Αργεντινή: «Ο λαός θα υποφέρει» λένε τώρα οι πολίτες μετά τα σκληρά μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε ο Χαβιέρ Μιλέι

Μουδιασμένοι ή και σε απόγνωση βρίσκονται πολλοί Αργεντίνοι, που έκπληκτοι άκουσαν τον νέο αναρχοκαπιταλιστή πρόεδρο Χαβιέρ Μιλέι να εξαγγέλλει «θεραπεία-σοκ» της οικονομίας, που περιλαμβάνει περικοπές δημοσίων δαπανών, δραστική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και υποτίμηση του πέσο κατά 50% και πλέον.

Οι αγορές δέχθηκαν με ικανοποίηση τις προεδρικές εξαγγελίες, όχι όμως οι πολίτες, που όσο συνειδητοποιούν το πόσο θα επηρεαστούν από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χαβιέρ Μιλέι τόσο περισσότερο βυθίζονται σε απόγνωση. Η υποτίμηση του πέσο αναμένεται να εκτοξεύσει τον πληθωρισμό, που ήδη

αγγίζει το 150%.

«Τα μέτρα είναι καλά θεωρητικά για να διορθώσουν την οικονομία, αλλά πολλοί άνθρωποι θα υποφέρουν εξαιτίας αυτών», δήλωσε στο Reuters η 19χρονη Αγκουστίνα Φερέιρα, υπάλληλος καταστήματος στο Μπουένος Άιρες.

Στα ύψη οι λογαριασμοί και τα εισιτήρια, στον πάτο η αγοραστική δύναμη

Τα μέτρα αναμένεται να προκαλέσουν νέα, ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού τους περασμένους μήνες, προκαλώντας πλήγμα στις αποταμιεύσεις και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Οι προγραμματισμένες περικοπές στις επιδοτήσεις θα αυξήσουν τους λογαριασμούς ενέργειας και τις τιμές των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ οι περικοπές δημοσίων δαπανών θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη.

Μέσα σε ένα βράδυ, το αργεντίνικο πέσο έχασε πάνω από το 50% της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Στην πραγματικότητα, οι αυστηροί περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) υποχρέωναν πολλούς να πληρώνουν υψηλά επιτόκια σε παράλληλες αγορές.

Ο Χοσέ Ντίας, γεωπόνος μηχανικός υποστηρίζει ότι τα σκληρά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης ήταν «αναγκαία», αλλά ο αντίκτυπος στην καθημερινότητα των πολιτών θα είναι βαρύς. «Χθες έλεγα στα παιδιά μου στο δείπνο ότι είναι σαν να μου λένε πως ο μισθός σου μειώνεται κατά το ήμισυ», αφηγείται. Η οικογένειά του έχει ήδη προβεί σε περικοπές, αγοράζοντας λιγότερα τρόφιμα. Ο ίδιος ανησυχεί περισσότερο για τους συνταξιούχους. «Δεν ξέρω πώς θα τα βγάλουν πέρα! Όταν το κόστος για τα πάντα αυξηθεί κατά 30% ή 40%, θα είναι πολύ δύσκολο», τονίζει.

«Σκληρό το κόστος τους επόμενους μήνες»

Ο Χαβιέρ Μιλέι, ο οποίος κατάφερε να ευνοηθεί από τη δυσφορία των πολιτών που διαμαρτύρονταν για τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, ήταν ξεκάθαρος για τις κινήσεις του, εφόσον εκλεγόταν πρόεδρος της Αργεντινής.

Ο εκκεντρικός νέος πρόεδρος είχε προειδοποιήσει για την πιθανότητα ο πληθωρισμός σε μηνιαία βάση να ανέλθει σε 20%-40%, αλλά υποστήριξε ότι χωρίς σκληρά μέτρα η χώρα θα μπορούσε να βρεθεί στη δίνη του υπερπληθωρισμού. Σε κάθε περίπτωση είχε δηλώσει ότι «δεν υπάρχουν χρήματα» ενώ δεσμεύτηκε ότι θα προστατεύσει ορισμένες κοινωνικές δαπάνες, θέλοντας να αποφύγει νέο κύμα διαδηλώσεων, καθώς τουλάχιστον 4 στους 10 Αργεντινούς ζουν σήμερα σε συνθήκες φτώχειας.

Κίνδυνος μεγάλης κοινωνικής αναταραχής

«Θα υπάρξει αναπόφευκτα σκληρό κόστος τους επόμενους μήνες» λόγω του στασιμοπληθωρισμού, λέει ο οικονομολόγος Γοβυστάβο Μπερ αναφερόμενος στο εκρηκτικό μείγμα πληθωρισμού και ύφεσης.

Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Μιλέι θα είναι να συγκρατήσει την κοινωνική αναταραχή. Πολλοί Αργεντινοί, εξαντλημένοι από την πολυετή οικονομική κρίση, φαίνονται επί του παρόντος πρόθυμοι να του δώσουν χρόνο για να αλλάξει τα πράγματα, αλλά η υπομονή τους δεν θα κρατήσει πολύ.

Ο Φακούντο Μαρίνο, 53χρονος εργάτης στο Μπουένος Άιρες, λέει πως υποστηρίζει το πρόγραμμα της κυβέρνησης, θεωρώντας πως είναι αναγκαίο για να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης. Ωστόσο, παραδέχεται πως «είναι πραγματικά ένα μεγάλο σοκ για τις τσέπες των καταναλωτών».

Keywords
Τυχαία Θέματα