Ενέργεια και τουρισμός βελτίωσαν το έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου το 2023

Το έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου της Ελλάδας, μετά τη μεγάλη διεύρυνση που σημείωσε την τριετία 2020-2022 κυρίως λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, βελτιώθηκε το 2023, εντούτοις παρέμεινε σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την προ πανδημίας περίοδο.

Σύμφωνα με το “7 Ημέρες Οικονομία” της Eurobank Research, διαμορφώθηκε στα 14,1 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές, μειωμένο κατά 7,1 δισ. ευρώ ή 33,4% σε σύγκριση με το 2022.

Βάσει

της πρόσφατης πρόβλεψης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για το ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδας το 2023 (221,6 δισ. ευρώ), το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 6,4% του ΑΕΠ από 10,3% το 2022 (υψηλό 13 ετών!).

Αποδεικνύεται ότι η μείωση των πληρωμών για καύσιμα, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας, και η αύξηση των εισπράξεων για ταξιδιωτικές υπηρεσίες εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανάκαμψης του τουρισμού, οδήγησαν στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2023.

Αντιθέτως, η αύξηση των πληρωμών για εισόδημα από τόκους, μερίσματα και κέρδη, δηλαδή από επενδύσεις που πραγματοποιούν φορείς του εξωτερικού στην ελληνική οικονομία, αντιστάθμισε σε έναν βαθμό την παραπάνω βελτίωση.

Το άρθρο Ενέργεια και τουρισμός βελτίωσαν το έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου το 2023 εμφανίστηκε πρώτα στο Metaforespress.

Keywords
Αναζητήσεις
energeia-kai-tourismos-veltiosan-to-elleimma-tou-exoterikou-isozygiou-to-2023.htm
Τυχαία Θέματα