Συναγερμός! Πέθανε παιδάκι από παρβοϊό

Το 3,5 ετών κοριτσάκι κόλλησε εντός παιδικού σταθμού στη Θεσσαλονίκη, στον οποίο έχουν σημειωθεί άλλα 10 κρούσματα

Τρομοκρατημένοι είναι οι γονείς στη Θεσσαλονίκη από τον θάνατο ενός παιδιού μόλις 3,5 ετών από οξεία μυοκαρδίτιδα που προκλήθηκε από παρβοϊό, ενώ άλλα 10 παιδιά από τον ίδιο παιδικό σταθμό, ηλικίας 3 με 5 ετών, έχουν νοσήσει!

Μπορεί η θλιβερή απώλεια να σημειώθηκε στις αρχές του περασμένου Απριλίου,

αλλά μόλις χθες έγινε δημοσίως γνωστό ότι ο θάνατος του μικρού κοριτσιού οφειλόταν στον Parvovirus B19, που αυτή την εποχή σαρώνει την Ευρώπη και εμφανίζει εξάνθημα στα δύο μάγουλα, ως χαρακτηριστικό πρώιμο σύμπτωμα, με τους επιδημιολόγους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς είναι πολύ επικίνδυνος για τις εγκύους και τα μωρά με επιβαρυμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, το άτυχο παιδί φέρεται ότι κόλλησε παρβοϊό εντός του παιδικού σταθμού, ενώ μετά τη νόσησή του διακομίστηκε από το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης στο Ωνάσειο, όπου κατέληξε από οξεία μυοκαρδίτιδα.

Αμέσως μετά τον θάνατο του 3,5 ετών κοριτσιού ο ΕΟΔΥ συνέστησε τη διακοπή της λειτουργίας του συγκεκριμένου παιδικού σταθμού για δύο εβδομάδες και ζήτησε την απολύμανση των χώρων του, ενώ με επείγουσα ανακοίνωσή του απέστειλε οδηγίες για τον παρβοϊό σε όλους τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας. Οπως έγινε γνωστό, εκτός από το άτυχο κοριτσάκι που πέθανε, ένα άλλο παιδάκι από το ίδιο νηπιαγωγείο παρουσίασε κλινική εικόνα μυοκαρδίτιδας και συνεχίζει να νοσηλεύεται, δύο ασυμπτωματικά παιδιά παρουσίασαν μικρή συλλογή περικαρδιακού υγρού με φυσιολογική συσταλτικότητα, ενώ τα υπόλοιπα παιδιά που κόλλησαν ήταν ασυμπτωματικά με φυσιολογική καρδιακή λειτουργία.

Μάλιστα, όπως αναφέρει στη σχετική του ανακοίνωση ο ΕΟΔΥ, «στην πλειοψηφία των παιδιών είχε ένδειξη πρόσφατης λοίμωξης με Parvovirus, γεγονός το οποίο συνάδει με το επιδημιολογικό ιστορικό όπου αναφέρεται νόσηση από Parvovirus B19 (κλινική διάγνωση) σε πολλά από τα παιδιά του σταθμού», συμπληρώνοντας ότι «παράλληλα από την ανάλυση κλινικών δειγμάτων (filmarray ανώτερου αναπνευστικού και έλεγχο κοπράνων) φαίνεται ότι ο συχνότερος λοιμογόνος παράγοντας που απομονώθηκε ήταν ο Rhinovirus/Enterovirus ακολουθούμενος από τον Aderovirus. Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα παιδιά με λοίμωξη από Parvovirus B19 είχαν ταυτόχρονα συλλοίμωξη με Rhinovirus/Enterovirus».

Κώδωνας κινδύνου

Με βάση λοιπόν και τα 11 κρούσματα παρβοϊού που εντοπίστηκαν στον παραπάνω παιδικό σταθμό, ο ΕΟΔΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί όλους τους επαγγελματίες υγείας και ιδιαίτερα τους μαιευτήρες γυναικολόγους, τους νεογνολόγους, τους παιδιάτρους, τους αιματολόγους, τους γενικούς ιατρούς και τους παθολόγους να είναι σε εγρήγορση για την προστασία των επίνοσων ατόμων υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι έγκυες και τα μικρά παιδιά, εφόσον εμφανίσουν κρούσματα.

Επιπροσθέτως, ο Οργανισμός συστήνει στους παιδιάτρους να λαμβάνουν υπόψη την πιθανότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας δύο εβδομάδες μετά τη λοίμωξη από Parvovirus B19, ενώ αναφέρει ότι ακόμα ο τρόπος μετάδοσης του ιού δεν είναι απόλυτα γνωστός, με τη μετάδοση μέσω σταγονιδίων και της κοπρανο-στοματικής οδού να θεωρούνται περισσότερο ύποπτες.

Τέλος, όπως αναφέρεται στο έγγραφο του ΕΟΔΥ, τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού αναμένεται να έχουν ανοσία στον Parvovirus λόγω προγενέστερης λοίμωξης που εμφανίζεται συχνά κατά την παιδική ηλικία, ενώ όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του οργανισμού που υπογράφει το έγγραφο, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, «οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι έγκυες γυναίκες μπορεί να είναι επίνοσες στον ιό σε ποσοστό έως 30%-40%. Οι έγκυες συνήθως μολύνονται μέσω οικιακής ή επαγγελματικής έκθεσης και πρέπει να γνωρίζουν τον κίνδυνο μόλυνσής τους από παιδιά ή ενήλικες με λοίμωξη πέμπτης νόσου», συμπληρώνοντας ότι σε ιδιαίτερο κίνδυνο βρίσκονται έγκυες με επαγγέλματα υψηλού κινδύνου, όπως, για παράδειγμα, εργαζόμενες στον τομέα της Υγείας, παιδικούς σταθμούς, δάσκαλοι κ.λπ. «Η λοίμωξη τις πρώτες 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ανεπιθύμητη έκβαση για το έμβρυο, όπως ο εμβρυϊκός ύδρωπας και ο ενδομήτριος θάνατος σε έως 10% των περιπτώσεων. Σημειώνεται ότι έως 20% των λοιμώξεων από Parvovirus είναι ασυμπτωματικές και η έκθεση μπορεί να μην είναι εμφανής».

H «πέμπτη νόσος» με κύριο χαρακτηριστικό τα εξανθήματα

Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, ο παρβοϊός είναι μια κοινή και μεταδοτική ασθένεια, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία, η οποία χαρακτηρίζεται από ένα ερυθρώδες εξάνθημα στο πρόσωπο. Αξίζει δε να αναφερθεί ότι αυτή η νόσος έχει μείνει στην Ιστορία ως η «πέμπτη νόσος», καθώς μαζί με την ιλαρά, την ερυθρά, την παρωτίτιδα και την ιλαρά αποτελούσε μία από τις πέντε κοινές ασθένειες που μάστιζαν κατά το παρελθόν την παιδική ηλικία.

Επισημαίνεται επιπλέον ότι για τα περισσότερα παιδιά είναι μια ήπια λοίμωξη και δεν απαιτεί περίπλοκη θεραπεία, ωστόσο ακόμα και σε ορισμένους ενήλικες η μόλυνση μπορεί να είναι σοβαρή, όπως σε μερικές εγκύους, που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας για το έμβρυο. Αναφορικά με τα συμπτώματα του ιού, τονίζεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που κολλάνε δεν έχουν σημαντικά σημάδια ή συμπτώματα και, εφόσον αυτά εμφανιστούν, ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία του ατόμου, με τα κυριότερα να είναι συνήθως αυτά του κοινού κρυολογήματος, με χαμηλό πυρετό, πονοκέφαλο και βουλωμένη μύτη.

Μάλιστα, τα συμπτώματα αυτά φαίνεται πως εξαφανίζονται γρήγορα έπειτα από λίγες ημέρες, με την ίωση να φαίνεται ότι περνά, ωστόσο 5 με 10 ημέρες αργότερα εμφανίζεται το εξάνθημα, που αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό της νόσου. Σύμφωνα με όσα γράφει ο ΕΟΔΥ, το εξάνθημα αυτό που αρχίζει συνήθως από τα μάγουλα έχει κόκκινο χρώμα, ενώ δεν επηρεάζει την περιοχή γύρω από το στόμα. Μετά όμως από λίγες ημέρες επεκτείνεται στα χέρια, στα πόδια και στο κορμί, συνήθως δεν προκαλεί κνησμό, εξαφανίζεται μόνο του έπειτα από 1-3 εβδομάδες, αλλά μπορεί ενδιάμεσα να χειροτερεύει έπειτα από διάφορα ερεθίσματα, όπως το ζεστό μπάνιο, ο ήλιος, η άσκηση, το κρύο και το άγχος.

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση αναφέρει ότι άλλα συμπτώματα της νόσου είναι η διόγκωση των λεμφαδένων, τα κόκκινα μάτια, ο πονόλαιμος και η διάρροια, ενώ σε μεγάλα παιδιά και ενήλικες μπορεί να παρατηρηθεί και διόγκωση των αρθρώσεων, με αρθραλγία και αρθρίτιδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα