Ευρωκοινοβούλιο: Να προστεθούν οι Φρουροί της Επανάστασης στον κατάλογο τρομοκρατών

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε τις ιρανικές επιθέσεις της 13ης και 14ης Απριλίου κατά του Ισραήλ και εξέφρασε τη σοβαρή του ανησυχία για την κλιμάκωση και την απειλή της περιφερειακής ασφάλειας.

Οι ευρωβουλευτές επανέλαβαν την πλήρη υποστήριξή τους στο κράτος του Ισραήλ και τους πολίτες του και καταδίκασαν τις ταυτόχρονες εκτοξεύσεις ρουκετών που πραγματοποίησαν δυνάμεις που ενεργούν για λογαριασμό του Ιράν, συγκεκριμένα η Χεζμπολάχ στον Λίβανο και οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, προς τα υψίπεδα του Γκολάν και το ισραηλινό έδαφος, πριν και κατά τη διάρκεια της ιρανικής επίθεσης.

Ταυτόχρονα, εκφράζουν τη λύπη τους για την επίθεση κατά του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας, την 1η Απριλίου, και υπενθυμίζουν τη σημασία της αρχής του απαραβίαστου των διπλωματικών και προξενικών εγκαταστάσεων, η οποία πρέπει να τηρείται σε όλες τις περιπτώσεις βάσει του διεθνούς δικαίου.

Ανάγκη αποκλιμάκωσης, να προστεθούν οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης στον κατάλογο των τρομοκρατών της ΕΕ

Καλώντας όλα τα μέρη να αποφύγουν οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, το Κοινοβούλιο εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει το ιρανικό καθεστώς και το δίκτυο μη κρατικών παραγόντων στη Μέση Ανατολή. Οι ευρωβουλευτές επικροτούν την απόφαση της ΕΕ να επεκτείνει το ισχύον καθεστώς κυρώσεων κατά του Ιράν, μεταξύ άλλων με την επιβολή κυρώσεων στον εφοδιασμό και την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων στη Ρωσία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, ζητούν να τεθούν επειγόντως σε εφαρμογή αυτές οι κυρώσεις και να επιβληθούν και σε περισσότερα άτομα και οντότητες.

Το ψήφισμα επαναλαμβάνει επίσης τη μακροχρόνια έκκληση του Κοινοβουλίου να συμπεριληφθεί ο Στρατός των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) στον ενωσιακό κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων, τονίζοντας ότι μια τέτοια απόφαση έχει καθυστερήσει ήδη πολύ. Στο ίδιο πνεύμα, καλεί το Συμβούλιο και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Josep Borrell να προσθέσουν την Χεζμπολάχ στο σύνολό της στον ίδιο κατάλογο.

Το Ιράν πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από την πυρηνική συμφωνία που έχει υπογράψει

Υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης μη συμμόρφωσης του Ιράν με τις νομικές του υποχρεώσεις διασφάλισης στο πλαίσιο του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ), οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν τις ιρανικές αρχές να συμμορφωθούν αμέσως με τις υποχρεώσεις τους και να αντιμετωπίσουν όλα τα συναφή εκκρεμή ζητήματα. Καταδικάζουν επίσης τη χρήση της «διπλωματίας ομήρων» από το Ιράν, που κρατά αλλοδαπούς φυλακισμένους ως διαπραγματευτικό χαρτί, και παροτρύνουν την ΕΕ να δρομολογήσει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση της εν λόγω πρακτικής με ειδική ομάδα δράσης για την καλύτερη υποστήριξη των οικογενειών των κρατουμένων και την αποτελεσματική πρόληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

Τέλος, το ψήφισμα επικροτεί την απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ να δρομολογήσει την επιχείρηση ASPIDES της Ναυτικής Δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, καλώντας παράλληλα το Ιράν και τις οντότητες που τελούν υπό τον έλεγχό του να διασφαλίσουν την απελευθέρωση και την ασφαλή επιστροφή των αιχμάλωτων Ευρωπαίων μελών του πληρώματος που έχουν συλληφθεί από πλοία που διέρχονται από την περιοχή.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 357 ψήφους υπέρ, 20 κατά και 58 αποχές.

#Ευρωκοινοβούλιο #Φρουροί_της_Επανάστασης #Ισραήλ #Ιράν #τρομοκράτες
Keywords
Αναζητήσεις
evrokoinovoulio-na-prostethoun-oi-frouroi-tis-epanastasis-ston-katalogo-tromokraton.htm
Τυχαία Θέματα