Συμβολισμοί: Tο τρένο του Γεραπετρίτη, τρένο της μεγάλης φυγής για την ΝΔ

Ενώ κλείνουν 37 χρόνια από τότε που ο Γιόν Βόιτ θριάμβευσε στην ταινία « Το τρένο της μεγάλης φυγής» του Αντρέι Κοντσαλόφσκι, ο Γιώργος Γεραπετρίτης μας θύμισε μια σύγχρονη εκδοχή της. Το τρένο στο οποίο επιβιβάσθηκε μοιάζει με τον συρμό της ταινίας: βρίσκεται εκτός ελέγχου και τίποτε δεν μπορεί να το σταματήσει στην πορεία προς το γκρεμό.

Ο συμβολισμός ήταν εντελώς διαφορετικός από αυτόν που είχαν σκηνοθετήσει από το μέγαρο Μαξίμου, όταν – δια του υπουργού Επικρατείας – επιβίβαζαν στο τρένο για την Καλαμπάκα ολόκληρη την κυβέρνηση. Ο Γεραπετρίτης μάλλον το κατάλαβε και κατέβηκε στην Οινόη.

Το

τρένο πάντως συνεχίζει την πορεία του προς το γκρεμό. Και αν στο εσωτερικό έχουν τρόπο να συγκαλύπτουν την το αναπόφευκτο τέλος της διαδρομή του, στην Ευρώπη τους κρεμάνε τενεκέδες, για αποχαιρετισμό.

Το Ευρωκοινοβούλιο, κυβερνήσεις, κοινοτικά όργανα και διεθνές Οργανισμοί, μεγάλα ΜΜΕ τους δείχνουν με το δάκτυλο: για την κατεδάφιση του κράτους Δικαίου, τις υποκλοπές, την ακροδεξιά πολιτική στο μεταναστευτικό με τον τοίχο στον Έβρο, τη διαφθορά.

Για το τελευταίο μπήκε στο κάδρο και ο μόνος κοινοτικός αξιωματούχος που υπερασπίζεται τον Μητσοτάκη: ο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Η προσπάθεια του απερχομένου Πρωθυπουργού να πουλήσει «σύγκριση» με την διακυβέρνηση Τσίπρα, τον οδηγεί στην επανάληψη της προεκλογικής καμπάνιας του 2019. Αλλά σήμερα, μόνο κάτι «λιμά» βγαίνουν με ενθουσιασμό μπροστά για να τον υπερασπιστούν: Κυρανάκης, Σκέρτσος, Μακρόπουλος – συν ο Αδωνις που τον αγκαλιάζει για να τον πνίξει. Η πραγματική ΝΔ και τα στελέχη της είναι αλλού. Όπως είναι και οι ψηφοφόροι.

Η μεσαία τάξη βλέπει ότι ο Μητσοτάκης της αφαιρεί «ύλη» για να τη μεταφέρει στις «αλυσίδες». Οι επιχειρηματίες διαπιστώνουν ότι πρόσβαση σε χρηματοδότηση έχει ένα μόνο μια στενή ομάδα ημετέρων.

Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι χάνουν διαρκώς αγοραστική δύναμη και όποιος πάει σε σούπερ μάρκετ και βενζινάδικο, έχει παιδί στο σχολείο, ή μπαίνει σε νοσοκομείο αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση τον εμπαίζει όταν προπαγανδίζει ότι βελτίωσε τις αποδοχές του και τις κρατικές υπηρεσίες.

Εν τω μεταξύ ένας καινούργιος παίκτης εμφανίσθηκε στην πορεία προς τις κάλπες: η νεολαία που έκανε αισθητή την παρουσίας της στις διαδηλώσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη.

Είναι η γενιά που αναλαμβάνει να καθαρίσει το ορίζοντα από τη θολούρα που προκάλεσε το σύστημα που πήρε τα ηνία της χώρας μετά το 2019. Ψιλοαδιαφορεί για τον για τον Τσίπρα, αγνοεί τον Ανδρουλάκη και απλώς ο οργισμένη με τον Μητσοτάκη.

Δεν καταπίνει την προπαγάνδα του, απεχθάνεται την αλαζονεία του, δεν της πάει η αισθητική του, δεν «γουστάρει» το μοντέλο διακυβέρνησής του, λοιδορεί τα πρωτοπαλίκαρά του, δεν «κολώνει» στον αυταρχισμό του και θα τον μαυρίσει για να υπερασπιστεί τις αξίες της και τον μέλλον της.

Κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να φωτογραφίσει τις εκλογικές επιλογές αυτής της γενιάς, εκτός από μια: δεν πρόκειται να χαριστεί στο σύστημα Μητσοτάκη, την οικογένεια που κυβερνάει και έναν Πρωθυπουργό που την κοροϊδεύει ανερυθρίαστα..

Οταν δεν της δείχνει τον κυνισμό του: την ημέρα που ο κορμός αυτής της γενιάς, περίμενε τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων, μπήκε με την κόρη του στο αεροπλάνο για την Αμερική, προκειμένου να τη γράψει σε ακριβό πανεπιστήμιο. Δεν ασπάσθηκε τους ιδίους και τις οικογένειες του, περιμένοντας μια μέρα.

Αυτή τη γενιά συναγωνίζονται σε αντικυβερνητικό μένος οι καταναλωτές και οι δανειολήπτες.

Οι προκλητικές παραστάσεις του Αδωνι Γεωργιάδη για τις «προσιτές» τιμές που τους εξασφαλίζει με τα «καλάθια» του προκαλούν αποστροφή στους πρώτους, γιατί είναι φανερό ότι το μόνο που προσπαθούν να εξασφαλίσουν είναι η επανεκλογή του.

Οι δεύτεροι μέσα στην απόγνωσή τους, αναγνωρίζουν τον βασικό υπεύθυνο της βίαιης έξωσης από τα σπίτια τους. Η πολιτική του δυσκολεύει τις αποπληρωμές, τους, ενώ ο ίδιος και τα φερέφωνα του, τους δείχνουν ως «κακοπληρωτές» και «μπαταχτσήδες». Ή μέμφονται τον Τσίπρα που τους χάλασε την «κουλτούρα πληρωμών» που είχαν επιβάλει.

Το τρένο της μεγάλης φυγής, που μεταφέρει τον Μητσοτάκη και το σύστημά του στο παρελθόν- ορισμένους και στην ποινική Δικαιοσύνη – κινείται με καύσιμο τη λαϊκή οργή και αυξάνει διαρκώς ταχύτητα. Αποτελεί δραματικό παιχνίδι της μοίρας ότι αυτή η κυβέρνηση τελειώνει στον απόηχο μιας τραγωδίας, για την οποία ο επικεφαλής της απλώς προσπάθησε να επαναλάβει τον εαυτό του: να μεταφέρει την ευθύνη σε άλλους.

Η κυβερνητική διαχείριση των Τεμπών, με όρους επικοινωνίας και ατιμωρησίας, αποκάλυψε το είδος της πολιτικής, αλλά και των ανθρώπων επικράτησαν το 2019 .

Στο τρένο που οδηγεί στη λαϊκή αποδοκιμασία, δεν υπάρχει μόνο ο Μητσοτάκης, η κυβέρνησή του και οι πολιτικές τους, που έπληξαν την πλειοψηφία της κοινωνίας. Υπάρχουν και οι απεχθείς πρακτικές τους που διέσυραν τη χώρα και τραυμάτισαν τη Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία. Ποτέ ξανά…

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

The post Συμβολισμοί: Tο τρένο του Γεραπετρίτη, τρένο της μεγάλης φυγής για την ΝΔ appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα