Ευρωκοινοβούλιο: Το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού ζει υπό αυταρχική εξουσία!

Σε έκθεση, που ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, υποστηρίζεται ότι, το 80% των ανθρώπων ζει σε χώρες που δεν είναι ελεύθερες ή είναι μόνο εν μέρει ελεύθερες καθώς και ότι, το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού ζει υπό αυταρχική εξουσία.

Υπογραμμίζεται δε ότι, οι εδραιωμένες φιλελεύθερες δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο βιώνουν ανησυχητική επιδείνωση των δημοκρατικών τους δομών.

Στις συστάσεις που εγκρίθηκαν, τονίζεται ότι η ΕΕ πρέπει να υπερασπιστεί το δικαίωμα των πολιτών σε ανελεύθερα πολιτικά συστήματα και αυταρχικά καθεστώτα να συμμετέχουν σε γνήσιες εκλογές.

Είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο υποστηρίζεται από την ΕΕ σε όλο τον κόσμο, λένε οι ευρωβουλευτές, προσθέτοντας ότι αυτό το δικαίωμα το αρνούνται τακτικά στους πολίτες ανελεύθερα πολιτικά συστήματα και αυταρχικά καθεστώτα.

Αυτά τα καθεστώτα διεξάγουν ψευδείς εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων δεν αντιπροσωπεύει σε καμία περίπτωση τη βούληση των πολιτών, τονίζουν οι ευρωβουλευτές. Επιπλέον, τα καθεστώτα χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τέτοιες εκλογές για να νομιμοποιήσουν την κυριαρχία τους, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, και ενώνουν τις προσπάθειές τους για να παρέχουν νομιμότητα το ένα στις εκλογές του άλλου.

Η ΕΕ πρέπει να αντιδράσει σε αυτή την τάση, αναφέρει το ψήφισμα.

Επισημαίνοντας ότι το 80% των ανθρώπων ζει σε χώρες που δεν είναι ελεύθερες ή είναι μόνο εν μέρει ελεύθερες, ενώ περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού ζει υπό αυταρχική διακυβέρνηση, οι ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της για να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τα δικαιώματά τους να συμμετάσχουν σε γνήσιες εκλογές.

Καλούν την ΕΕ να αντιμετωπίσει τις αφηγήσεις που διαδίδονται από αυταρχικά και ανελεύθερα καθεστώτα ότι έχουν εντολή από τους πολίτες τους ως αποτέλεσμα πραγματικών εκλογών. Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις καταχρήσεις τέτοιων καθεστώτων της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών και της τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται για τη χειραγώγηση των εκλογών.

Ο εισηγητής, Ισπανός ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Nacho Sánchez Amor δήλωσε: «Αυτή η σύσταση παρέχει ένα ευρύ σύνολο προτάσεων, για την καλύτερη αντιμετώπιση της αυξανόμενης διεκδίκησης ανελεύθερων και αυταρχικών καθεστώτων τα οποία, ακόμη και παρά την έντονη δημοκρατική οπισθοδρόμηση, συνεχίζουν να επιδιώκουν τη δημοκρατική νομιμότητα μέσω εκλογικών διαδικασιών.».

Η σύσταση εγκρίθηκε με 522 ψήφους υπέρ, 27 κατά και 53 αποχές.

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

#ΕΕ #Ευρωκοινοβούλιο #Αυταρχικό_καθεστώς #Δικτατορία #ΜΕΙΩΣΗ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Keywords
Αναζητήσεις
evrokoinovoulio-to-13-tou-pagkosmiou-plithysmou-zei-ypo-aftarchiki-exousia.htm
Τυχαία Θέματα