BSH Οικιακές Συσκευές: Σταθερά στην πρώτη θέση με αύξηση τζίρου 1,6% στα 190,8 εκατ. ευρώ

Η άνοδος του 2023, οι προβλέψεις για το 2024, το «πρόβλημα» με τα ψυγεία αλλά και οι λόγοι για αισιοδοξία

Παραμένει στην 1η θέση στην αγορά των οικιακών συσκευών στην Ελλάδα η BSH Οικιακές Συσκευές. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας, η οποία εμπορεύεται τις μάρκες Bosch, Siemens, Pitsos Gaggenau και Neff στην ελληνική αγορά, αυξήθηκε κατά 1,6% το 2023 σε σχέση με το 2022 και ανήλθε σε 190,8

εκατ. ευρώ, επιτρέποντας της να παραμένει στην πρώτη θέση της αγοράς σε Ελλάδα και Κύπρο. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2022 ο τζίρος της εταιρείας έχει αυξηθεί κατά 20,52% σε σχέση με το 2021 και ξεπέρασε τα 187,8 εκατ. ευρώ (155,8 εκατ. ευρώ το 2021).

Όπως ανέφερε χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους κ. Γιάννης Γρατσώνης, CEO της BSH Οικιακές Συσκευές, η εταιρεία κατέχει συνολικό μερίδιο περίπου 31% στις μεγάλες οικιακές συσκευές, με την Bosch να αποτελεί την μάρκα με την μεγαλύτερη συνεισφορά στις πωλήσεις και τις Pitsos, Siemens και Neff να ακολουθούνε με σειρά κατάταξης με βάση τις επιδόσεις τους στην ελληνική αγορά.

Γιάννης Γρατσώνης, CEO

Πρωτιά σε όλες τις κατηγορίες πλην των μικροσυσκευών

Σε επίπεδο κατηγοριών, οι συσκευές για μαγείρεμα της BSH κατέγραψαν άνοδο 14% σε αξία πωλήσεων το 2023, τα προϊόντα φροντίδας ρούχων «έτρεξαν» με +3%, τα πλυντήρια πιάτων με +6% και οι μικροσυσκευές με +2%. Η συνολική αγορά για τις συσκευές για μαγείρεμα κατέγραψε άνοδο αξίας πωλήσεων 11% την περσινή χρονιά, τα προϊόντα φροντίδας ρούχων σημείωσαν άνοδο 16%, τα πλυντήρια πιάτων 18% και οι μικροσυσκευές 12%. Μοναδική κατηγορία στην οποία η BSH κατέγραψε υποχώρηση πωλήσεων ήταν τα ψυγεία (-3%), με την συνολική, μάλιστα, κατηγορία να μεγαλώνει κατά 21%. Όπως σημείωσε, πάντως, ο κ. Γρατσώνης η εταιρεία διατηρεί την πρώτη θέση σε όλες τις προαναφερθείσες κατηγορίες εκτός από τις μικροσυσκευές, όπου διατηρεί τα πρωτεία μόνο στην υποκατηγορία της σκούπας.

Γιατί υποχωρεί κατά 50% φέτος η κατηγορία των ψυγείων

Όπως σημείωσαν οι άνθρωποι της ΒSH, το 2023, όπως και το 2022, χαρακτηρίστηκε από αυξητικά ποσοστά και σε αυτό συνέβαλε σημαντικά από πλευράς τεμαχίων στην κατηγορία των ψυγείων και ψυγειοκαταψυκτών και το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την εξαργύρωση των vouchers που έλαβαν οι δικαιούχοι για την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών με νεότερες, φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικές. Ειδικά, λοιπόν στην περίπτωση των ψυγείων, η σημαντική ανάπτυξη οδήγησε σε υποχώρηση πωλήσεων και το 2023 αλλά και φέτος. Όπως ανέφερε ο κ. Γρατσώνης η κατηγορία των ψυγείων γνωρίζει κάμψη που αγγίζει το 50% στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Πως θα «τρέξει» φέτος η αγορά, τι θα κάνει η BSH

Με αυτό το δεδομένο, τόσο ο κ. Γρατσώνης όσο και ο CFO της εταιρείας κ. Γιώργος Φενδάκης εκτίμησαν πως το 2024, η αγορά MDA (Major Domestic Appliances- Μεγάλες Οικιακές Συσκευές) στην Ελλάδα θα υποχωρήσει κατά 20%-25% σε αξία πωλήσεων και 10%-15% σε τεμάχια πωλήσεων. Επεσήμαναν, όμως, πως αν εξαιρεθεί η κατηγορία των ψυγείων, η οποία υποχωρεί σημαντικά για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, τότε η υπόλοιπη αγορά MDA προβλέπεται να γνωρίσει άνοδο 5%-7%. Όσον αφορά ειδικά την BSH, τα στελέχη της εκτιμούν πως θα κινηθεί ανοδικά σε όλες τις κατηγορίες πλην των ψυγείων, αλλά λόγω ακριβώς αυτής της συνθήκης αναμένουν μείωση τζίρου το 2024. Τόνισαν, όμως, την σημαντική ώθηση που λαμβάνει η εταιρεία τόσο από την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας (νέες κατοικίας και ανακαινίσεις) και την δημοφιλία των εντοιχισμένων συσκευών όσο και της ανόδου της ζήτησης για πιο τεχνολογικά εξελιγμένες οικιακές συσκευές. Ακόμη αναφέρθηκαν σε σημαντικά λανσαρίσματα που πραγματοποιεί το 2023 και το 2024 (φούρνοι, εντοιχισμένα ψυγεία, πλυντήρια και στεγνωτήρια, σκούπες stick) η BSH Οικιακές Συσκευές,που όπως τονίστηκε αναπτύσσει συνεχώς το χαρτοφυλάκιο των μαρκών και των προϊόντων της με βάση την πλήρη κατανόηση των μεταβαλλόμενων προσδοκιών των καταναλωτών.Γεώργιος Φενδάκης, CFO

Ακόμη αξίζει να σημειωθεί πως η ΒSH έχει έρθει σε συμφωνία για την πώληση του πρώην εργοστασίου της Pitsos στου Ρέντη με τον Όμιλο Σκλαβενίτη, που, μάλιστα, έχει προχωρήσει και στην δημιουργία ειδικής σχετικής εταιρείας για αυτό το ακίνητο. Στην παρούσα φάση, πάντως, τα στελέχη της BSH ανέφεραν πως δεν υπάρχει κάτι, που να μπορεί να ανακοινωθεί για αυτή την συνδιαλλαγή.

240 εργαζόμενοι σε Ελλάδα και Κύπρο

Η BSH Οικιακές Συσκευές Α.Β.Ε., θυγατρική εταιρεία της BSH Home Appliances Group και εταιρεία του Ομίλου Bosch, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και την Κύπρο, απασχολώντας συνολικά περίπου 240 εργαζομένους, με μέσο όρο παραμονής στην εταιρεία κοντά στα 20 χρόνια. Διαθέτει 5 κέντρα υποστήριξης καταναλωτών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης, Πάτρα και Λευκωσία

Η μητρική BSH Home Appliances Group, είναι ηγέτιδα εταιρεία στον τομέα των οικιακών συσκευών με έσοδα περίπου €14,8 δις. το 2023 και περίπου 60.000 εργαζομένους. Το portflolio της εταιρείας περιλαμβάνει 12 πολύ αναγνωρίσιμες μάρκες οικιακών συσκευών όπως Bosch, Siemens, Gaggenau και Neff, καθώς επίσης, το οικοσύστημα Home Connect αλλά και service brands όπως το Kitchen Stories. Η BSH παράγει σε 37 εργοστάσια και έχει παρουσία σε 50 χώρες.

Keywords
Αναζητήσεις
bsh-oikiakes-syskeves-stathera-stin-proti-thesi-me-afxisi-tzirou-16-sta-1908-ekat-evro.htm
Τυχαία Θέματα