Νέοι τουρκικοί βομβαρδισμοί εναντίον Κούρδων στη βόρεια Συρία. Παρέμβαση ΟΗΕ ζητεί η συριακή κυβέρνηση

Ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε θέσεις Κούρδων ανταρτών στη βόρεια Συρία για δεύτερη ημέρα, με αποτέλεσμα τον θάνατο δυο μαχητών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, η Τουρκία το Σάββατο ζήτησε την απόσυρση των δυνάμεων των YPG (Σύριοι Κούρδοι) από περιοχή την οποία είχαν καταλάβει
στο βόρειο τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού, περιλαμβανομένης της αεροπορικής βάσης Μενάχ. Οι βομβαρδισμοί έχουν επικεντρωθεί σε αυτή την περιοχή.

Η Άγκυρα ανησυχεί για την επέκταση της κουρδικής ισχύος στη βόρεια Συρία από την έναρξη του εμφυλίου του 2011. Οι YPG ελέγχουν σχεδόν όλη την περιοχή των βορείων συνόρων της Συρίας με την Τουρκία, και συνεργάζονται στενά με τις ΗΠΑ, ενώ πλέον έχει αρχίσει συνεργασία και με τη Ρωσία. Ωστόσο, η Τουρκία θεωρεί ότι πρόκειται για προέκταση του ΡΚΚ, που κάνει αντάρτικο εδώ και 30 χρόνια εντός της επικράτειάς της.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε το Σάββατο ότι οι βομβαρδισμοί έλαβαν χώρα βάσει των «κανόνων εμπλοκής εναντίον δυνάμεων που αποτελούν απειλή για το Αζάζ και τη γύρω περιοχή». Επίσης, απαίτησε την εκκένωση της βάσης Μενάχ και δήλωσε πως είχε μιλήσει με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στον οποίο υπογράμμισε ότι το PYD (στο οποίο υπάγονται οι YPG, οι «Μονάδες Προστασίας του Λαού») είναι προέκταση του ΡΚΚ και άμεση απειλή για την Τουρκία. Ωστόσο, την Κυριακή ο Σάλεχ Μουσλίμ, ανώτατο στέλεχος των YPG, δήλωσε στο Reuters πως το ισλαμιστικό Μέτωπο Αλ Νόσρα θα επιστρέψει στην περιοχή εάν αποσυρθούν οι κουρδικές δυνάμεις.
Σημειώνεται πως υπάρχουν κάποιες αναφορές από πλευράς Σύριων αντικαθεστωτικών ότι οι YPG μάχονται στο πλευρό του συριακού στρατού εναντίον τους- κάτι το οποίο οι Κούρδοι διαψεύδουν.

Σημειώνεται πως, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν, σχετικά με τη Συρία.

Στο μεταξύ, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν θέσεις του συριακού στρατού στη βόρεια επαρχία Λαττάκεια ανέφερε την Κυριακή μια στρατιωτική πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Από πλευράς της, η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε τους τουρκικούς βομβαρδισμούς, καλώντας τα Ηνωμένα Έθνη να δράσουν, σύμφωνα με επίσημα μέσα ενημέρωσης.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα