Όλα όσα μπορείτε να κάνετε στη Θεσσαλονίκη αυτό το σαββατοκύριακο

Πλούσια η πολιτιστική ατζέντα στη Θεσσαλονίκη και αυτό το σαββατοκύριακο. Φεστιβάλ, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκδηλώσεις για τα παιδιά και πρόγραμμα ξεναγήσεων στην πόλη, είναι ορισμένα από όσα μπορείτε να κάνετε για να περάσετε δημιουργικά το διήμερο.

Το Thestival επέλεξε και σας παρουσιάζει ενδιαφέρουσες δράσεις στο κέντρο της πόλης αλλά και περιφερειακά:

"Ο Καραγκιόζης στη Ζούγκλα" στη ΧΑΝΘ

Την κωμική περιπέτεια του Καραγκιόζη, "Ο Καραγκιόζης στη Ζούγκλα"

του Δημήτρη Καρόγλου, θα παρουσιάσει η ομάδα Σκιάς Όναρ, το Σάββατο 7 Οκτωβρίου. Η παράσταση θα ανέβει στη μικρή Αυλαία της Χ.Α.Ν.Θ. στις 18:00.

Η γάτα της Βεζυροπούλας έφαγε τον παπαγάλο του Πασά που τραγουδούσε υπέροχα. Ο Πασάς έμαθε για έναν γορίλλα στη ζούγκλα που τραγουδάει και αναθέτει στον Χατζηαβάτη να βρει έναν πιλότο για να πετάξει την αποστολή που θα πάει να πιάσει αυτό το γαρίλλα. Ο Καραγκιόζης ξεγελώντας τον αναλαμβάνει την αποστολή. Αυτή είναι η αρχή από μια ξεκαρδιστική παράσταση, στην -γεμάτη από κάθε είδους ζώα- ζούγκλα του Καραγκιόζη!

Info:

Γενική είσοδος: 6€
Διάρκεια παράστασης: 60′
Τόπος παράστασης: Μικρή Αυλαία (Εντός του κτιρίου της Χ.Α.Ν.Θεσσαλονίκης), Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ
Ημέρα και ώρα παράστασης: Σάββατο στις 6μμ

"Σον το σκανδαλιάρικο πρόβατο" στο Ράδιο Σίτυ

Η παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης παρουσιάζει για δύο σαββατοκύριακα 7-8 Οκτωβρίου και 14-15 Οκτωβρίου την παράσταση «Σον το σκανδαλιάρικο πρόβατο» στο Ράδιο Σίτυ.

Ο γνωστός ήρωας των παιδιών, ο Σον το σκανδαλιάρικο πρόβατο, για πρώτη φορά έρχεται από την οθόνη στη θεατρική σκηνή και μαζί με όλη την παρέα του χαρίζει στους μικρούς μας φίλους μια ξεκαρδιστική περιπέτεια στο αγρόκτημα του κυρίου Μπο.

Info:

Σάββατο 7/10 ώρα 18.00
Κυριακή 8/10 ώρα 11.30
Σάββατο 14/10 ώρα 18.00
Κυριακή 15/10 ώρα 18.00

ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ, Λεωφ. Β. Όλγας και Παρασκευοπούλου
Τιμή εισιτηρίων: 8 ευρώ Προπώληση & 10 ευρώ Ταμείο
Επικοινωνία: 6945 586 347

Θησέας και Αριάδνη

Η παράσταση αφηγείται την ιστορία του μυθικού ήρωα Θησέα, γιου του βασιλιά Αιγέα και ιδρυτή της Αθήνας. Ο Θησέας, μετά από άθλους που κόβουν την ανάσα, ταξιδεύει στην Κρήτη και, με τη βοήθεια των Θεών και της όμορφης Αριάδνης, κατατροπώνει τον Μινώταυρο. Η πλοκή καθηλώνει: στην περιπέτεια συμμετέχει όλη η ελληνική μυθολογία – ήρωες, θνητοί, υπέροχα αλλά και φοβερά υπερφυσικά όντα και ασφαλώς οι Ολύμπιοι Θεοί. Από άθλο σε άθλο κι από πόλη σε πόλη υφαίνονται πλεκτάνες, μίση, πάθη, αλλά και φιλίες και έρωτες και πάνω απ’ όλα αγάπη. Στο δρόμο του Θησέα λαχαίνουν μάχες, φουρτούνες, γοργόνες –οι περιπέτειες για τους αληθινούς ήρωες δεν τελειώνουν ποτέ.

Επί σκηνής παρελαύνουν παλάτια, θάλασσες, φρούρια, πλοία, λαβύρινθοι, γοργόνες, ταύροι – ταυροκαθάψια – θεοί που αναδύονται από τα έγκατα της γης, ή πέφτουν από τον ουρανό, ήρωες, θνητοί, φωτεινά αλλά και σκοτεινά υπερφυσικά όντα! Από άθλο σε άθλο κι από πόλη σε πόλη υφαίνονται πλεκτάνες, μάχες, μίση, πάθη, φιλίες, έρωτες μα πάνω απ’ όλα λάμπει η αγάπη!

Το κείμενο υπογράφει ο καταξιωμένος ποιητής Στρατής Πασχάλης. Η σκηνοθεσία και η χορογραφία είναι της βραβευμένης χορογράφου Σοφίας Σπυράτου. Τα επιβλητικά σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε ο πάντα ευφάνταστος Μανόλης Παντελιδάκης, ο οποίος δημιούργησε έναν εντυπωσιακό εικαστικό κόσμο, που προσδίδει στο θέαμα ξεχωριστή, αλησμόνητη αυθεντικότητα, ενώ η μουσική που βασίζεται σε παραδοσιακά ελληνικά μοτιβα, έχει ακούσματα τζαζ και έθνικ.

Η παράσταση είναι ιδανική για κάθε ηλικία!

Ιnfo:

Παραστάσεις: Σάββατο 17.00 & Κυριακή 11.30 πμ (καθημερινές για σχολεία)

Θέατρο Κολοσσαίον (Βασ.Όλγας 150, τηλ. 2310 834 996)

"Η Σολομώντεια Λύση" στο Θέατρο Αυλαία

Μετά την περσινή της επιτυχία, η παράσταση για παιδιά «Η Σολομώντεια Λύση» συνεχίζεται και παρουσιάζεται σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γιάννη Καλατζόπουλου.

Bασισμένο στο κινέζικο έργο του 13ου μ.Χ.αιώνα, «Ο κύκλος με τη κιμωλία» απ' όπου εμπνεύστηκε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ το ομώνυμο αριστούργημά του.

Ένα από τα διασημότερα και πιο πολυπαιγμένα παγκοσμίως έργα, που το θέμα του μας είναι γνωστό και από την Παλαιά Διαθήκη, παρουσιάζεται φέτος στο Θέατρο Σοφούλη, διασκευασμένο για παιδιά από τον Γιάννη Καλατζόπουλο.

Υπόθεση: Μια βασίλισσα κυνηγημένη από στασιαστές εγκαταλείπει το μωρό της που διώκεται κι αυτό. Η υπηρέτριά της αποφασίζει να το σώσει και το μεγαλώνει με πολλές δυσκολίες. Ανάμεσα σ' εκείνη και στο παιδί αναπτύσσεται μια σχέση αληθινής αγάπης. Όταν μετά από καιρό το παιδί γίνεται ο νόμιμος κληρονόμος του θρόνου και μιας αμύθητης περιουσίας, εμφανίζεται η βασίλισσα και το διεκδικεί. Ο ιδιόρρυθμος δικαστής Αζτάκ θα δώσει μια λύση παρόμοια μ' εκείνη του σοφού Σολομώντα : Βάζει το παιδί στην μέση ενός κύκλου και ζητάει από τις δύο «μητέρες» να το τραβήξουν, πιάνοντάς το από το ένα χέρι η καθεμιά! Με αυτόν τον τρόπο θα αποδειχθεί ποια το αγαπάει πραγματικά και άρα δικαιούται να το έχει υπό την κηδεμονία της.

«Η Σολομώντεια Λύση» είναι μια αλληγορία με θέμα την αγάπη, στηριγμένη στον πανάρχαιο μύθο. Μία ξεχωριστή, διδακτική παράσταση για μικρούς και μεγάλους, για παιδιά κάθε ηλικίας. Μέσα από το γέλιο και την αισιόδοξη ματιά της, σε ένα υπέροχο σκηνικό, με πλούσια κοστούμια, μουσική, τραγούδι και χορό, θα μας προτείνει, σ? αυτή τη δύσκολη εποχή, την αληθινή αγάπη, την ανιδιοτέλεια και τη δικαιοσύνη. Τα μόνα αντίδοτα στη βία, τον ατομικισμό και τη λατρεία του κέρδους.

Info:

ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ, Πλατεία ΧΑΝΘ (Πλευρά Τσιμισκή)

Παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 17.00

Εισιτήρια: 10 ευρώ κανονικό 8 ευρώ μειωμένο (παιδικό, πολυτέκνων, φοιτητικό, άνω των 65).

Αφιέρωμα στον Βαγγέλη Ηλιόπουλο

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Μουσείου για τον εορτασμό των 20 χρόνων λειτουργίας, εθελοντικής προσφοράς και δημιουργικού έργου στα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και η Δ΄ Δημοτική Κοινότητα διοργανώνει αφιέρωμα στον Βαγγέλη Ηλιόπουλο, για την εικοσαετή προσφορά του στην Παιδική και Νεανική Λογοτεχνία.

Αναλυτικά:

Έναρξη αφιερώματος στον Βαγγέλη Ηλιόπουλο με Διήμερο εκδηλώσεων,στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2017.
Έκθεση Εικονογράφησης, με έργα τέχνης των εικονογράφων των βιβλίων του συγγραφέως, από την προσωπική του συλλογή, Οκτώβριο 2017 – Μάιο 2018
Έκθεση Αφίσας με τα βιβλία του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, Οκτώβριο 2017 – Μάιο 2018
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Καλλιέργειας της Ενσυναίσθησης.

Το Διήμερο Εκδηλώσεων θα περιλαμβάνει:

Σάββατο 7 Οκτωβρίου (10.30 – 15.00)
❖ Εγκαίνια των Εκθέσεων Εικονογράφησης και Αφίσας
❖ Τελετή Βράβευσης του Βαγγέλη Ηλιόπουλου για την προσφορά του
❖ Δεξίωση μικρής κλίμακας
❖ Βιωματικό Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Καλλιέργειας της Ενσυναίσθησης. «…έγινα εσύ κι έγινες εγώ…»

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017 (11.00 – 13.00)
❖ Βιωματικό εργαστήρι για γονείς και παιδιά στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Καλλιέργειας της Ενσυναίσθησης. «…έγινα εσύ κι έγινες εγώ…».

Συμμετέχει και το «Θέατρο του Βορρά» με σκηνές από την Θεατρική παράσταση «Ο Βιβλιοπόντικας». Ο λιχούδης για βιβλία ποντικός μας υπενθυμίζει ότι «ο θησαυρός είναι βιβλία – τα βιβλία είναι θησαυρός».

Info:

Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Γρ. Λαμπράκη με Κλεάνθους 57

Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Οκτωβρίου

Παιδικό φεστιβάλ υγείας στο Noesis

Το μοναδικό διαδραστικό πολυγεγονός για την υγεία, την διατροφή και τον αθλητισμό πραγματοποιείται το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας Noesis. Το 1ο Παιδικό Φεστιβάλ Υγείας, Διατροφής και Αθλητισμού δίνει τη δυνατότητα και στους γονείς να ενημερωθούν για επίκαιρα θέματα όπως μεταξύ άλλων ο εμβολιασμός των παιδιών, ενώ την ίδια στιγμή εξελίσσεται πλήθος εκδηλώσεων και εργαστηρίων για τα παιδιά.

Από τις 10:00 – 17:00 και με δωρεάν είσοδο θεατρικές παραστάσεις, δημιουργικά εργαστήρια, εκπαιδευτικές δράσεις, ρομποτική, ακροβατικά, παιχνίδια στο νερό, baby corner κα, θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των παιδιών.

Παράλληλα, οι γονείς θα μπορούν να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις και ομιλίες με θέματα όπως παιδική παχυσαρκία, διατροφή και άθληση, μητρικός θηλασμός, βρεφικές ανάγκες, αναπτυξιακά στάδια λόγου κτλ.Μαζί μας και το το κέντρο Orthoprothesis το οποίο θα μας μιλήσει για την παιδική σκολίωση.

Η παιδίατρος κ. Ευαγγελία Γούμενου θα ενημερώσει σχετικά με την επιδημική έξαρση ιλαράς, καθώς και για τον εμβολιασμό των παιδιών.

Στόχος του μη κερδοσκοπικού 1ου Παιδικού Φεστιβάλ Υγείας, Διατροφής και Αθλητισμού είναι η συγκέντρωση φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης για τα παιδιά, που στηρίζει ο οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Την παρουσίαση της εκδήλωσης θα κάνει η Ιωάννα Λίλη για τους μεγάλους και ο Τιμολέων Τιραμόλας για τους μικρούς μας φίλους και φίλες!

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν ο Θόδωρος Ζαγοράκης και ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, οι οποίοι θα μοιράσουν δώρα στα παιδιά, θα υπογράψουν αυτόγραφα και θα φωτογραφηθούν με τους μικρούς φίλους τους.

Παρούσες 3 παιδικές ακαδημίες ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ, αλλά και πολλές Σχολές Χορού, οι οποίες θα παρουσιάσουν την δραστηριότητά τους με εντυπωσιακά χορευτικά.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Andrianoupoleos Pharmacy.

Info:

Noesis - 6o χλμ. Θεσσαλονίκης – Θέρμης

Σάββατο, 7 Οκτωβρίου 2017

Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 17:00

Είσοδος δωρεάν

Μαγειρεύουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας στη Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο της νέας του εκστρατείας για τη βιώσιμη διατροφή, «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης», το WWF Ελλάς μαζί με τον Δήμο Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνει, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, από 2 έως 8 Οκτωβρίου, μια διαδραστική κινητή έκθεση για να απαντήσει σε ερωτήματα που ίσως να μην τα έχουμε σκεφτεί ποτέ. Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι ιδανική για την υγεία μας και το περιβάλλον; Πώς μπορούμε να κάνουμε καλύτερες διατροφικές επιλογές για να επιτρέψουμε στα παιδιά μας να ζήσουν σε έναν υγιή πλανήτη; Μπορούμε όντως να τρώμε κολιό τον Αύγουστο; Πώς μπορούμε να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων στο σπίτι;

Ο δήμος Θεσσαλονίκης αποτελεί έναν από τους πρώτους σταθμούς της κινητής έκθεσης του WWF Ελλάς που θα διατρέξει 20 ελληνικές πόλεις την Ελλάδα, στο πλαίσιο μια πανελλήνιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης για τη βιώσιμη διατροφή με μεγάλο δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστηρικτή το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Έτσι, από 2 έως 8 Οκτωβρίου, οι μαθητές των δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης (κατά τις πρωινές ώρες) αλλά και το ευρύτερο κοινό τα απογεύματα, θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε 6 διαδραστικά περίπτερα και να ενημερωθούν γύρω από τη διατροφή και την άμεση σχέση της με το περιβάλλον. Επίσης, η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για τους Θεσσαλονικείς και το Σαββατοκύριακο, 7 και 8 Οκτωβρίου.

7 - 8 Οκτώβρη 10.00 - 14.00 και 17.00 - 21.00 ανοικτή για το ευρύτερο κοινό.

Γιορτή μελιού στο Πεδίον του Άρεως

Δέκα χρόνια Γιορτής Μελιού και είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να γιορτάσουμε μαζί με τα παιδιά μας! Στην 10η Γιορτή Μελιού ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης πρωτοτυπεί και παρουσιάζει θέατρο σκιών με καλεσμένο το Καραγκιόζη ο οποίος εκπαιδεύτηκε μελισσοκόμος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και θα ενημερώσει αυτοπροσώπως τους μικρούς μας φίλους για τη μελισσοκομία και τα προϊόντα της. Κι όλα αυτά στο Πεδίον του Άρεως, στο πάρκο απέναντι από την ΕΡΤ3.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΣΑΒΒΑΤΟ 7/10/2017

16:00-18:00- Τα παιδιά ζωγραφίζουν ετικέτες μελιού και καρτελάκια από το Γραμματοχυμός –Εργαστήριο Γραφιστικής Τέχνης
18:00 – 19:00 -Θέατρο σκιών ο Καραγκιόζης μελισσοκόμος με το Σταύρο Γκουρλίτσα
21:00 – 23:00 – Μουσική βραδιά με το καλλιτεχνικό σχήμα Muses of Greece

ΚΥΡΙΑΚΗ 8/10/2015

11:00-13:00 Τα παιδιά ζωγραφίζουν μέλισσες από το Γραμματοχυμός – Εργαστήριο Γραφιστικής Τέχνης
16:00-18:00- Περνά περνά η μέλισσα! Ένα εργαστήρι για τη ζωή της μέλισσας από την ομάδα του kids fun factory
18:00-19:00 – Θέατρο σκιών ο Καραγκιόζης μελισσοκόμος με το Σταύρο Γκουρλίτσα
20:00 – Μουσική βραδιά με το συγκρότημα Trio Cubari (υπό την αιγίδα του Ωδείου Σείριος).

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου,
* Θα γίνεται έκθεση μελισσοκομικών προϊόντων από Παρασκευή έως και Κυριακή από 00:09 έως και 22:00,
* Διαρκής ενημέρωση καταναλωτών από το προσωπικό του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Τμήματος ΑΠΘ.
* Γιαούρτι και λουκουμάδες με μέλι για όλους προσφορά του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ν. Θεσσαλονίκης.

Ιnfo:

Γιορτή Μελιού
Πάρκο Πεδίο του Άρεως (Λ. Στρατού απέναντι από την ΕΡΤ3)
6-7-8 Οκτωβρίου από τις 9:00 έως τις 21:00

Φθινοπωρινό FLEA Market στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Οκτωβρίου επισκεφτείτε το Φθινοπωρινό Flea Market στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατίας 154, ΔΕΘ-Helexpo). Η καθιερωμένη διοργάνωση για την υποστήριξη του μουσείου θα λειτουργήσει από τις 11.00 έως τις 19.00.

Βιβλία, Αντικείμενα τέχνης & χρηστικά. Παιχνίδια. Αντίκες & χειροτεχνήματα. Vintage 70ς, Ρούχα Επιλογής, αξεσουάρ και πολλές ευκαιρίες για συλλέκτες!

Το μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό από τις 11.00 έως τις 19.00.

Η είσοδος στην εκδήλωση και στις εκθέσεις του Μουσείου είναι ελεύθερη.

Διήμερο γνωριμίας με την αρχαία ελληνική μουσική

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, παρουσιάζει ένα διήμερο γνωριμίας με την αρχαία ελληνική μουσική με τίτλο «Δώρο των Θέων ΙΙΙ» στους χώρους του μουσείου, το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017. Πρόκειται για μια σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στη Θεσσαλονίκη, σε συνδιοργάνωση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, του εργαστηρίου ηλεκτρονικών ΜΜΕ του τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ, της Οργανοποιίας Αναστάσιος, του ομίλου Πολιτισμού Seikilo και των εκδόσεων iWrite.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις αρχαίες λύρες (χέλυς και βάρβιτος), φόρμινξ, κιθαρίς, σαμβύκη & μπεντίρ που σχεδιάστηκαν & κατασκευάζονται από την Οργανοποιία Αναστάσιος σε συνεργασία με τα 3d Labs του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (reverse engineering & 3d modelling) και τα SoundLabs του Τμήματος Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (sound testing).

Επιπλέον θα δίνεται η δυνατότητα στου επισκέπτες να παρατηρήσουν, να αγγίξουν και παίξουν με ανακατασκευές αρχαίων μουσικών οργάνων και αρχαίων επιτραπέζιων παιχνιδιών και να συνομιλήσουν με τους ανθρώπους πίσω από το πρωτοποριακό αυτό project.

Παράλληλα με την έκθεση, θα πραγματοποιηθούν σχετικές ομιλίες αλλά και συναυλίες από τη μουσική ομάδα Seikilo της Ξάνθης και της Θεσσαλονίκης. Η κορύφωση του διημέρου θα συνοδευτεί από την συναυλία του γνωστότερου παγκοσμίως μουσικού αρχαίας λύρας, του Βρετανού Michael Levy.

Είσοδος ελεύθερη.

Info:

Ημερομηνία Έναρξης: 07/10/2017

Ημερομηνία Λήξης: 08/10/2017

Ώρα Έναρξης: 11:00

Αναλυτικό πρόγραμμα ΕΔΩ.

Δωρεάν ξεναγήσεις από το Mediterannean Cosmos

To Mediterranean Cosmos συνεχίζει το καινοτόμο πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένων, δωρεάν θεματικών ξεναγήσεων σε μνημεία και σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος της Θεσσαλονίκης, με την ονομασία «Βαδίζοντας στα μονοπάτια της πόλης μας».

Για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος, το Mediterranean Cosmos συνεργάζεται με την πολιτιστική εταιρεία dot2dot.

Αυτόν τον Οκτώβριο, το Mediterranean Cosmos δίνει την ευκαιρία στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να εξερευνήσουν από κοντά άγνωστες βυζαντινές εκκλησίες της πόλης μέσα από τέσσερις δωρεάν θεματικές διαδρομές με τίτλο «Βυζαντινές εκκλησίες: μια διαδρομή στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Βυζαντινές εκκλησίες: μια διαδρομή στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς:

Η Θεσσαλονίκη, η δεύτερη πιο σημαντική πόλη της βυζαντινής αυτοκρατορίας μετά την πρωτεύουσά της, την Κωνσταντινούπολη, διαθέτει πολυάριθμα βυζαντινά μνημεία. Τα περισσότερα, βυζαντινές εκκλησίες, διασκορπισμένες μέσα στον πολεοδομικό της ιστό, άλλες γνωστές και επιβλητικές και άλλες κρυμμένες και σχεδόν άγνωστες, δικαιολογούν απόλυτα το χαρακτηρισμό της πόλης ως ένα «ανοιχτό βυζαντινό μουσείο». Μνημεία, όλα εγγεγραμμένα στους καταλόγους της Unesco, κατασκευασμένα σε διαφορετικές περιόδους του Βυζαντίου, αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες, συνδέονται με σπουδαίους ανθρώπους και υπογραμμίζουν την ανάπτυξη των τεχνών και τη σημαίνουσα θέση που κατείχε η πόλη μέσα στους 11 αιώνες ζωής της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Κτήρια εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και διακόσμησης με απαράμιλλης τέχνης ψηφιδωτά και τοιχογραφίες μας μεταφέρουν λίγη από την αίγλη του Βυζαντίου και των αιώνων της ανοικοδόμησής τους.

Ημερομηνίες και ώρες ξεναγήσεων:

Σάββατο 07/10: 9:30πμ – 12:00πμ
Παρασκευή 13/10: 9:30πμ – 12:00πμ
Σάββατο 14/10: 9:30πμ – 12:00πμ

Δηλώσεις Συμμετοχής:

Γραφείο Πληροφοριών Mediterranean Cosmos
Τηλέφωνο: 2310 489 571, email: [email protected]
Δικαίωμα συμμετοχής: 18+ ετών

Τριανδριώτικα

Η Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας διοργανώνει κάθε φθινόπωρο, στο πλαίσιο των πολιτιστικών της εκδηλώσεων, τα «Τριανδριώτικα» που αποτελούν θεσμό για την περιοχή.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τα σαββατοκύριακα 7-8 Οκτωβρίου και 14-15 Οκτωβρίου 2017 στον αύλειο χώρο του παλαιού 1ου Δημοτικού Σχολείου Τριανδρίας και στο Κέντρο Πολιτισμού Τριανδρίας.

Θα περιλαμβάνουν Πατινάδα και Παραδοσιακό γλέντι με έθιμα της Μικράς Ασίας και της Θράκης, κινηματογραφική προβολή και δραστηριότητες για παιδιά.

Πρόγραμμα:

Σάββατο 7/10 ώρα 19:00

Πατινάδα στους δρόμους της Τριανδρίας και έπειτα θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με έθιμα από την Μικρά Ασία και τη Θράκη (ώρα 20:30 στο Παλαιό 1ο Δημοτικό Σχολείο Τριανδρίας).

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν 42 Πολιτιστικοί Σύλλογοι απ’ όλη την Ελλάδα και ο αριθμός των χορευτών αναμένεται να πλησιάσει τους 1.000.

Κυριακή 8/10 ώρα 19:30 (Αύλειος χώρος παλαιού 1ου Δ.Σ. Τριανδρίας)

«ΒΡΑΔΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ»: Προβολή της ταινίας “Η Ρόζα της Σμύρνης” (παραγωγής 2016)

Υπόθεση: Στην Αθήνα του 1987 ο Δημήτρης ετοιμάζει μια έκθεση πάνω στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων της Σμύρνης και ψάχνοντας ανακαλύπτει σε ένα τούρκικο παλιατζίδικο ένα ματωμένο νυφικό. Αναζητώντας την ιστορία του, καταλήγει στη Ρόζα, μια γηραιά κυρία που ζει με την εγγονή της και δε θέλει να μοιραστεί με κανέναν το παρελθόν της.

Thessaloniki Sputnik Festival

Το «Thessaloniki Sputnik Festival » είναι γεγονός και άρχισε χτες Παρασκευή, στο Κήπο των Εποχών στη Νέα Παραλία.

Καθώς το περιοδικό Sputnik ταξιδέυει περισσότερο από ένα χρόνο σε ολόκληρη την χώρα, έφτασε η στιγμή για το 1ο φεστιβάλ και στη Θεσσαλονίκη. Ένα φεστιβάλ με καλλιτεχνικά δρώμενα αλλά και πολιτικές συζητήσεις.

Οι διοργανωτές αναφέρουν χαρακτηριστικά:

"Απέναντι στην εμπορευματοποίηση της τέχνης και την κατανάλωση της διασκέδασης, αλλά όχι και απέναντι στην ίδια τη διασκέδαση, να δημιουργήσουμε, να πειραματιστούμε να εκθέσουμε και να εκτεθούμε.
Ένα φεστιβάλ από τη νεολαία για τη νεολαία.
Για να συζητήσουμε.
Για να προβληματιστούμε.
Για να δώσουμε χώρο σε νέους καλλιτέχνες να παρουασιάσουν τη δουλειά τους.
Ενάντια στο μοτίβο της αποξένωσης και του μοναχικού δρόμο.

Δίνουμε ραντεβού λοιπόν στον κήπο των εποχών στις 6,7 Οκτώβρη".

Εκδηλώσεις, Συναυλίες, Εκθέσεις, παιδότοπος, Stand up Comedy Show.
Είσοδος Ελεύθερη.

Σάββατο

-- 16:00 Workshop: Γεύσεις Ανατροπής από την Κουζίνα της Ετεροτοπία / Eterotopia.
-- 17:30 Εκδήλωση-συζήτηση. "Νέα Γενιά & Πολιτισμός". Ο Λένιν, ο Λένον, οι διάσημοι & οι μαχητές.
--20:00 Στο ανοιχτό θέατρο του κήπου των εποχών Stand up Comedy show με τους Andreas Paspatis & Cain

~~LIVE STAGES~~
~ Rebetiko-Laiko Stage [20:30]
-- Πλήρη ντάξει/pliri ntaxei
-- Βάσω Βασιλειάδου

~ Sputnik Stage [20:30]
-- Dynamind big band
-- The Coconaut Rockers
-- Ste & Northical Kako Synapantima soundystem
-- One Drop Forward

52Δ- "Ο Γλάρος... αυτό ήθελα να πω" στο Θέατρο 'Ανετον

Μια παράσταση για τα πάθη του έρωτα και της δημιουργίας βασισμένη στον «Γλάρο» του Τσέχοφ και κείμενα των: Άκη Δήμου, Γιώργου Χειμωνά, Laurent Gaude, Γιάννη Ευσταθιάδη, Sarah Kane, Γιάννη Πάνου, Σπύρου Σταυρόπουλου, Javier Marias, Henriette Vogel, καθώς και άλλων σημαντικών δημιουργών και πεζογράφων.

Πιστή στο πρώτο συστατικό της επωνυμίας της, η θεατρική ομάδα HashArt αναμιγνύει παλαιά και νέα υλικά τα οποία αποθησαυρίζει από τις βιβλιοθήκες, τις δισκοθήκες, τις αποθήκες και τις εμπειρίες των μελών της, προκειμένου να δώσει νέα ζωή και να τοποθετήσει σε διαφορετικές διαστάσεις το πρωτογενές υλικό της.

Το αποτέλεσμα της πολύμηνης «hash» δημιουργικής διεργασίας αποτυπώνεται στην επιτυχημένη αυτή παράσταση του θιάσου, η οποία ανέβηκε για πρώτη φορά το 2016, συνεχίστηκε μέχρι και τον Ιούνιο του 2017 περιοδεύοντας σε Αθήνα, Πάτρα και Ιωάννινα και έρχεται σήμερα στα 52α Δημήτρια για να συστηθεί στο θεατρικό κοινό της Θεσσαλονίκης.

Info:

Για 3 παραστάσεις
Σάββατο 7 Οκτωβρίου στις 21.00
και Κυριακή 9 Οκτωβρίου στις 19.00 και στις 21.00
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΑΝΕΤΟΝ»
Παρασκευοπούλου 42 & Κωνσταντινουπόλεως, τηλ. 2310 869 869
Εισιτήρια: 10 ευρώ (προπώληση), 12 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (μειωμένο - άνεργοι), 5 ευρώ (ατέλειες)

Εξορκισμός

«Είθε ο Άγιος Σταυρός να είναι το Φως μου.
Ας μη με καθοδηγεί ο δράκοντας
Ύπαγε οπίσω Σατανά
Μην με ωθείς στον πειρασμό ποτέ με μάταια πράγματα
Αυτό που μου προσφέρεις είναι το κακό
Πιες εσύ το δηλητήριο».

Διαταραχή προσωπικότητας; Θεϊκή παρέμβαση; Διανοητική ασθένεια; Ψυχική διαταραχή; Δαιμονική κατοχή; Ψυχοπαθολογία; Σχιζοφρένεια;
Κανείς ποτέ δεν θα μάθει…

Αν πιστεύεις, θα τρομάξεις
Αν δεν πιστεύεις θα αναρωτηθείς.

Info:

Από 5 Οκτωβρίου κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00
Μπενσουσάν Χαν Εδέσσης 6 (‘Ανω Λαδάδικα)
Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας ο αριθμός των θεατών δεν ξεπερνά τα 30 άτομα.
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6936536383
Γενική είσοδος: 10 ευρώ

Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 18 ετών

Η ιστορία του ελληνικού έθνους – αλλιώς

Ο Σίλας Σεραφείμ επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για την καινούρια του παράσταση, «Η Ιστορία του ελληνικού Έθνους – Αλλιώς» από 6 Οκτωβρίου στο Θέατρο Αθήναιον.

Η ιστορία είναι χρήσιμη, επειδή βλέποντας κανείς το παρελθόν, μπορεί να διαβάσει το μέλλον. Μόνη προϋπόθεση, η αλήθεια των γεγονότων.

Γνωρίζετε,
-Ότι η ιστορία του ελληνικού έθνους, ξεκινάει με τη δημιουργία του κόσμου;
-Ότι στην Αρχαία Ελλάδα, κάπνιζαν μπάφους;
-Πως ο Μεγαλέξανδρος, δεν ήταν Μακεδόνας;
-Ότι η πρώτη πορνοστάρ στον κόσμο, ήταν μια αυτοκράτειρα του Βυζαντίου;
-Η επανάσταση του 1821, δεν είχε σκοπό την απελευθέρωση απ’ τους Τούρκους;
-Τη σχέση του Πολύδωρα και του Ζουράρι με το 1901 και το 1903;
-Από ποιον πραγματικά ειπώθηκε το ΟΧΙ το 1940, στους Ιταλούς και τους Γερμανούς;
-Πότε ο στρατός, αντικατέστησε τα άρβυλα με αθλητικά παπούτσια του τένις;
-Ότι ο χειρότερος εχθρός του Έλληνα ειν’ ο εαυτός του;
-Πως το μόνο που μαθαίνουμε απ’ την Ιστορία, είναι ότι επαναλαμβάνεται;
-Ότι ο Τσίπρας, δεν έχει κάνει τίποτα που δεν έχει συμβεί στο παρελθόν, επανειλημμένως;

Είπε ο Μαρξ με το διάσημο ρητό του:

«Όλα τα γεγονότα και οι προσωπικότητες της ιστορίας επανεμφανίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Την πρώτη φορά ως τραγωδία, τη δεύτερη ως φάρσα».

Σας διαβεβαιώνω προσωπικά, ότι επαναλαμβάνεται και σαν stand-up comedy.

Info:

Θέατρο Αθήναιον – Βασιλίσσης Όλγας 35
Τηλέφωνο| 2310 832 060
Ημέρες και ώρες παραστάσεων | Παρασκευή και Σάββατο στις 21:30
Παραστάσεις | Παρ. 6/10 – Σάβ. 7/10 & Παρ. 13/10 – Σαβ. 14/10 στη μικρή σκηνή
Παρ. 20/10 – Σαβ. 21/10 & Παρ. 27/10 – Σαβ. 28/10 στην κεντρική σκηνή
Εισιτήρια |10 ευρώ

"Το Τέλος του Παιχνιδιού"

Μετά την επιτυχία που σημείωσαν οι παραστάσεις τον περασμένο Μάιο, το εμβληματικό έργο του Σάμουελ Μπέκετ επιστρέφει στη σκηνή του Θεάτρου για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Η παράσταση είναι μια συμπαραγωγή της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» και του Θεάτρου Τ, σε σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή, με τους Δημήτρη Ναζίρη και Έφη Σταμούλη στους κεντρικούς ρόλους.

Στο έργο ο Χαμ, αφέντης και εξουσιαστής, ζει το δικό του τέλος του κόσμου με μόνη συντροφιά τον υπηρέτη του Κλοβ και τους δύο γέρους γονείς του, Ναγκ και Νελ. Τυφλός και καθηλωμένος σε αναπηρική πολυθρόνα, ο Χαμ βασανίζει τον Κλοβ, ο οποίος δεν μπορεί να καθίσει. Ο Κλοβ, παρότι μισεί τον Χαμ, διστάζει ή φοβάται να τον εγκαταλείψει.

Οι γονείς του Χαμ, Ναγκ και Νελ, είναι παράλυτοι και κατοικούν μέσα σε σκουπιδοτενεκέδες, από όπου βγάζουν κατά διαστήματα το κεφάλι τους, ως ένδειξη ότι είναι ακόμα ζωντανοί. Η σχέση του Χαμ μαζί τους, μια σχέση που χαρακτηρίζεται από κυνισμό και βαναυσότητα.

Όπως και στο «Περιμένοντας τον Γκοντό», έτσι και στο «Τέλος του Παιχνιδιού», οι ήρωες του Μπέκετ αναμένουν. Στο πρώτο αναμένουν την ελπίδα. Στο δεύτερο αναμένουν τον θάνατο, το οριστικό τέλος. Τελειώνει, όμως, το παιχνίδι; Τελειώνει ή συνεχίζεται αενάως;

Γραμμένο το 1956, λίγα χρόνια μετά το τέλος του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, το «Τέλος του Παιχνιδιού» καταγράφει τη ματαιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης και την πορεία της κατάπτωσης του ανθρώπου, με το χαρακτηριστικό, ανελέητο χιούμορ του Μπέκετ που εκφράζεται καθαρά μέσα από τα λόγια της Νελ: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο αστείο από τη δυστυχία».

Ιnfo:

Θέατρο Τ, Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη
Παραστάσεις: Σάββατο στις 21:30, Κυριακή στις 19:00 και Δευτέρα στις 21:30
Τιμές εισιτηρίων: 12€ & 8€ (φοιτητικό & ανέργων)
Parking: Με 3€ και την επίδειξη του εισιτηρίου σας, μπορείτε να αφήνετε το αυτοκίνητό σας στο parking που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Θέατρο Τ.

Η κόρη του Θεού στο Μαιευτήριο

Το Μαιευτήριο ξεκινάει το φετινό χορό των σπέσιαλς με ό,τι πιο ανατρεπτικό έχετε παρακολουθήσει στη σύγχρονη στανταπική σκηνή της Ελλάδας.

Με παράλληλες παραστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο Blink Mike μας παρουσιάζει το απόσταγμα των εμπειριών του, μετά από τέσσερα χρόνια στις σκηνές του σταντ απ κόμεντυ. Όπως λέει κι ο ίδιος: «Συμπλήρωσα 4 χρόνια στον χώρο. Ένα ταξίδι που μου άλλαξε την ζωή για πάντα. Από σάπια 5λεπτα σε μπαράκια, σε γεμάτα θέατρα που γρεμίζονται από γέλια. Έμαθα να γράφω αστεία. Έμαθα να παρατηρώ. Έμαθα να ρίχνω τον εαυτό μου και πάλι να φαίνομαι πιο γαμάτος από κάθε γκόμενο που είχες. Μελέτησα την Ελληνική κοινωνία. Έμαθα να «πεθαίνω» πάνω στην σκηνή και να συνεχίζω ήρεμος μέχρι το τέλος. Από την στιγμή που ξεκινάς stand up comedy , εθίζεσαι και δεν μπορείς να σταματήσεις πουθενά. Σε αυτή την παράσταση θα παρουσιάσω στον κόσμο τις σημειώσεις μου των τελευταίων χρόνων. Ήρθε η ώρα να το πάμε στο επόμενο επίπεδο. Η κωμωδία είναι Θεός και εγώ είμαι γόνος της.»

Ιnfo:

Blink Mike – Η κόρη του Θεού
Το πρώτο Σάββατο Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου (7.10, 4.11 & 2.12)
Μαιευτήριο, Βαλαωρίτου 19, εντός στοάς, 2310 553366
Ώρα έναρξης: 21:00
Είσοδος 6€

Αμάραντα, μια πραγματικά must-see παράσταση

Τα αμάραντα είναι «μια πραγματικά must–see παράσταση» που αποδεικνύει πως η σωτηρία του θεάτρου βρίσκεται στο θέατρο» (Γιώργος Σαμπατακάκης, Athens Voice). Η παράσταση ανεβαίνει στην Θεσσαλονίκη μέχρι και τις 8 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς, έχοντας στις αποσκευές της τα βραβεία «Καλύτερης Queer παράστασης της χρονιάς» και «Καλύτερου πρωτότυπου θεατρικού έργου» στα Queer Theatre Awards 2017*, όπως και 3 ακόμα υποψηφιότητες (σκηνοθεσίας, ερμηνείας σε ανδρικό ρόλο και ενδυματολογίας / σκηνογραφίας).

Ο Μέμος (Αλέκος Συσσοβίτης) ένας περιφερόμενος μπουλουκτζής, έχει μόλις κηδέψει τον για χρόνια συνεργάτη και σύντροφό του Στάμο (Αλέξανδρος Παπαϊωάννου). Μην έχοντας συνέλθει ακόμα από την πρόσφατη απώλεια, προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του για να ανέβει στη σκηνή και να παίξει για πρώτη φορά μόνος. Μαζί του, αυτή την παράξενη και ταραγμένη νύχτα, στο παρασκήνιο του τσίρκου, βρίσκεται και η Μερόπη (Μαρία Σκουλά), πρώην σύζυγος του Στάμου και άσπονδη φίλη του Μέμου. Μια παράξενη βουή πλησιάζει, το κοινό είναι ταραγμένο και η νεκρή καλλιτέχνις Αντώνα (Μπέττυ Βακαλίδου) αφηγείται τους θανάτους της έναν προς ένα, λίγο προτού βγει ο Μέμος στη σκηνή.

Info:

Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη (Μεταμορφώσεως 7-9 & Αργυρουπόλεως)
Από 5 έως και 8 Οκτωβρίου 2017
Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00
Εισιτήρια: Κανονικό 15 ευρώ, φοιτητικό-ανέργων 12 ευρώ, ατέλειες-ΑΜΕΑ 10 ευρώ | Διάρκεια: 90 λεπτά
Προπώληση: viva.gr & ταμείο θεάτρου 2310 458 591

"Ο Ερωτόκριτος" στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών

Ο «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου (Σγουραφιστή σ' όλο τον νουν έχω τη στόρησή σου) φιλοξενείται στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στις 21.00 και την Κυριακή 8 Οκτωβρίου στις 20.00.

Μια ερωτική ιστορία με όλα τα χαρακτηριστικά του παραμυθιού: Η όμορφη πριγκίπισσα ο γενναίος νέος που την αγαπά, ο κακός βασιλιάς, η πιστή νένα, που απελπισμένα προσπαθεί - ματαίως - να συγκρατήσει τα πάθη. Όλα αυτά τα πρόσωπα ζωντανεύουν στη σκηνή για να αφηγηθούν την ιστορία του Ερωτόκριτου και της Αρεστούσας μέσα από τον δεκαπεντασύλλαβο του Κορνάρου, τον στίχο, που όπως λέει ο Σεφέρης «είναι ο στίχος που πλησίασε πιο κοντά από κάθε άλλο ρυθμό το βαθύτερο κυμάτισμα της λαλιάς μας». Παρακολουθούμε τα πάθη και τα βάσανα των ερωτευμένων μέχρι "να' ρθει ο Ερωτόκριτος να λευτερώσει από τη φυλακή την Αρετούσα και να λάμψει ο κόσμος ως τις αγκάλες του ουρανού".

Τα έσοδα των παραστάσεων θα διατεθούν στους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδος – Ανοιχτό Πολυιατρείο Θεσσαλονίκης.

Info:

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
Σάββατο 7 Οκτωβρίου: 21.00
Κυριακή 8 Οκτωβρίου: 20.00

Τιμές εισιτηρίων

Γενική Είσοδος: 10 ευρώ / Προπώληση: 8 ευρώ
Εκπτωτικό εισιτήριο (Φοιτητικό, Άτομα άνω των 65): 8 ευρώ
Ατέλεια - Ανέργων: 5 ευρώ

"Η Αυλή των Θαυμάτων" στη Μονή Λαζαριστών

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το έργο «Η Αυλή των Θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός).

Μετά από 14 χρόνια ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες, ο Κώστας Τσιάνος, επιστρέφει στο ΚΘΒΕ για να σκηνοθετήσει το έργο σταθμό της νεοελληνικής δραματουργίας, την «Αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

«Η Αυλή των θαυμάτων βασίζεται στην έλλειψη σταθερότητας και σιγουριάς, που χαρακτηρίζει τη ζωή του Έλληνα. Όλα στην Ελλάδα ανεβοκατεβαίνουν πολύ εύκολα, κυλούν, φεύγουν κι η συνηθισμένη λαχτάρα του Ρωμιού είναι να στεριώσει κάπου, να σιγουρέψει κάτι», σημειώνει

ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, στην πρώτη ιστορική παρουσίαση του έργου το 1957, από τo Θέατρο Τέχνης.
Ένα έργο που παραμένει, 60 χρόνια μετά, διαχρονικό ανεβαίνει από το ΚΘΒΕ με νέα τραγούδια σε μουσική σύνθεση του Διονύση Τσακνή και στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου.

Τέλη της δεκαετίας του 1950. Σε μια αυλή, σε μια λαϊκή γειτονιά της Αθήνας, διασταυρώνονται ένας γέρος πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία που φορτωμένος τα στρώματά του σκαρφαλώνει στο ταρατσάκι του, η γυναίκα του που με μια φέτα ψωμί στο χέρι καλεί τον χαμένο εγγονό της, μια χήρα, ένας ονειροπόλος, ένα αντρόγυνο που άλλοτε χαϊδολογιέται και άλλοτε μαλλιοτραβιέται ενώ σχεδιάζει να φύγει στην Αυστραλία, μια συνοικιακή καλλονή που ελπίζει να γίνει σταρ του σινεμά, ένας «μοιραίος» υδραυλικός. Σε αυτόν τον μικρό χώρο κατοικεί ολόκληρη η Ελλάδα. Λίγο πριν καταρρεύσει το οικοδόμημα, μια ερώτηση αναδύεται: τι βιώνουμε, τελικά, ένα μίζερο αδιέξοδο ή ένα θαύμα;

Στο ρόλο της Αννετώς η Σοφία Καλεμκερίδου και του Ιορδάνη ο Δημήτρης Κολοβός.

Info:

Έναρξη: Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017
ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ-ΣΚΗΝΗ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 18:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 20:30, Κυριακή 19:00

"Τι απέγινε η Μπέημπι Τζέην" στο Θέατρο Εγνατία

Το θρυλικό έργο «Τι απέγινε η Μπέημπι Τζέην» ανεβαίνει από τη Λυκόφως στο Θέατρο ΕΓΝΑΤΙΑ, υπό την ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά του Απόλλωνα Παπαθεοχάρη, με δυο σημαντικές ηθοποιούς, τη Ρούλα Πατεράκη στο ρόλο της Μπέημπι Τζέην και τη Μπέτυ Λιβανού στο ρόλο της Μπλανς.

Το διάσημο θρίλερ του Αμερικάνικου κινηματογράφου είχε ενώσει αριστουργηματικά δυο ιέρειες του Χόλυγουντ, την Μπέτυ Ντέηβις και την Τζόαν Κρώφορντ. Το «Τι απέγινε η Μπέημπι Τζέην;» έγινε τεράστια εμπορική επιτυχία όταν βγήκε στους κινηματογράφους το 1962. Ήταν υποψήφιο για πέντε Όσκαρ, και ο ρόλος της Μπέημπι Τζέην αποτέλεσε για την Ντέιβις και την αίτια για την ενδέκατη υποψηφιότητα της για τα Όσκαρ. Λέγεται πως οι δύο πρωταγωνίστριες μισούσαν η μία την άλλη και πως ακριβώς αυτό έδωσε μία ξεχωριστή υπόσταση και στην ταινία.

Η Τζέην Χάντσον, ένα παιδί θαύμα στα λαμπερά σόου του 1917, μεγαλώνει υπό τη σκιά της ομορφότερης και πιο ταλαντούχας αδελφής της, Μπλανς, μεγάλης σταρ των μελό του Χόλυγουντ στη δεκαετία του 30. Τώρα, είκοσι χρόνια μετά από το τρομακτικό ατύχημα για κάποιους, απόπειρα δολοφονίας για άλλους, που έχει αφήσει ανάπηρη την Μπλανς, οι δυο τους συνεχίζουν να μένουν μαζί. Όταν η πραγματικότητα αρχίζει να τις πιέζει, το πάλαι ποτέ χρυσό κορίτσι, η Μπέημπι Τζέην, εκτροχιάζεται σε ένα μοναδικό σαδιστικό παιχνίδι χωρίς φραγμούς. Πώς θα καταφέρει να γλιτώσει η παράλυτη Μπλανς;

Ταυτόχρονα συναρπαστικό ψυχολογικό θρίλερ, αλλά και ξεκαρδιστική μαύρη κωμωδία, το έργο εδώ και πενήντα χρόνια έχει αποτελέσει μήλο της έριδας για τους ανθρώπους του θεάτρου, καθώς οι θεατρικές του δυνατότητες είναι απεριόριστες.

Info:

Θέατρο Εγνατία, Π. Ιωακείμ 1

Σάββατο: 9.15 μμ, Κυριακή: 7.00 μμ

Τιμές εισιτηρίων : 17 ευρώ & 12 ευρώ (φοιτητικό, άνεργοι, ΑΜΕΑ)

Συμβολαιογράφος

Η τραγική κωμωδία του Νίκου Βασιλειάδη «Συμβολαιογράφος», που διανύει με επιτυχία τον 7ο χρόνο, με την Υρώ Μανέ στην πιο συγκλονιστική ερμηνεία της καριέρας της, παρουσιάζεται για δύο μόνο παραστάσεις Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Οκτωβρίου, στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Μια παράσταση απολογία και εξομολόγηση μαζί. Μια γυναίκα η Ερασμία χήρα μεγαλώνει τη μοναχοκόρη της εγκλωβισμένη σε ένα περίπτερο και στα χρηστά ήθη της επαρχιακής κοινωνίας που ζει. Δεν επιτρέπεται να επιθυμήσει να ερωτευτεί εν τέλει να ζήσει. Το τριχωτό της παρειάς της υποδηλώνει τη θέρμη της αλλά για την πολίχνη όπου ζει μια χήρα είναι απλώς μια μεταχειρισμένη χωρίς δικαιώματα. Το κακό όμως δεν αργεί να γίνει. Ο πειρασμός είναι ο γαμπρός της. Ακούει στο όνομα Αργύρης ,είναι κοντός αλλά προσοντούχος. Και η Ερασμία πως να πάει κόντρα στη λίμπιντο. Επιθυμεί το απαγορευμένο. Και όταν τολμά να το προκαλέσει η τιμωρία είναι άμεση και καταστροφική.

Στο ρόλο της Ερασμίας η Υρώ Μανέ.

Ιnfo:

«Συμβολαιογράφος» του Νίκου Βασιλειάδη
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017, στις 21.00
Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017, στις 19.00

Τιμές εισιτηρίων:

Κανονικό: 13 €
Εκπτωτικό (Άνω των 65/ ΑΜΕΑ/ Πολύτεκνοι): 10 €
Φοιτητικό: 5 €
Ομαδικό: 8 € (άνω των 20 ατόμων)

52Δ- Two solo dance performances στο Labbatoir

Στο πλαίσιο του 52ου Φεστιβάλ Δημητρίων θα παρουσιαστούν οι performances «Two solo dance performances» στο Labbatoir.

TWO SOLO DANCE PERFORMANCES

ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ – Ο ΔΡΟΜΟΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΧΟΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΣΑΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η σόλο performance του Τάσου Καραχάλιου σε σύλληψη και χορογραφία της Πέρσας Σταματοπούλου βασίζεται στην ιδέα ενός ταξιδιού που οργανώνεται και βιώνεται από έναν άνθρωπο και διερευνά την έννοια της αλλαγής και της μετατόπισης από ένα σημείο σε ένα άλλο. Διερευνά την περιπλάνηση, την επανεκκίνηση και εν τέλει τη δράση που καλείται να διαχειριστεί μέσα σε ένα τοπίο χωρίς σύνορα και χωρίς όρια.

Ανατρέχοντας στη διαχρονικότητα της ανθρώπινης μετατόπισης, η performance εμπνέεται από το βιβλίο του Φερνάντο Πεσόα «Ο οδοιπόρος», και με εργαλεία το σώμα και τον ήχο προσεγγίζει και καταγράφει μία διαδρομή ανατροπών, παύσεων, εγρήγορσης, επαναπροσδιορισμού και ανασυγκρότησης.

LAPSES OF LIGHT
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ, ΚΩΣΤΑ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΑΚΗ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΣΕΪΤΑΡΙΔΗ

Ένα κυνηγητό του φωτός, που στιγμιαία χάνουμε και μετά ξαναβρίσκουμε, η παράσταση «lapses of light» είναι ο δεύτερος καρπός της συνεργασίας της Κωνσταντίνας Ευθυμιάδου, του Κώστα Μακρυγιαννάκη και του Αλέξανδρου Σεϊταρίδη.

Κινούμενη σε ένα πλαίσιο εικαστικό και άμεσα ηχοποιητικό, με τον μουσικό να παίζει επί σκηνής, η χορογραφία πραγματοποιείται διαδραστικά με την ειδικά γραμμένη για την παράσταση μουσική και το φως να «ντύνει» και να ενισχύει κάθε πτυχή της ιδέας.

Info:

52Δ - Φεστιβάλ Δημητρίων

Σάββατο 7 Οκτωβρίου, Ώρα 21:00

LABATTOIR, 26ης Οκτωβρίου 35

Τιμή 10 ευρώ κανονικό, 8 ευρώ μειωμένο

The MET Live in HD: "Νόρμα" στο Μέγαρο Μουσικής

Η σεζόν ξεκινάει με μια νέα παραγωγή της τραγωδίας του μπελ κάντο, της Νόρμα του Bellini, με την κορυφαία Sondra Radvanovsky στον ομώνυμο ρόλο. Το ρόλο αυτό ερμήνευσε θριαμβευτικά στη Met το 2013, όπως και σε μια σειρά εμφανίσεων στην Canadian Opera Company, τη San Francisco Opera, την Bavarian State Opera, το Gran Teatre del Liceu και τη Lyric Opera του Σικάγο, γεγονός που την τοποθετηθεί ως μια από τις κορυφαίες ερμηνεύτριες του κόσμου στον ομώνυμο ρόλο. Συμπρωταγωνιστούν η Joyce Didonato ως Ανταλτζίζα, σύντροφος και αντίζηλος της Νόρμα, ο Joseph Calleja ως Πολιόνε και ο Matthew Rose ως Οροβέζο.

Διευθύνει ο Carlo Rizzi

Keywords
θεσσαλονικη, μπορειτε, τελος του κοσμου, wwf ελλάς, mediterranean cosmos, το φως, athens voice, ιακωβος καμπανελλης, υρώ μανέ, ζούγκλα, info, γιου, αθηνα, κρητη, τηλ, λύση, θεατρο, μπρεχτ, αυλαια, χανθ, προσφορες, baby, ΠΑΟΚ, χλμ, υγιή, wwf, ελλαδα, σχολεια, ερτ3, σαββατο, kids, fun, factory, ΑΠΘ, flea, market, vintage, μμε, project, cosmos, εταιρεία, unesco, email, festival, νέα, workshop, stage, big, πατρα, ιωαννινα, φως, στρατος, τσιπρας, μαρξ, νελ, blink, mike, athens, voice, viva, μικρο, κθβε, σταρ, εγνατια, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, υρώ, αμεα, dance, ομαδα, performance, συλληψεις, δραση, κωνσταντινα, light, live, opera, rose, κινηση στους δρομους, βιβλια, ΔΕΘ, ομαδα διας, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, δωρο πασχα, θεματα πανελληνιων, σταυρος δημας, Καλή Χρονιά, δωρο πασχα 2012, θεμα εκθεσης 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, Τελετή Έναρξης, Τελετή Λήξης, Ημέρα του παιδιού, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, γιορτη σημερα, κοινωνια, πειρασμος, ζούγκλα, υρώ, το θεμα, αθλητικα, αθλητικα παπουτσια, αμεα, αξεσουαρ, αυστραλια, αυτοκινητο, αυλαια, γατα, γυναικα, δημος θεσσαλονικης, διατροφη, δουλεια, δωρα, δωρεαν, εμπορικη, επικαιρα, εργαλεια, ερτ3, ζωα, θεμα, θησεας, θριλερ, θρακη, καθημερινη, κθβε, κοντρα, κωνσταντινουπολη, λουκουμαδες, λυκοφως, μηλο, μμε, μουσικη, μωρο, νελ, παιχνιδια, πλαισιο, προγραμμα, ραδιο, ρουχα, σινεμα, σταρ, σχολες, σωκρατης, σωτηρια, τρομακτικο, τραγουδια, υγεια, υρώ μανέ, φως, χωρις ορια, ψηφιδωτα, ψωμι, ωρα, email, opera, αγαπη, αθηναιον, αιγλη, αρχαια, απωλεια, αρβυλα, αριστοτελειο πανεπιστημιο, αριστοτελειο, ασια, αστεια, ατζεντα, ατυχημα, βιβλιο, βοηθεια, βραδια, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γειτονια, γελιο, γινει, γινεται, γιαουρτι, γιου, γλαρος, γλεντι, γονεις, γοργονες, δευτερο, δευτερα, δυνατοτητα, δημος, δωσει, δρωμενα, διημερο, εαυτος, εγινε, εγνατια, εθιμα, ευκαιρια, ευκολα, ευρω, ηθη, υπαρχει, εκθεση, εκθεσεις, ελλειψη, ελπιδα, ενημερωση, εννοια, εργα, εξομολογηση, εποχη, επιτυχια, ερωτοκριτος, ερχεται, εταιρεία, ετικετες, ευαγγελια, εχθρος, ζαγορακης, ζωη, ζωης, υγιης, υγιή, ιδεα, ιδια, εικοσι, ηρωες, θαυμα, θεατρα, θεατρο σκιων, θεος, θησαυρος, ιδρυμα, ιωαννα, ιωακειμ, ηχο, κειμενο, κυνηγητο, κουζινα, κυκλος, κυρια, κοστουμια, κρατικο, κωμωδια, λενιν, λύση, λογια, λογοτεχνια, λυρας, μαρξ, ματια, μελι, μελισσοκομια, μεσογειακη διατροφη, μαιευτηριο, μυθολογια, μικρο, μνημεια, μονη λαζαριστων, μπρεχτ, μπορεις, μονα, νεολαια, νερο, νυχτα, νιαρχος, νορμα, ομαδα, παντα, οθονη, ομορφη, οναρ, ονομα, ορια, πασας, παιδι, παιδια, παλαια διαθηκη, παμε, παπουτσια, παρουσιαση, παχυσαρκια, πεδιο, πεμπτη, περιβαλλον, πιστη, πλοια, ραντεβου, ροζα, ρολο, σαββατο, σεζον, σεφερης, συζητηση, συζητησουμε, σειρα, συγκεντρωση, συλληψη, σικαγο, σκηνες, σκηνοθετες, σκηνοθεσια, σκολιωση, σωμα, σοου, σοφια, σπυρου, συλλογοι, σχολειο, τιμωρια, τυφλος, τηλ, τοιχογραφιες, το φως, τριτη, φυλακη, υλοποιηση, φετα, φεστιβαλ, φθινοπωρο, φλεμινγκ, φορα, χερι, χαμογελο, χανθ, χηρα, χιουμορ, χλμ, οντα, ωρες, athens, fun, αιωνες, αρχαια ελλαδα, αυλη, baby, dance, blink, big, cosmos, δημητρης, δικαιωματα, εκκλησιες, ελληνικα, ερωτες, festival, factory, flea, γαμπρος, γελια, γευσεις, γιορτη, ηρωας, χωρα, ιακωβος, project, κακος, κειμενα, κηπο, kids, κληρονομος, κωνσταντινα, κωστας, κυριακη, mediterranean cosmos, market, workshop, νυφικο, mike, παιχνιδι, ποιητης, ρητο, rose, σκηνη, σκηνικα, stage, ταξιδι, θαλασσες, υδραυλικος, θεματα, θεοι, υγειας, θησεα, υλικα, υλικο, unesco, υπεροχο, vintage, viva, viva.gr, wwf, wwf ελλάς, performance
Τυχαία Θέματα