Διχογνωμία στην ΕΕ για την Ένωση Κεφαλαιαγορών

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ διαφωνούν για το πώς να ενοποιήσουν καλύτερα τις κεφαλαιαγορές ενόψει των αυξανόμενων γεωπολιτικών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόνοχιου δήλωσε στο Bloomberg ότι τα έθνη συγκρούονται για το πώς να οικοδομήσουν ένα κοινό εποπτικό καθεστώς ως μέρος μιας μελλοντικής ένωσης κεφαλαιαγορών.

Ορισμένες χώρες πιέζουν για

ένα κεντρικό μοντέλο εποπτείας, ενώ άλλες θέλουν να δουν τις εθνικές αρχές να διαδραματίζουν μεγαλύτερο ρόλο, παράλληλα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία απόψεων», είπε ο Ντόνοχιου. Οι υπουργοί επιδιώκουν, πάντως, να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι την επόμενη συνάντησή τους στις 11-12 Μαρτίου, ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες 10 ημέρες αργότερα.

Τι είναι η ένωση κεφαλαιαγορών;

Η ένωση κεφαλαιαγορών είναι η πρωτοβουλία της ΕΕ για τη δημιουργία μιας πραγματικά ενιαίας αγοράς κεφαλαίων σε ολόκληρη την ΕΕ. Στοχεύει στη ροή των επενδύσεων και των αποταμιεύσεων σε όλα τα κράτη μέλη, προς όφελος των πολιτών, των επιχειρήσεων και των επενδυτών.

Μια πλήρως λειτουργική και ολοκληρωμένη αγορά κεφαλαίων:

ανοίγει νέες πηγές χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρομεσαίες (ΜΜΕ) μειώνει το κόστος της άντλησης κεφαλαίων διευρύνει τις επιλογές των αποταμιευτών σε ολόκληρη την ΕΕ διευκολύνει τις διασυνοριακές επενδύσεις και ελκύει περισσότερες ξένες επενδύσεις στην ΕΕ υποστηρίζει μακροπρόθεσμα επενδυτικά έργα, ιδίως για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση καθιστά το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ σταθερότερο, ανθεκτικότερο και ανταγωνιστικότερο ενισχύει τον διεθνή ρόλο του ευρώ ως επενδυτικού νομίσματος αυξάνοντας έτσι τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ ενισχύει την ανθεκτικότητα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ)

Η ένωση κεφαλαιαγορών είναι απαραίτητη για την οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την υλοποίηση βασικών πολιτικών της ΕΕ, καθώς μόνο μια εύρυθμη ενωσιακή αγορά κεφαλαίων μπορεί να παρέχει στον απαιτούμενο βαθμό κεφάλαια για να δοθεί ώθηση στην ανάκαμψη μετά την πανδημία, στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και στην στρατηγική αυτονομία της ΕΕ.

Η ΕΕ πρέπει να εργαστεί, μαζί με τα κράτη μέλη και τους συμμετέχοντες στην αγορά, για την εμβάθυνση και την περαιτέρω ενοποίηση των κεφαλαιαγορών όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

#ΕΕ #κεφαλαιαγορές #Ένωση_Κεφαλαιαγορών #Eurogroup
Keywords
Αναζητήσεις
dichognomia-stin-ee-gia-tin-enosi-kefalaiagoron.htm
Τυχαία Θέματα