Avramar: Το «σωσίβιο» των €20 εκατ.- Οι αναμονές της αγοράς

Το κλασικό ρητό της τραπεζικής αγοράς, “too big to fail” (πολύ μεγάλος για να χρεοκοπήσει), όπως αναμενόταν από γνωρίζοντες της όλης ιστορικής εξέλιξης του κλάδου των ιχθυηρών, επιβεβαιώθηκε και στην περίπτωση της Avramar, που “κλείδωσε” συμφωνία με τις πιστώτριες ελληνικές τράπεζες για ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία, που "ψηνόταν" εδώ και μήνες, μάλιστα, για την εκταμίευση της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, ανοίγει το δρόμο

για ενεχυρίαση των μετοχών της εταιρείας, αλλά και πιθανή πώληση του τμήματος της παραγωγής εν Ελλάδι, καθώς, με βάση σχετικές πληροφορίες υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον. Μένει, βέβαια, να επιβεβαιωθεί καθώς ο κλάδος καταγράφει μια πίεση, λόγω ανταγωνισμού από την Τουρκία, ανόδου των πρώτων υλών αλλά και πληθωριστικής συγκυρίας. Βέβαια έχει μεγάλη δυναμική με τη χώρα να είναι κορυφαίος εξαγωγέας στην ΕΕ, αλλά και το ενδιαφέρον μεγάλων παικτών από το εξωτερικό ισχυρό, όπως έχει καταδειχθεί με τις τελευταίες εξαγορές (Κεφαλονιά κτλ).

Να σημειωθεί ότι η Avramar, μέτοχοι της οποίας είναι το κρατικό επενδυτικό fund Mubadala και το αμερικανικό fund Amerra Capital, είναι το διάδοχο σχήμα, που προέκυψε μετά από μια άλλη συμφωνία με τις τράπεζες, μετά τη συγχώνευση των τριών μεγαλύτερων εταιρειών της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, του Νηρέα, της Σελόντα και Ανδρομέδα, όντας ένα βασικό “σκαλοπάτι” στην μακρά κλίμακα των εξελίξεων ενός δυναμικού αλλά φορτωμένου με “αμαρτίες” κλάδου.

Ωστόσο, παρά τη διευθέτηση που είχε γίνει, το σχήμα είχε προβλήματα καθώς με βάσει τις οικονομικές καταστάσεις, που δημοσιεύτηκαν, μόλις, στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) οι το 2022 είχε αρνητικό κεφάλαιο κίνησης ύψους 54,3 εκατ. Είχε, δε, δυσκολίες για να εκπληρώσει συμβατικές υποχρεώσεις των δανειακών συμβάσεων του. Επίσης, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας είχε καταστεί μικρότερο από το μισό του μετοχικού της κεφαλαίου, εμφάνισε ζημιές προ φόρων 16,6 εκατ. ευρώ (από ζημιές 5,6 εκατ. ευρώ το 2021) και μετά από φόρους 29 εκατ. ευρώ (από 5,5 εκατ. ευρώ). Οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις στο τέλος του 2022 ανήλθαν σε 307 εκατ. ευρώ ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις στα 494 εκατ. ευρώ, με τις οφειλές σε προμηθευτές και λοιπές υποχρεώσεις να ανέρχονται σε 186 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται, ότι ο κύκλος εργασιών στον όμιλο για το 2022 ανήλθε στα 399,3 εκατ., έναντι 184,11 εκατ. της προηγούμενης περιόδου, παρουσιάζοντας αύξηση σε ποσοστό 117% που οφείλεται στο γεγονός ότι στα έσοδα της χρήσης έχουν ενσωματωθεί οι πωλήσεις της πρώην ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ καθώς και τα έσοδα της θυγατρικής εταιρείας AVRAMAR Εμπορική.

Γιώργος Αλεξάκης

#AVRAMAR #ιχθυοκαλλιέργειες
Keywords
Τυχαία Θέματα