Υποχωρούν οι ευρωαγορές λόγω εμπορικών ανησυχιών

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς υποχωρεί η αισιοδοξία σχετικά με τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας και επιστρέφουν οι ανησυχίες για το παγκόσμιο εμπόριο.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωνε νωρίτερα πτώση 0,7% στις 394,15 μονάδες με τους περισσότερους κλάδους σε αρνητικό προσημο.

Στο Λονδίνο ο FTSE100 υποχωρεί κατά 0,54%, στη Φρανκφούρτη ο DAX στο -1,06%, στο Παρίσι ο CAC40 στο -0,88%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 1,38%, στη Μαδρίτη ο IBEX35 με πτώση 1,11%

Η

δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν είναι ικανοποιημένος με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις εμπορικές συνομιλίες των ΗΠΑ με την Κίνα αναζωπύρωσε την προβληματισμό για τον κίνδυνο οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σε αδιέξοδο πυροδοτώντας έναν επιζήμιο εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών. Τα σχόλιά του έγιναν στον απόηχο των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνιούτσιν που είπε ότι η διαμάχη Πεκίνου – Ουάσινγκτον είναι προσωρινά σε στάση αναμονής.
Παράλληλα, ο πρόεδρος Τραμπ απείλησε να βάλει πρόστιμο στην κινεζική ZTE Corp στο πλαίσιο ευρύτερων σχεδίων των ΗΠΑ για σοβαρές ποινές κατά της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών.
Πίσω στην Ευρώπη, η βρετανική Marks & Spencer ανακοίνωσε αποτελέσματα σύμφωνα με τα οποία τα προ φόρων κέρδη εμφάνισαν πτώση 62% με την εταιρεία να ετοιμάζει πάνω από 100 λουκέτα στην εγχώρια αγορά.

Την ίδια στιγμή, στον ιταλικό πολιτικό στίβο οι επενδυτές περιμένουν το όνομα του νέου Ιταλού πρωθυπουργού με ορισμένους αναλυτές να μην αποκλείουν την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιομετά τον θόρυβο που ξέσπασε από δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται σε ανακρίβειες στο βιογραφικό του καθηγητή Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος έχει προταθεί ως υποψήφιος πρωθυπουργός από την κυβερνητική συμμαχία.
Στα μάκρο της ημέρας, ανακοινώθηκαν τα PMI υπηρεσιών και μεταποίησης για Γαλλία και Γερμανία, που κινούνται με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από το αναμενόμενο. Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη στον ιδιωτικό τομέα της Γερμανίας επιβραδύνθηκε τον Μάιο φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 20 μηνών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που μεταδίδει το Reuters. Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον σύνθετο ΡΜΙ υποχώρησε στις 53,1 μονάδες από 54,6 τον προηγούμενο μήνα.
Οι εκτιμήσεις δημοσκόπησης του Reuters έκαναν λόγο για μικρή άνοδο, στις 54,7 μονάδες.
Στη Γαλλία, ο PMI υπηρεσιών της Markit υποχώρησε στις 54,3 μονάδες τον Μάιο του 2018, έναντι 57,4 τον προηγούμενο μήνα, καθώς και αρκετά χαμηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς για 57,2 μονάδες. Ο PMI μεταποίησης διαμορφώθηκε τον Μάιο στις 55,1 μονάδες έναντι πρόβλεψης για 53,7.

Keywords
Τυχαία Θέματα