Χρέος από ομόλογα όσο το ΑΕΠ του… πλανήτη

08:49 8/3/2024 - Πηγή: Reporter

Στα τέλη του 2023 ο συνολικός όγκος του χρέους από κρατικά και εταιρικά ομόλογα ανερχόταν σε σχεδόν 100 τρισ. δολάρια, όσο περίπου το μέγεθος του παγκόσμιου ΑΕΠ, αναφέρει σε νέα του έκθεση ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων μετά το 2008 οδήγησε σε αύξηση της έκδοσης ομολόγων και άνοιξε αυτές τις αγορές σε ένα ευρύτερο φάσμα εκδοτών, συμπεριλαμβανομένων κυβερνήσεων και εταιρειών με χαμηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση.

Η βιώσιμη αγορά ομολόγων, η οποία επικεντρώνεται σε ομόλογα που χρηματοδοτούν «πράσινα» και κοινωνικά έργα ή παρέχουν κίνητρα στους εκδότες για να βελτιώσουν τη συνολική βιωσιμότητά τους, αναδύθηκε επίσης την τελευταία δεκαετία και έχει αναπτυχθεί ραγδαία από το 2018.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ένα σημαντικό ποσό ομολόγων θα λήξει τα επόμενα τρία χρόνια και θα αναχρηματοδοτηθεί ως επί το πλείστον με υψηλότερα επιτόκια απ’ ό,τι όταν εκδόθηκαν αρχικά, αυξάνοντας τις χρηματοδοτικές πιέσεις, ιδίως στις αναδυόμενες οικονομίες. Αρκετές υπερχρεωμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και μελών του ΟΟΣΑ, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν έναν αρνητικό φαύλο κύκλο αύξησης επιτοκίων, αργής ανάπτυξης και αυξανόμενων ελλειμμάτων, εκτός εάν ληφθούν τολμηρά μέτρα για την ενίσχυση της δημοσιονομικής ανθεκτικότητας.

Ταυτόχρονα, οι δανειακές ανάγκες είναι μεγαλύτερες από ποτέ. Οι δημογραφικές αλλαγές, η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και η απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα απαιτήσουν την κινητοποίηση δεκάδων τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η επιτυχής διαχείρισή τους έχει σημαντικές επιπτώσεις στις κρατικές δαπάνες και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Τα ομόλογα σε αριθμούς

Το συνολικό χρέος από κρατικά ομόλογα χωρών του ΟΟΣΑ προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 56 τρισ. δολάρια το 2024, σε μία αύξηση της τάξεως των 30 τρισ. δολαρίων σε σύγκριση με το 2008.

Στα τέλη του 2023, το παγκόσμιο χρέος από κρατικά ομόλογα έφτασε τα 34 τρισ. δολάρια και πάνω από το 60% της αύξησης από το 2008 προήλθε από μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες.

Την ίδια περίοδο, το συνολικό ποσό των εταιρικών και των βιώσιμων ομολόγων ανήλθε σε 4,3 τρισ. δολάρια, από 641 δισ. δολάρια μόλις πέντε χρόνια πριν. Αυτό το έχει καταστήσει βασική πηγή χρηματοδότησης τόσο για τις κυβερνήσεις όσο και για τις εταιρείες προκειμένου να επιταχύνουν τη μετάβασή τους σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Στην αγορά βιώσιμων ομολόγων, ο εταιρικός τομέας αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής έκδοσης.

«Βαρίδι» τα υψηλά επιτόκια για τις αναδυόμενες οικονομίες

Οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης μεταξύ 2008 και 2022 επέτρεψαν σε πολλές κυβερνήσεις και εταιρείες να δανείζονται με χαμηλό κόστος. Ωστόσο, περίπου το 40% των κρατικών και το 37% των εταιρικών ομολόγων παγκοσμίως θα λήξουν μέχρι το 2026, απαιτώντας περαιτέρω δανεισμό από τις αγορές με υψηλότερα επιτόκια. Όπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ, ακόμα κι αν ο πληθωρισμός μειωθεί στους στόχους των κεντρικών τραπεζών, οι αποδόσεις πιθανότατα θα παραμείνουν υψηλότερες απ’ ό,τι όταν είχε αρχικά εκδοθεί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους.

Αυτό θα οδηγήσει σε αυξανόμενες χρηματοδοτικές πιέσεις, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες οικονομίες όπου το ποσό των εταιρικών ομολόγων που λήγουν την επόμενη τριετία είναι σημαντικό, αντιπροσωπεύοντας το 51% του συνόλου το 2023 (4,4 τρισ. δολάρια).

#ΟΟΣΑ #ΚΡΑΤΙΚΑ_ΟΜΟΛΟΓΑ #εταιρικά_ομόλογα #παγκόσμιο_ΑΕΠ #ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ #ΥΨΗΛΑ_ΕΠΙΤΟΚΙΑ #ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ_ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ
Keywords
Αναζητήσεις
chreos-apo-omologa-oso-to-aep-tou-planiti.htm
Τυχαία Θέματα