Άφθες: Γιατί δημιουργούνται και πότε προκαλούν ανησυχία;

Οι άφθες αποτελούν τις πιο συχνές παθήσεις του στόματος.

Οι άφθες ή «άφτρες» είναι επώδυνες πληγές που εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα. Πώς διακρίνονται, ποιες είναι οι αιτίες της εμφάνισής τους και πώς αντιμετωπίζονται;

Η αιτία δημιουργίας τους είναι άγνωστη. Πρόσφατες μελέτες πάντως, τις αποδίδουν σε γενετική προδιάθεση, ορισμένους ιούς, τον τραυματισμό του βλεννογόνου του στόματος και κυρίως τις διαταραχές του ανοσολογικού μηχανισμού και ιδιαίτερα των λεμφοκυττάρων.

Οι άφθες εκδηλώνονται με μία ή περισσότερες πληγές

στο στόμα. Έχουν στρογγυλό σχήμα, λευκοκίτρινη επιφάνεια και ερυθρή περιφέρεια.

Το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι συνοδεύονται από έντονο πόνο. Διαρκούν συνήθως μία – δύο εβδομάδες και επουλώνονται μόνες τους.

Οι άφθες χωρίζονται σε τρεις μορφές (μικρές, μεγάλες και ερπητόμορφα έλκη). Η διάκριση από τον στοματολόγο είναι αναγκαία για να μην υπάρξει σύγχυση με άλλες αρρώστιες με ανάλογη εικόνα.

Πότε προκαλούν ανησυχία

Αν και τις περισσότερες φορές οι άφθες δεν είναι κάτι ανησυχητικό, μπορεί και να υποκρύπτουν κάτι που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, καθώς στο στόμα εκδηλώνονται περισσότερα από 1.200 νοσήματα, μερικά από τα οποία είναι απειλητικά για τη ζωή του ασθενούς.

Τα νοσήματα που μπορεί να έχουν ως σύμπτωμα τις άφθες στο στόμα είναι:

-Παθήσεις του αίματος, όπως η λευχαιμία-Παθήσεις του πεπτικού (νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα)-Σύφιλη-HIV/AIDS-Καρκίνος του στόματος-Έρπης

Αιτίες

Οι άφθες είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Μάλιστα η πρώτη αναφορά έχει γίνει από τον Ιπποκράτη.

Εν τούτοις, μέχρι και σήμερα παραμένει άγνωστη η αιτιολογία τους. Εκείνο που γνωρίζουμε αρκετά καλά είναι οι εκλυτικοί παράγοντες της εμφάνισης των αφθών, οι οποίοι είναι πάρα πολλοί και περιλαμβάνουν :

Οικογενείς και γενετικούς παράγοντες (Κάποια άτομα έχουν κληρονομική προδιάθεση να αναπτύσσουν άφθες).Στρες, τόσο σε φυσικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδοΤραυματισμούς μέσα στο στόμα (π.χ. οδοντιατρικές ενέσεις, εργώδεις διαδικασίες και χειρισμοί)Ορμονικές αλλαγές (π.χ. όπως αυτές που συμβαίνουν στη διάρκεια της έμμηνης ρύσης)Λοιμώξεις από ιούς ή βακτήριαΑλλεργίες σε τρόφιμα και φάρμακα

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε περιπτώσεις με υποτροπιάζουσες άφθες, δηλαδή όταν σε ένα άτομο εμφανίζονται πολλά περιστατικά αφθών κατά τη διάρκεια του χρόνου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι άφθες μπορεί να αποτελούν εκδήλωση ελλείψεων βιταμινών του συμπλέγματος Β, ελλείψεων σιδήρου και / ή φυλλικού οξέος.

Επίσης, οι υποτροπιάζουσες άφθες μπορεί να αποτελούν συνοδό σύμπτωμα άλλων συστηματικών νοσημάτων. Σε αυτά τα νοσήματα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το σύνδρομο Αδαμαντιάδη – Bechet (στο οποίο κλασικές εκδηλώσεις από τους βλεννογόνους είναι οι άφθες στο στόμα και τα έλκη των γεννητικών οργάνων), καθώς και ορισμένα νοσήματα του γαστρεντερικού, όπως η ελκώδη κολίτιδα και η νόσος του Chron.

Συνεπώς, αν κάποιος εμφανίζει πολλαπλά επεισόδια αφθών, θα πρέπει να ζητήσει τη συμβουλή ειδικού στοματολόγου ώστε να διενεργηθεί διεξοδικός έλεγχος για τον αποκλεισμό ή τον εντοπισμό υποκείμενου συστηματικού νοσήματος και την έγκαιρη έναρξη της κατάλληλης θεραπείας για το συστηματικό νόσημα.

Αντιμετώπιση

Δεν υπάρχει τρόπος ίασης, χορηγείται όμως αγωγή για τον περιορισμό του πόνου και της διάρκειας των βλαβών, καθώς και την παράταση του χρόνου μέχρι την επανεμφάνισή τους.

Η αγωγή περιλαμβάνει τοπική θεραπεία με χάπια, ενώ η συστηματική αφορά σοβαρότερες περιπτώσεις με συνεχείς υποτροπές των βλαβών που κάνουν βασανιστική τη ζωή του ασθενούς.

*** Κεφαλαιώδους σημασίας είναι η επισήμανση ότι μια πληγή στο στόμα διάρκειας μεγαλύτερης των 15 ημερών, που δεν εμφανίζει τάση επούλωσης και δεν φαίνεται να οφείλεται σε εμφανή τραυματισμό (π.χ. σπασμένο δόντι που τραυματίζει τα πλάγια χείλη της γλώσσας ή κακή προσθετική εργασία) ΠΡΕΠΕΙ να εξετάζεται από ειδικό στοματολόγο για να διαπιστωθεί η καλοήθεια ή η κακοήθειά της (καρκίνος).

.

ΠΗΓΗ: Άφθες: Γιατί δημιουργούνται και πότε προκαλούν ανησυχία; Γράφτηκε απο το Newsitamea.

Keywords
Τυχαία Θέματα