είναι δικές του διαρροές. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κάνουμε διαπραγμάτευση μέσω διαρροών. «Εσεις οι δημοσιογράφοι άλλοι με λέτε φειδωλό και άλλοι ακριβοθώρητο», είπε στους δημοσιογράφους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι δεν γνωρίζει το ΔΝΤ να ζητά συγκεκριμένα ποσά για τα μέτρα. Οπως είπε δεν γνωρίζει να έχει απορρίψει το ασφαλιστικό και περιμένει την θέση του Ταμείου.

Για την επιστροφή της τρόικας

«Πολύ σύντομα» θα σταλούν στους θεσμούς τα στοιχεία που έχουν ζητήσει και περιμένουν να λάβουν προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής τους για την αξιολόγηση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο, διευκρίνισε πως τα στοιχεία που ζητούν είναι αυτά που έχουν να κάνουν με το δημοσιονομικό, δηλαδή με το πώς θα κλείσει και για το 2016 αλλά και για το 2017 και 2018.

Όπως είπε, σε αυτά θα περιλαμβάνεται και η μεταρρύθμιση στο φόρο εισοδηματαος που θα προτείνει η κυβέρνηση.
Ζητούν επίσης κάποια στοιχεία αναλογιστικά για τις συντάξεις, που αφορούν το πώς γίνεται βιώσιμο το σύστημα με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως οι θεσμοί δεν έχουν εκφράσει επισήμως ενστάσεις για το ασφαλιστικό. «Δεν έχω καμία τέτοια ενημέρωση ... αν υπάρχουν τις περιμένω γραπτώς» πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα