ΗΠΑ: Υπόσχονται στο…ήρεμο Ισραήλ πληροφορίες για τους ηγέτες της Χαμάς

Η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν φέρεται να προσφέρθηκε να δώσει στο Ισραήλ «ευαίσθητες πληροφορίες» για το πού βρίσκονται ανώτεροι ηγέτες της Χαμάς, εάν συμφωνήσει να αναστείλει μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση που είχε υποσχεθεί εδώ και καιρό στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, τη Ράφα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.

Η εφημερίδα επικαλέστηκε τέσσερις ανώνυμες πηγές που ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ «προσφέρουν στο Ισραήλ πολύτιμη βοήθεια

εάν συγκρατηθεί, συμπεριλαμβανομένων ευαίσθητων πληροφοριών για να βοηθήσουν τον ισραηλινό στρατό να εντοπίσει την τοποθεσία των ηγετών της Χαμάς και να βρει τις κρυμμένες σήραγγες της ομάδας».

Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσφέρθηκε επίσης να βοηθήσει στη δημιουργία μεγάλων καταυλισμών για Παλαιστίνιους που εκκενώθηκαν από τη Ράφα και να βοηθήσει στην κατασκευή υποδομών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος που γνωρίζει τις συζητήσεις φέρεται να είπε ότι το Ισραήλ είχε παράσχει διαβεβαιώσεις ότι τα στρατεύματα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων δεν θα εισέλθουν στη Ράφα προτού απομακρούνουν περίπου 800.000 από τους περίπου 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιους που βρίσκουν καταφύγιο εκεί εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα.

Τα σχόλια του εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι στην ενημέρωση της Πέμπτης φάνηκαν να συνάδουν με τις παραπάνω πληροφορίες, αν και σημείωσε ότι τέτοιες πληροφορίες είχαν ήδη δοθεί στο Ισραήλ.

«Θα μπορούσαμε επίσης, στην πραγματικότητα, να τους βοηθήσουμε να στοχεύσουν τους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του (ηγέτη της Χαμάς), Γιαχία Σινγουάρ, κάτι που, ειλικρινά, κάνουμε με τους Ισραηλινούς σε συνεχή βάση», είπε.

Το δημοσίευμα της Washington Post ήρθε αφού δύο αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν στους Times of Israel την Παρασκευή ότι ο Σινγουάρ δεν κρύβεται στη Ράφα, επικαλούμενοι πρόσφατες εκτιμήσεις πληροφοριών που τοποθετούσαν τον ηγέτη της Χαμάς σε υπόγειες σήραγγες στην περιοχή Khan Younis.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δεσμευτεί να εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση στη Ράφα εδώ και μήνες, υποστηρίζοντας ότι η επιχείρηση είναι απαραίτητη για την ήττα της Χαμάς, η οποία έχει εκεί τέσσερα από τα έξι ενεργά της τάγματα.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι η εκστρατεία ισοδυναμεί με μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στην πόλη, του είδους που ο πρόεδρος Μπάιντεν προειδοποίησε ότι θα τον οδηγήσει να σταματήσει τις αποστολές επιθετικών όπλων στο Ισραήλ.

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ψήφισε την Πέμπτη για να εγκρίνει μια μετρημένη επέκταση της επιχείρησης Ράφα, με στόχο να παραμείνει εντός του πεδίου αυτού που είναι διατεθειμένη να δεχτεί η Ουάσιγκτον.

#ΗΠΑ #Ισραήλ #Χαμάς #ΡΑΦΑ #Μπάιντεν #Νετανιαχου
Keywords
Αναζητήσεις
ipa-yposchontai-stoiremo-israil-plirofories-gia-tous-igetes-tis-chamas.htm
Τυχαία Θέματα