Tι ευθύνεται για την αύξηση του καρκίνου στους νέους και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό

Ερευνητές που εξετάζουν το γιατί ορισμένοι τύποι καρκίνου παρουσιάζονται όλο και πιο συχνά στους νεαρότερους ενήλικες, εντόπισαν σύνδεση του φαινομένου με την επιταχυνόμενη «βιολογική» γήρανση.

Η γήρανση αποτελεί τον κυρίαρχο κίνδυνο για πολλούς τύπους καρκίνου. Αυτό σημαίνει ότι όσο μεγαλώνoυμε, τόσο πιο πιθανό είναι να διαγνωστούμε. Και όλο και περισσότεροι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι η ηλικία σηματοδοτεί κάτι πολύ περισσότερο από τον

αριθμό των κεριών σε μια τούρτα γενεθλίων.

Η γήρανση, πέρα από τον αντικειμενικό παράγοντα του χρόνου, έχει να κάνει και με τη φθορά που προκαλείται στον οργανισμό από τον τρόπο ζωής και το άγχος, η οποία μερικές φορές αναφέρεται ως «βιολογική ηλικία» ενός ατόμου.

Και καθώς ορισμένοι τύποι καρκίνου, όπως αυτός του παχέος εντέρου, αυξάνονται στους νεότερους ενήλικες, ορισμένοι γιατροί συμβουλεύουν να κάνουμε προληπτικές εξετάσεις, όπως λόγου χάρη η κολονοσκόπηση, νωρίτερα.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που σχετίζεται με τη γήρανση. Ωστόσο τελευταία, χτυπά και μια μεγάλη μερίδα νεότερου πληθυσμού. Και η βιολογική γήρανση, αποτελεί σοβαρή πιθανή αιτία», δηλώνει ο ρ Γιν Κάο, αναπληρωτής καθηγητής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και ανώτερος συγγραφέας της νέας έρευνας.

Παράγοντες που σχετίζονται με τη βιολογική γήρανση

Η ομάδα των ερευνητών εξέτασε τα ιατρικά αρχεία 148.724 ατόμων, ηλικίας από 37 έως 54 ετών. Έτσι διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που γεννήθηκαν το 1965 ή αργότερα είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν επιταχυνόμενη γήρανση σε σχέση με εκείνους που γεννήθηκαν από το 1950 έως το 1954. Κι έπειτα διαπίστωσαν ότι η επιταχυνόμενη γήρανση συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, ιδίως του πνεύμονα, του στομάχου, του εντέρου και της μήτρας.

Μάλιστα οι πνεύμονες είναι ακόμα πιο ευάλωτοι στη γήρανση, επειδή παρουσιάζουν περιορισμένη ικανότητα αναγέννησης των κυτταρικών ιστών.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για εμάς

Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι συναρπαστικά, επειδή υποδεικνύουν έναν τρόπο να διαγνωστούν πιο άμεσα ασθενείς που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο όταν είναι νέοι. Διότι αυτή τη στιγμή, οι νεαροί ενήλικες που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό ή άλλο παράγοντα κινδύνου δεν ελέγχονται τακτικά, ενώ θα έπρεπε.

Ακόμη, τα αποτελέσματα μας προτρέπουν να στοχεύσουμε σε ορισμένες παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής μας, όπως το να βελτιώσουμε τη διατροφή μας, να ενσωματώσουμε την άσκηση στη ζωή μας και να απολαμβάνουμε έναν ποιοτικό και τουλάχιστον 6ωρο ύπνο κάθε βράδυ.

(Με πληροφορίες από CNN).

Related...Μια κουταλιά ελαιόλαδο καθημερινά θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από άνοιαΧάρβαρντ: 3 συνήθειες μεσογειακού τύπου ζωής που μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 29%Oι 3 τύποι άσκησης που χρειάζεται το σώμα μας σε εβδομαδιαία βάση
Keywords
Τυχαία Θέματα