Αγορά πετρελαίου: Τα «καμπανάκια» για τις κυβερνήσεις, σύμφωνα με αναλυτές

Μια σειρά παραγόντων, όπως η μειωμένη προσφορά του OPEC+, και ιδιαίτερα από τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία, έχουν οδηγήσει τις τιμές πετρελαίου σε «ράλι» από τα τέλη Ιουνίου. Ωστόσο, η έντονη μεταβλητότητα που παρατηρείται στην αγορά εξακολουθεί να εγείρει σημαντικά ερωτήματα

αναφορικά με μια επερχόμενη «κρίση».

Όπως σημειώνει το Bloomberg, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ έχουν συρρικνωθεί σε χαμηλό από τον Ιανουάριο. Στο μεταξύ, η ισοτιμία του δολαρίου έχει σταθεροποιηθεί μετά από τις δύο συνεχόμενες μειώσεις της προηγούμενης εβδομάδας, κάνοντας τα εμπορεύματα σε δολάριο φθηνότερα για πολλούς αγοραστές.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της IG Asia Pte., Γιάπ Τζουν Ρονγκ, η επιβράδυνση του ράλι του δολαρίου βοηθά το πετρέλαιο. «Όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στην Κίνα και στο εάν θα καταφέρει να ανακάμψει μέχρι το τέλος του έτους, ωθώντας τις τιμές πετρελαίου σε υψηλότερα επίπεδα», τονίζει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οικονομική κρίση και τα προβλήματα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, είτε πρόκειται για το περιορισμένο καταναλωτικό συναίσθημα, είτε για τις μειωμένες εξαγωγές, σε συνδυασμό με τους πληθωριστικούς κινδύνους στις ΗΠΑ, οδήγησαν σε μείωση των τιμών του πετρελαίου την προηγούμενη εβδομάδα.

Η εικόνα στις τιμές του ντίζελ

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, οι τιμές του ντίζελ σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκονται στα ύψη σε σχέση με το αργό πετρέλαιο από το οποίο παράγεται, υποδεικνύοντας έλλειψη που θα πρέπει να ανησυχήσει τις κυβερνήσεις.

Μάλιστα καθώς πλησιάζουμε τον χειμώνα, η ζήτησή του για λόγους θέρμανσης θα αυξηθεί. Παράλληλα, τα μελλοντικά συμβόλαια βενζίνης στη Νέα Υόρκη έχουν καταγράψει αύξηση της τάξης του 15% φέτος, ξεπερνώντας την αντίστοιχη του αργού.

Στο μεταξύ, τα αποθέματα ντίζελ στη βορειοδυτική Ευρώπη πρόκειται να μειωθούν τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την συμβουλευτική Wood Mackenzie.

«Οι προοπτικές για την προμήθεια ντίζελ/πετρελαίου στην Ευρώπη είναι περιορισμένες στις τρέχουσες προβλέψεις μας, λόγω των χαμηλότερων αποδόσεων ντίζελ/πετρελαίου που αναμένονται από ελαφρύτερους σχιστόλιθους αργού, τη στροφή όσον αφορά τις καλύτερες ενεργειακές αποδόσεις των αεροσκαφών και τις απρογραμμάτιστες διακοπές λειτουργίας των διυλιστηρίων», δήλωσε η Έμμα Χάουσαμ, ερευνήτρια για αγορές προϊόντων διύλισης και πετρελαίου της Wood Mackenzie. «Η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί από μήνα σε μήνα έως τον Νοέμβριο».

Μειωμένες οι εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων από τη Ρωσία

Οι εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων από τη Ρωσία κατέγραψαν μείωση τον περασμένο μήνα.

Πιο συγκεκριμένα, οι αποστολές φορτίων διυλισμένων ρωσικών προϊόντων συμπεριλαμβανομένων του ντίζελ, της βενζίνης και της νάφθας κατέγραψαν μείωση τις πρώτες 12 ημέρες του Αυγούστου, σύμφωνα με την Vortexa Ltd.

Έτσι, οι εξαγωγές ντίζελ και βενζίνης μειώθηκαν στα 1,04 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα, 11% χαμηλότερα από τον μέσο όρο Ιουλίου, με κύριους προορισμούς την Τουρκία, τη Λιβύη και την Τυνησία.

Οι εξαγωγές νάφθας έχουν μειωθεί σε χαμηλό δύο μηνών στα 351.000 βαρέλια/ημέρα, μείωση των εξαγωγών προς τη Σιγκαπούρη και την Κίνα. Παράλληλα, οι εξαγωγές καυσίμων μειώθηκαν στα 680.000 βαρέλια/ημέρα.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΝτίζελΤιμέςΡωσία
Keywords
Αναζητήσεις
agora-petrelaiou-ta-kabanakia-gia-tis-kyverniseis-symfona-me-analytes.htm
Τυχαία Θέματα
Αγορά,agora