Διέρρηξαν το γραφείο του επικεφαλής της διεύθυνσης Εκλογών στο ΥΠΕΣ

Είναι άγνωστο αν ο δράστης ή οι δράστες αφαίρεσαν προσωπικά αντικείμενα ή υπηρεσιακά έγγραφα ή αν σκοπός τους ήταν η πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα ηλεκτρονικά αρχεία με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε μια τόσο ευαίσθητη υπηρεσία.

Ένα περίεργο περιστατικό διάρρηξης απασχολεί την Αστυνομία και τις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών, αφού το μεσημέρι της Παρασκευής άγνωστοι διέρρηξαν το γραφείο του επικεφαλής της διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, στην οδό Ευαγγελιστρίας στο κέντρο της Αθήνας.

Η διάρρηξη φέρεται πως σημειώθηκε μεταξύ 13:30 και 14:30. Ο αρμόδιος διευθυντής συμμετείχε σε σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία του υπουργείου επί της οδού Σταδίου και ζήτησε από τη γραμματέα του να πάει στην οδό Ευαγγελιστρίας και να φέρει κάποια έγγραφα.

Η υπάλληλος μετέβη στο γραφείο και διαπίστωσε ότι η πόρτα ήταν ανοιχτή και εμφανή τα σημάδια διάρρηξης στην κλειδαριά, στο πόμολο και σε άλλα σημεία της πόρτας. Άμεσα ενημέρωσε τον διευθυντή της ο οποίος κάλεσε το 100 αναφέροντας το περιστατικό και αργότερα υπέβαλε μήνυση ενώπιον του Αστυνομικού Τμήματος Ακροπόλεως.

Είναι επίσης ακόμη άγνωστο αν ο δράστης ή οι δράστες αφαίρεσαν προσωπικά αντικείμενα ή υπηρεσιακά έγγραφα, ή αν σκοπός τους ήταν η πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα ηλεκτρονικά αρχεία, με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε μια τόσο ευαίσθητη υπηρεσία. Τέλος τα στελέχη της αστυνομίας προβληματίζει, το γεγονός ότι κανείς από τους υπαλλήλους των άλλων γραφείων στον ίδιο όροφο δεν είδαν ούτε άκουσαν κάτι το επίμαχο χρονικό διάστημα.

Για την ώρα, σύμφωνα με το in.gr, δεν έχει διευκρινιστεί ποιος ήταν ο σκοπός της διάρρηξης. Είναι άγνωστο αν ο δράστης ή οι δράστες αφαίρεσαν προσωπικά αντικείμενα ή υπηρεσιακά έγγραφα ή αν σκοπός τους ήταν η πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα ηλεκτρονικά αρχεία με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε μια τόσο ευαίσθητη υπηρεσία.

Επίσης, χθες το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου ολοκλήρωσε την έρευνα και παραδόθηκε στην Εισαγγελία το πόρισμα για το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, κεντρικό στοιχείο τού πορίσματος είναι η διακρίβωση, κατά το χρονικό διάστημα Μαΐου-Ιουνίου 2023, μη θεσμικά προβλεπόμενης διακίνησης, εντός του υπουργείου Εσωτερικών, προσωπικών δεδομένων Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό και είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές του 2023.

Το γεγονός προκαλεί πολλά ερωτήματα αλλά και πολιτικές αντιδράσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να κατηγορεί την κυβέρνηση πως το περιστατικό «αποκτά ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, στο φόντο της σκανδαλώδους διαρροής προσωπικών δεδομένων και της παράνομης χρήσης τους από την ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, μέσω της ίδιας της ΝΔ».

«Το υπουργείο Εσωτερικών οφείλει εξηγήσεις και να ενημερώσει άμεσα για το αν αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα και τι είδους, καθώς και αν παραβιάστηκαν ηλεκτρονικά αρχεία», τονίζει η Κουμουνδούρου.

Από την πλευρά της, η Ευαγγελία Λιακούλη, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει: «Η διάρρηξη του γραφείου του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, αποδεικνύει για μία ακόμα φορά την έλλειψη στοιχειώδους αξιοπιστίας, σοβαρότητας και μέτρων ασφαλείας στο υπουργείο Εσωτερικών».

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

«Η είδηση της διάρρηξης του γραφείου του διευθυντή της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, το μεσημέρι της Παρασκευής, είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό περιστατικό, σε κάθε περίπτωση.

Αποκτά, όμως, ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, στο φόντο της σκανδαλώδους διαρροής προσωπικών δεδομένων και της παράνομης χρήσης τους από την ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, μέσω της ίδιας της ΝΔ.

Στον λίγο χρόνο που απομένει για τη διενέργεια των ευρωεκλογών, το υπουργείο Εσωτερικών οφείλει εξηγήσεις και να ενημερώσει άμεσα για το αν αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα και τι είδους, καθώς και αν παραβιάστηκαν ηλεκτρονικά αρχεία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν χάνει ευκαιρία να μας υπενθυμίζει το πραγματικό πρόσωπο της "αριστείας" της».

Πηγή: Efsyn

Keywords
Αναζητήσεις
dierrixan-to-grafeio-tou-epikefalis-tis-diefthynsis-eklogon-sto-ypes.htm
Τυχαία Θέματα