Πώς να χάσετε τα κιλά των εορτών: 7 θαυματουργά tips

12:32 6/1/2024 - Πηγή: InStyle

H περίοδος των εορτών φτάνει προς το τέλος της και πέρα από τις όμορφες στιγμές, αφήνει σε πολλές και πολλούς από εμάς παραπάνω κιλά. Δικαιολογημένα βέβαια… καθώς διανύουμε μία περίοδο που συγκεντρωνόμαστε σε οικογενειακά και φιλικά τραπέζια και γενικά δεν απορρίπτουμε σχεδόν ποτέ καμία πρόσκληση για γεύμα, για ποτό, για παρέα ή για λίγη συντροφιά.

Οπότε η νέα χρονιά μας βρίσκει να προσπαθούμε να οργανώσουμε την ζωή και το πρόγραμμά μας για να χάσουμε τα κιλά που προστέθηκαν με ευκολία στη…ζυγαριά μας.

Σύμφωνα με

μελέτες, ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει κατά μέσο όρο 6.000 θερμίδες την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Παράλληλα κατά την εορταστική περίοδο, καταναλώνονται 500 θερμίδες ανά ημέρα παραπάνω, που μπορεί να οδηγήσει σε μια αύξηση του σωματικού βάρους της τάξης των 2,3 κιλών.

Ωστόσο δεν χρειάζεται να αχγωθείτε και κάνετε σπασμωδικές κινήσεις. Η αντιμετώπιση δεν είναι να σταματήσουμε το φαγητό μετά τις γιορτές ούτε να καταφύγουμε σε δίαιτες αποτοξίνωσης. Ένα προσεγμένο διαιτολόγιο, που μας παρέχει ενέργεια, καθώς επίσης όλες τις βιταμίνες και φυτικές ίνες που χρειαζόμαστε, θα μας βοηθήσει να χάσουμε τα κιλά των εορτών με ασφαλή και υγιή τρόπο.

Credit: 123RF

Εμείς σύμφωνα με τους ειδικούς, συγκεντρώσαμε 7 χρήσιμα tips και σας τα παρουσιάζουμε:

Μην παραλείπετε το πρωινό

Πρέπει να τρώμε πρωινό σαν βασιλιάδες, λέει μία παροιμία και δεν έχει άδικο. Αν θέλετε να χάσετε γρήγορα τα κιλά που πήρατε στις γιορτές προτιμήστε ένα πρωινό χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά. Συνήθως να αποτελείται από άπαχες πρωτεΐνες και να είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Ένα μπολ με βρώμη, ξηρούς καρπούς και ένα φρούτο, θα σας γεμίσει ενέργεια και ευεξία για να ξεκινήσετε την ημέρα σας!

Εντάξτε στη διατροφή σας φρούτα και λαχανικά

Η σαλάτα συνήθως τις ημέρες των εορτών μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα καθώς την θέση τους παίρνουν τα νόστιμα συνοδευτικά και εορταστικά εδέσματα που δεν αφήνουν χώρο στο πιάτο μας για τίποτε άλλο… Εμπλουτίστε τα κυρίως γεύματα με μια πλούσια σαλάτα και καταναλώστε φρούτα στη διάρκεια της ημέρας. Πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες, θα δώσουν το αίσθημα κορεσμού έτσι ώστε να μην φάτε περισσότερο, αλλά επίσης σας γεμίζουν ενέργεια και ευεξία.

Credit: 123RFΜην ξεχνάτε… γεύματα

Συνήθως κατά τη διάρκεια των εορτών, οι ώρες αλλά και η συχνότητα που γευματίζουμε δεν είναι σταθερές. Τα συχνά γεύματα θα περιορίσουν το αίσθημα της πείνας. Οι μικρότερες ποσότητες θα συμβάλλουν σε καλύτερο έλεγχο του βάρους. Να φροντίζετε να μην αφήνετε μεγάλα κενά ανάμεσα στα γεύματα. Έτσι μόνο θα ρυθμιστούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα που θα σταθεροποιήσουν με τη σειρά τους το αίσθημα της πείνας.

Αποφύγετε την κατανάλωση γλυκών

Καλό είναι σταδιακά να μειώσετε την κατανάλωση γλυκών. Σίγουρα θα σας έχουν μείνει μελομακάρονα, κουραμπιέδες και βασιλόπιτα… ωστόσο μην σας πιάσει το σύνδρομο… “είναι κρίμα να τα πετάξουμε!!!”. Ένα μελομακάρονο αντί για τρία την ημέρα είναι μία καλή αρχή. Να προτιμάτε λίγη μαύρη σοκολάτα, η οποία ικανοποιεί την όρεξή μας για γλυκό ενώ μας δίνει όλες τις αντιοξειδωτικές ουσίες της όπως οι πολυφαινόλες, οι φλαβονόλες και οι κατεχίνες, που μεταξύ άλλων μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, καλό είναι να καταναλώνουμε το επιδόρπιο μας αμέσως μετά το γεύμα ή ένα σνακ πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες έτσι ώστε να γίνεται σταδιακή απορρόφηση των σακχάρων και να μην φάμε περισσότερο από όσο πρέπει.

Credit: 123RFΠιείτε περισσότερο νερό

Αυξήστε την κατανάλωση νερού, καθώς συχνά ο οργανισμός μπερδεύει το αίσθημα της πείνας με το αίσθημα της δίψας. Οπότε ενώ αισθανόμαστε ότι πεινάμε στην πραγματικότητα είμαστε αφυδατωμένοι. Καταναλώστε τουλάχιστον 1,5 λίτρο υγρών και κυρίως νερού την ημέρα.

Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ και αναψυκτικών

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως θερμίδες δεν έχει μόνο το φαγητό αλλά και τα αλκοολούχα ποτά. Ένα cocktail μπορεί να φτάσει μέχρι και 800 θερμίδες χωρίς να έχει καμία θρεπτική αξία, ενώ μόλις ένα μικρό κουτάκι αναψυκτικού έχει 140 γλυκές θερμίδες. Μειώστε τη συχνότητα και την ποσότητα κατανάλωσης και των δύο, αντικαθιστώντας το cocktail με ένα ποτήρι κρασί και το αναψυκτικό με ζάχαρη με κάποια «light» επιλογή, ή ακόμα καλύτερα νερό.

Credit: 123RFΣηκωθείτε από τον καναπέ

Τώρα είναι η ώρα να σηκωθείτε από τον καναπέ και να βγείτε για περπάτημα ή να επισκεφθείτε και πάλι το γυμναστήριο. Έστω και 30 λεπτά άσκησης την ημέρα μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά την προσπάθεια σας να χάσετε τα περιττά κιλά. Επιπλέον θα νιώσετε ενέργεια, καλή διάθεση και θα ενδυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας απέναντι στις ιώσεις που καραδοκούν…

Credit: 123RF

Ακολουθώντας αυτές τις απλές αλλά σημαντικές συμβουλές σε καθημερινή βάση θα δείτε τα κιλά που αποκτήσατε κατά τη διάρκεια των εορτών να χάνονται αργά και σταθερά και το σώμα σας να επανέρχεται στην προ εορτών κατάσταση. Καλή Επιτυχία!!!

Keywords
Τυχαία Θέματα