Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Δεν άρχισαν καλά το 2024

Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν τελικά σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη επιβεβαίωσαν τη νέα κλιμάκωση των τιμών, προκαλώντας ανησυχίες για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,66%, με τον κλάδο του λιανεμπορίου να χάνει 1,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,43% στις 7.689 μονάδες, ο γερμανικός DAX

κατέγραψε πτώση 0,14% στις 16.594 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,40% στις 7.420 μονάδες.

Αρνητική ήταν και η πρώτη εβδομάδα του έτους για τις ευρωαγορές, με τον FTSE 100 να χάνει 0,6%, τον DAX να ολοκληρώνει στο -1% και τον CAC στο -1,6%.

Ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης σκαρφάλωσε στο 2,9% τον Δεκέμβριο από 2,4% τον προηγούμενο μήνα, προκαλώντας ανησυχίες για τα περιθώρια μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά το γεγονός ότι διαμορφώθηκε κάτω από την πρόβλεψη του 3% που έδειξε δημοσκόπηση του Reuters.

«Υπήρξε ένας βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος από την ανάκαμψη των τιμών της ενέργειας, αλλά αυτό θα πρέπει να μειωθεί και η ΕΚΤ θα είναι ευχαριστημένη με τη συνολική τάση», σχολίασε ο Neil Birrell, επικεφαλής επενδύσεων στην Premier Miton Investors.

Το λιανεμπόριο

Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας, ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο στη Γερμανία μειώθηκε κατά 2,4% σε πραγματικούς όρους σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας Destatis. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο τζίρος υποχώρησε κατά 2,5%.

Παρά την ώθηση της εορταστικής περιόδου και των προσφορών της «Black Friday» και της «Cyber Monday», οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν τόσο σε πραγματικούς όσο και σε ονομαστικούς όρους κατά τη διάρκεια του αναφερόμενου μήνα, ανέφερε η υπηρεσία στην ανακοίνωσή της.

Την ίδια ώρα, οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 1,7% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2022, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του δείκτη τιμών κατοικιών της Halifax.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές των κατοικιών τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 1,1%, φτάνοντας τη μέση τιμή των 287.105 στερλινών. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 1,2% το τρίμηνο έως τον Δεκέμβριο.

ot.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, 2024,evropaika chrimatistiria, 2024