Φορολογικές Δηλώσεις: Μηνύματα για γρήγορη κατάθεση με «διπλό όφελος»

Μ΄ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια λέει ο λαός και όπως φαίνεται το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να πετύχει διπλό στόχο με την προσπάθεια να επιταχύνει την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων.

Δηλαδή με την κατάθεση αφενός να εκκαθαριστούν γρήγορα και να αποδοθούν τα «τω καίσαρος τω καίσαρι» και να γεμίσει όσο γίνεται το ταμείο αλλά και οι δικαιούχοι επιστροφών φόρων να τις λάβουν γρήγορα. Σημειώνεται ότι με βάση τα περυσινά στοιχεία το 34,66% των φορολογουμένων ή 1 στους 3 όσων έκαναν δήλωση πέρυσι κατέβαλαν φόρο. Φέτος, δε, εξετάζεται να «απλωθούν» οι δόσεις κι 3 δόσεις, αλλά να πολλαπλασιαστούν.

Παράλληλα

όπως αναφέρεται από τη φορολογική διοίκηση σε μια προσπάθεια κινητοποίησης των φορολογουμένων μια επίσπευση της κατάθεσης των δηλώσεων θα φέρει έξτρα ρευστότητα σε όσους έχουν λαμβάνειν επιστροφές αλλά και επιδόματα που συνδέονται με το Ε1 (Επιδόματα παιδιού, στέγασης, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, επιδόματα για ανασφάλιστους υπερήλικες και ΑΜΕΑ).

Βέβαια η συνολική κατάσταση με την πανδημία έχει επιφέρει καθυστερήσεις στη ροή των δηλώσεων του 2020.

Σημειώνεται ότι πέρυσι την ίδια περίοδο είχαν υποβάλει την δήλωσή τους μισό εκατομμύριο φορολογούμενοι, για να εισπράξουν ποσά επιστροφών 300, 500 ή 1.000 ευρώ ο καθένας.

Μέχρι χθες όμως, είχαν υποβληθεί:

82.000 δηλώσεις Ε1 μέσα σε 10 ημέρεςοι 13.500 ήταν πιστωτικές (1 στις 6) με μέση επιστροφή 330 ευρώ52.000 βγήκαν μηδενικές (60%)19.155 ήταν χρεωστικές (1 στις 4) με μέση οφειλή 432 ευρώ

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, φέτος αναμένεται περίπου 1 εκατομμύριο νοικοκυριά να πάρουν επιστροφή φόρου εισοδήματος. Το όλον ποσόν ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι πιστωτικά εκκαθαριστικά λαμβάνουν οι μισθωτοί που τους γίνεται παρακράτηση φόρου για εισοδήματα πάνω από 800 ευρώ το μήνα, αλλά κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που προκαταβάλουν 20% των εσόδων τους, ή και 100% τουφόρου που πλήρωσαν για τα εισοδήματα του προηγούμενου χρόνου.

Την ίδια ώρα με βάση τα στοιχεία μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020 είχε αποδοθεί ήδη σε δικαιούχους επιστροφών φόρου (από ΦΠΑ κτλ) 1 δισ. ευρώ. Μένουν με βάση τα στοιχεία άλλα 4 δισ. ευρώ που πρέπει άμεσα να δοθούν.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΑΑΔΕ δέχεται πλέον και μέσω e-mail τα δικαιολογητικά, ώστε να μην καθυστερούν οι δικαιούχοι να πάρουν τα λεφτά τους.

Γιώργος Αλεξάκης

φορολογικές δηλώσειςκατάθεση ελληνική οικονομίαΚυβέρνησηΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα