Στο Ωνάσειο με μυοκαρδίτιδα παιδί από την Θεσσαλονίκη που παρουσίασε λοίμωξη από παρβοϊό

Νέο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη με παιδί που παρουσίασε μυοκαρδίτιδα μετά από λοίμωξη προκαλούμενη από παρβοϊό. 

Το παιδί νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, λαμβάνει την δέουσα αγωγή και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή. 

Η μεταφορά του στο Ωνάσειο έγινε στις 26 Απριλίου ενώ στις 30 Μαρτίου, είχε διακομιστεί εκεί ένα ακόμη παιδί, επίσης από την Θεσσαλονίκη

το οποίο δυστυχώς κατέληξε μια ημέρα μετά. 

Ο ΕΟΔΥ είχε σημάνει συναγερμό μετά την συρροή κρουσμάτων σε παιδικό σταθμό στη Θεσσαλονίκη και τον θάνατο ενός κοριτσιου 3,5 ετών.

Με επείγουσα ανακοίνωσή ενημέρωνε τους γιατρούς όλης της χώρας να βρίσκονται σε επιφυλακή και αυξημένη εγρήγορση για συμπτώματα μυοκαρδίτιδας που προκαλείται από  παρβοϊό.

Εργαστηριακός έλεγχος ρουτίνας για τη διάγνωση της λοίμωξης από τον παρβοϊό Β19, δεν υπάρχει. Σε ειδικές περιπτώσεις, γίνεται έλεγχος για αντισώματα παρβοϊού λόγω των κινδύνων που υπάρχουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς μεταδίδεται από τη μητέρα στο μωρό. 

Τρόποι μετάδοσης και συμπτώματα

Σύμφωνα με το κέντρο CDC ο ιός μεταδίδεται από:

Αναπνευστικά σταγονίδια, όπως σάλιο, πτύελα ή ρινική βλένναΑίμα ή προϊόντα αίματοςΚατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (από τη μητέρα στο μωρό)

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του ΕΟΔΥ, ως και τις 26 Απριλίου του 2024, έντεκα παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών παρουσίασαν αυξημένη τροπονίνη. Από αυτά:

Ένα εκδήλωσε κλινική εικόνα οξείας μυοκαρδίτιδας και κατέληξε.Ένα παρουσίασε κλινική εικόνα μυοπερικαρδίτιδας και συνεχίζει να νοσηλεύεται.Δύο ασυμπτωματικά παιδιά παρουσίασαν μικρή συλλογή περικαρδιακού υγρού με φυσιολογική συσταλτικότητα.Τα υπόλοιπα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά με φυσιολογική καρδιακή λειτουργία

Περίπου 2 στους 10 ανθρώπους που μολύνονται από τον ιό δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Το εξάνθημα του κόκκινου μάγουλου εμφανίζεται συνήθως λίγες μέρες μετά τα αρχικά συμπτώματα όπως:

ΠυρετόΠονοκέφαλοΒήχαΠονόλαιμοΠόνο στις αρθρώσεις

Το εξάνθημα στα μάγουλα είναι πιο σύνηθες στα παιδιά παρά στους ενήλικες και ενδέχεται να προκαλεί φαγούρα, ειδικά στα πέλματα των ποδιών. Συνήθως υποχωρεί σε 7 έως 10 ημέρες. Μόλις εμφανιστεί το εξάνθημα, η ασθένεια δεν θεωρείται πλέον μεταδοτική.

Ο πόνος ή το πρήξιμο στις αρθρώσεις (σύνδρομο πολυαρθροπάθειας) είναι πιο συχνό στους ενήλικες και μπορεί να εμφανιστεί πιο συχνά στις γυναίκες. Ο πόνος στις αρθρώσεις συνήθως διαρκεί 1 έως 3 εβδομάδες, αλλά μπορεί να διαρκέσει για μήνες ή περισσότερο.

Πιθανές επιπλοκές

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για όσους πάσχουν από διαταραχές του αίματος όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία και η θαλασσαιμία και όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η ασθένεια είναι μεταδοτική κατά την εβδομάδα πριν εμφανιστεί το εξάνθημα, γι’ αυτό και είναι πολύ δύσκολο να προληφθεί, αφού δεν υπάρχουν ακόμα εμφανή συμπτώματα. Μόλις εμφανιστεί το εξάνθημα, το άτομο με την ασθένεια δεν θεωρείται πλέον μεταδοτική και δεν χρειάζεται να απομονώνεται.

Related...Παρβοϊός: Γιατί συνδέθηκε με τον θάνατο του παιδιού 3,5 ετών στη ΘεσσαλονίκηΘεσσαλονίκη: Νεκρό από παρβοϊό κοριτσάκι 3,5 ετώνΥπέρταση: Η ασθένεια που ευθύνεται για 7 εκατ. πρόωρους θανάτους - Καμπανάκι από τους ειδικούςΠροσδόκιμο ζωής: Αύξηση κατά σχεδόν 5 χρόνια αναμένεται έως το 2050
Keywords
Τυχαία Θέματα