Έρχεται το BRICS-coin: Ρωσία και Κίνα έτοιμες να ρίξουν «ταφόπλακα» στο δολάριο επαναφέροντας τον κανόνα χρυσού

Εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής της BRICS τον Αύγουστο, το δολάριο - φέρεται - να πλησιάζει στο «τέλος» του, καθώς η BRICS ετοιμάζεται να λανσάρει ένα νέο νόμισμα με βάση το... χρυσό.

Σύμφωνα με τον επενδυτή και οικονομολόγο, Robert Kiyosaki, το δολάριο βρίσκεται στα «κόκκινα». Την ώρα που οι BRICS, (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) έχουν ρίξει στο τραπέζι την ιδέα να λανσάρουν ένα νέο νόμισμα.

Η τρικλοποδιά στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον Robert Kiyosaki, η κίνηση αυτή των BRICS θα μπορούσε να είναι και «θανατηφόρα», καθώς θα έχει ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να χάσουν την ιδιότητα του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.

Ο ίδιος υπογράμμισε: «Μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην παγκόσμια ιστορία θα συμβεί στις 22 Αυγούστου 2023, τα έθνη BRICS έχουν Σύνοδο Κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ για να βγάλουν το δικό τους νόμισμα με αντίκρισμα στο χρυσό».

Το «ρουά - ματ» στο δολάριο - «Αγοράστε χρυσό και ασήμι»

«Το δολάριο των ΗΠΑ το 1944 έγινε το βασικό - αποθεματικό νόμισμα του κόσμου, αυτό σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν τρισεκατομμύρια, όχι δισεκατομμύρια, τρισεκατομμύρια δολάρια που κάθονται στις τράπεζές τους. Αυτό τώρα μάλλον θα αλλάξει». Το αμερικανικό δολάριο θα πεθάνει. Τρισεκατομμύρια δολάρια επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Πληθωρισμός προς την οροφή. Αγοράστε χρυσό, ασήμι».

{https://twitter.com/theRealKiyosaki/status/1678652054951317504?}

Ο Robert Kiyosaki, φανατικός υποστηρικτής του Bitcoin, είχε πει ότι το BTC θα ευνοηθεί περισσότερο απο το οτιδήποτε, από την αλλαγή της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων και την απώλεια των προνομίων του αποθεματικού νομίσματος των ΗΠΑ. Τονίζοντας ότι ο μέσος άνθρωπος θα αρχίσει να εκτιμά και να χρησιμοποιεί το Bitcoin.

{https://youtu.be/ZSUA4M16R5M}

Η απο-δολαριοποίηση των BRICS

Η Κίνα πρωτοστατεί στην εκστρατεία κατά του δολαρίου, προωθώντας τη χρήση του δικού της νομίσματος στο εμπόριο, και οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες χρησιμοποιούν τώρα ποσότητα - ρεκόρ - γουάν μέσω ανταλλαγής νομισμάτων.

Νωρίτερα φέτος, η Ρωσία και το Ιράν αποκάλυψαν ότι εργάζονται πάνω σε ένα κρυπτονόμισμα που υποστηρίζεται από χρυσό για να αναμετρηθούν με το δολάριο, αλλά δήλωσαν ότι τα σχέδια μπορούν να προχωρήσουν μόνο όταν η Μόσχα ρυθμίσει τη χρήση των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Πιο πρόσφατα, η Ινδία προώθησε τη χρήση της ρουπίας για το εμπόριο.

Αλλά ακόμη και καθώς οι προσπάθειες αυτές αποκτούν δυναμική, το δολάριο παραμένει το κορυφαίο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 60% των παγκόσμιων αποθεμάτων νομισμάτων, όπως αναφέρει το Markets Insider.

Ωστόσο, ενώ ο Kiyosaki έχει αρνητική άποψη για το δολάριο, ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman έχει προτείνει ότι οι ανησυχίες για επικείμενη απο-δολάριοποίηση είναι αβάσιμες.

Ο κανόνας χρυσού και το δολάριο

Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στο Bretton Woods, το δολάριο «χρίστηκε» ως το κύριο αποθεματικό νόμισμα του κόσμου.

Το δολάριο συνδέθηκε με τον χρυσό σε μια συναλλαγματική ισοτιμία 35 δολαρίων ανά ουγγιά.

Ωστόσο, το 1971 το δολάριο αποσυνδέθηκε λόγω της ανεπάρκειας των αμερικανικών αποθεμάτων χρυσού. Λίγα χρόνια αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, επισκέφθηκε τον βασιλιά Φαϊζάλ της Σαουδικής Αραβίας για να μεσολαβήσει στο σύστημα πετροδολαρίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να παράσχουν στρατιωτική υποστήριξη και, σε αντάλλαγμα, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) θα εξαργύρωνε το πετρέλαιο παγκοσμίως σε δολάρια ΗΠΑ.

Αυτό δημιούργησε μια σύνθετη ζήτηση, διότι οι χώρες που αγόραζαν πετρέλαιο θα χρειάζονταν δολάρια, η οποία με τη σειρά της επέτρεψε την πρωτοκαθεδρία του δολαρίου.

Ωστόσο, η κυριαρχία του δολαρίου μπορεί να φτάνει στο τέλος της.

Το 2021, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν πλέον ο μοναδικός «προστάτης» του Σαουδαραβικού Βασιλείου.

Επιπλέον, στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed Al-Jadaan, ανακοίνωσε ότι η χώρα είναι ανοιχτή στο να συναλλάσσεται και με άλλα νομίσματα εκτός από το δολάριο ΗΠΑ - κάτι που δεν έχει κάνει εδώ και σχεδόν 50 χρόνια. Τα σημάδια της απο-δολαριοποίησης είχαν αρχίσει να διαφαίνονται.

#ΣΥΝΟΔΟΣ_ΚΟΡΥΦΗΣ #BRICS #ΡΩΣΙΑ #ΚΙΝΑ #ΔΟΛΑΡΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα