Συμπληρωματικές δηλώσεις αναδρομικών: Πρόστιμα και ακύρωσή τους



Το παρόν άρθρο είναι προσβάσιμο μόνο από τους συνδρομητές του κόμβου, αποτελεί αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύεται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο αναπαραγωγή του, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά.

Επιμέλεια:
Γεώργιος Θωμ. Παπαδημητρίου
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven
Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Ν. Καρδίτσας)
Γ.Γ.

ΓΕ.Ο.Φ.ΙΝ. (Γεωργικό Οικονομικό Φορολογικό Ινστιτούτο)
Υπεύθυνος Γ.Ε.ΜΗ. & Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων Εμπορικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Καρδίτσας

Ολοκληρώνοντας την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, είχαμε σημειώσει στο ημερολόγιό μας ότι κάποια στιγμή, μέσα στο Φθινόπωρο και μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να υποβάλλουμε συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις για όσους είχαν λάβει αναδρομικά από μισθούς ή συντάξεις για παλαιότερα έτη.

Κατά τη σύνταξη των αρχικών δηλώσεων, ενημερώθηκαν οι πελάτες μας να μας ενοχλήσουν μετά το τέλος του καλοκαιριού, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανωτέρω διαδικασία, διαφορετικά υπήρχε περίπτωση να το ξεχάσουμε και να κινδυνεύσουν με πρόστιμο.

Όταν ξεκίνησα να υποβάλλω την πρώτη συμπληρωματική δήλωση ..από το φορολογικό έτος 2015 και εντεύθεν, η υποβολή των συμπληρωματικών δηλώσεων γίνεται ηλεκτρονικά, η οποία αφορούσε το φορολογικό έτος 2016, το σύστημα με καλωσόρισε αναφέροντας:

«Οι προσυμπληρωμένοι κωδικοί έχουν τροποποιηθεί λόγω λήψης νέων αρχείων βεβαιώσεων αποδοχών μετά την οριστικοποίηση της προηγούμενης δήλωσής σας. Θα πρέπει να υποβάλετε τροποποιητική δήλωση και στη συνέχεια δήλωση αναδρομικών..»


Ψάχνοντας να βρω γιατί μου έβγαλε το μήνυμα αυτό, διαπίστωσα ότι:

■ Για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2016 υπέβαλα δήλωση τον Ιούνιο του 2017.

■ Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του 2017, ο ΕΦΚΑ που εξέδωσε τη βεβαίωση των αποδοχών (σ.σ. οι συνήθεις ύποπτοι που κάνουν ό,τι τους καπνίσει είναι ο ΕΦΚΑ και το Δημόσιο), ανέβασε στο taxis νέα βεβαίωση αποδοχών η οποία είχε μικροποσά αναδρομικών. Χωρίς φυσικά να ενημερώσει κανέναν, ως είχε υποχρέωση.

■ Θα πρέπει να υποβάλλω πρώτα τη συμπληρωματική δήλωση για τα αναδρομικά που καταβλήθηκαν το 2017, κάτι που σημαίνει ότι το σύστημα θα βεβαιώσει πρόστιμο στον φορολογούμενο και στη συνέχεια να κάτω το ίδιο για τα αναδρομικά που καταβλήθηκαν εντός του 2018.

► Η ΠΟΛ.1037/2017 ορίζει στο άρθρο 3 § 3 τα ακόλουθα:

Για τις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αυτές θα παραλαμβάνονται χωρίς κυρώσεις μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν κατά περίπτωση, οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων..


► Η ΠΟΛ.1083/2018 ορίζει στην § 5 τα ακόλουθα:

για τις τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται από τον φορολογούμενο, είτε επειδή επέστρεψε στον εργοδότη αποδοχές ως αχρεωστήτως καταβληθείσες, είτε επειδή ο εργοδότης, λόγω λάθους (π.χ. υπολογισμών, κατηγοριοποίησης εισοδήματος), εξέδωσε διορθωτική βεβαίωση ή τροποποίησε το αντίστοιχο αρχείο βεβαιώσεων αποδοχών που υποβάλλεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας και αποστέλλεται με τη μορφή ηλεκτρονικού αρχείου μέσω διαδικτύου (TAXISnet), ανεξάρτητα από τη χρήση που αφορούν, για τις ως άνω δηλώσεις που υποβάλλονται χειρόγραφα στην Δ.Ο.Υ., με την παρούσα γίνονται δεκτά τα ακόλουθα:
β) Οι ως άνω τροποποιητικές δηλώσεις όπως και αυτές που υποβάλλονται εξαιτίας λάθους του εργοδότη ή του ταμείου κοινωνικής ασφάλισης και όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των αποδοχών ή συντάξεων, θεωρούνται εμπρόθεσμες και υποβάλλονται χωρίς κυρώσεις εντός του φορολογικού έτους που εκδόθηκαν από τον εκκαθαριστή οι διορθωτικές βεβαιώσεις αποδοχών – συντάξεων..


► Η απόφαση Α.1041/2019 ορίζει στο άρθρο 5 § 5 τα ακόλουθα:

Οι τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα εξαιτίας εκπρόθεσμης έκδοσης ή διόρθωσης της βεβαίωσης αποδοχών/ αμοιβών/ εισοδημάτων από τον αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση έκδοσης και χορήγησης βεβαίωσης εισοδημάτων από μισθωτή εργασία, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα, μερίσματα, τόκους, δικαιώματα, κ.λπ. και όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων, θεωρούνται εμπρόθεσμες και υποβάλλονται χειρόγραφα στη Δ.Ο.Υ. χωρίς πρόστιμα και τόκους εντός του φορολογικού έτους που εκδόθηκαν από τον φορέα. Όταν αποστέλλεται ηλεκτρονικά στην Α.Α.Δ.Ε. εκπρόθεσμα ή διορθώνεται βεβαίωση από τον φορέα, τότε ο φορέας ενημερώνει υποχρεωτικά τον φορολογούμενο ότι έχει εκδοθεί βεβαίωση και συνεπώς έχει υποχρέωση να υποβάλει δήλωση. Πρόστιμα δεν επιβάλλονται και τόκοι δεν υπολογίζονται και στις περιπτώσεις που οι βεβαιώσεις αυτές χορηγούνται εκπρόθεσμα από φορέα αλλοδαπής.


► Παραθέτω αυτούσιο το κάτωθι σχόλιο του φίλου και δασκάλου Γιώργου Χριστόπουλου για το εν λόγω θέμα:

Η ενημέρωση του φορολογουμένου για να υποβάλει τροποποιητική δήλωση «είναι υποχρεωτική» από τον φορέα, όταν ο αυτός (ο φορέας) έχει «αποστείλει εκπρόθεσμα ή διόρθωσε τη βεβαίωση». Και επειδή οι εγκύκλιοι είναι υποχρεωτικές για τη φορολογική αρχή, οφείλει να ζητήσει πληροφορίες από τον φορέα προκειμένου να πληροφορηθεί αν και πως ενημέρωσε τον φορολογούμενο, προκειμένου να επιβάλει ή να μην επιβάλει πρόστιμο, όταν ο φορολογούμενος δεν είναι υπαίτιος. Την εξουσία και υποχρέωση αντλεί από το άρθρο 15 του ΚΦΔ- Ν. 4174/2013 ("Πληροφορίες από τρίτους").


Λαμβάνοντας επομένως υπόψη όλα τα παραπάνω, καταλήγουμε συμπερασματικά στα εξής:

■ Στις περιπτώσεις που απαιτείται πρώτα υποβολή δήλωσης λόγω τροποποίησης της βεβαίωσης αποδοχών (για τα φορολογικά έτη 2015 και μετά), αυτή υποβάλλεται ηλεκτρονικά προκειμένου να «ξεκλειδώσει» το σύστημα και να μπορέσουμε να υποβάλλουμε στη συνέχεια τη συμπληρωματική των αναδρομικών.

■ Όταν βεβαιωθεί το πρόστιμο απευθυνόμαστε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και αιτούμαστε τη διαγραφή του.

■ Η Δ.Ο.Υ. δεν έχει κανένα δικαίωμα να ζητά από τον φορολογούμενο να αιτιολογήσει την ανυπαρξία ενημέρωσης από το φορέα, αλλά οφείλει να αναζητήσει η ίδια εάν υπήρξε ή όχι ενημέρωση, όπως τονίζει και ο κ Χριστόπουλος στο σχόλιό του.

Κλείνοντας, επισημαίνω για μία ακόμη φορά ότι οι διαδικασίες είναι ίδιες για όλες τις Δ.Ο.Υ. και δεν δύναται να λειτουργεί ο καθένας όπως αυτός νομίζει. Η Διοίκηση πρέπει επιτέλους να συγκεντρώσει τις σκόρπιες διατάξεις και να αποφασίσει εάν θέλει να συνεχίσει να ταλαιπωρεί τον κόσμο ή να δώσει λύσεις σε απλά καθημερινά πράγματα.

Keywords
Αναζητήσεις
οι προσυμπληρωμένοι κωδικοί έχουν τροποποιηθεί λόγω λήψης νέων αρχείων βεβαιώσεων αποδοχών μετά την οριστικοποίηση της προηγούμενης δήλωσής σας. θα πρέπει να υποβάλετε τροποποιητική δήλωση και στη συνέχεια δήλωση αναδρομικών, οι προσυμπληρωμένοι κωδικοί έχουν τροποποιηθεί λόγω λήψης νέων αρχείων βεβαιώσεων αποδοχών μετά την οριστικοποίηση της προηγούμενης δήλωσής σας. θα πρέπει να υποβάλετετροποποιητική δήλωση και στη συνέχεια δήλωση αναδρομικών
Τυχαία Θέματα