Και η S&P στο «χορό» της αναβάθμισης των ελληνικών τραπεζών

Σε upgrade του ελληνικού τραπεζικού κλάδου προχώρησε η Standard and Poor’s, λίγο μετά την ανάλογη κίνηση που πραγματοποίησε η Fitch Ratings.

Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε τη Εurobank και την Εθνική Τράπεζα σε «ΒB» από «ΒΒ-» με θετικό outlook, ενώ επιβεβαίωσε σε «ΒΒ-» την Alpha Bank

και αύξησε την αξιολόγηση της Τρ. Πειραιώς σε «ΒΒ-» από «Β» αναθεωρώντας τις προοπτικές από σταθερές σε θετικές.

Στην αναβάθμιση του outlook των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από σταθερό σε θετικό προχώρησε επίσης χθες (14/12) ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch.

Όπως αναφέρει η S&P, μετά την εξυγίανση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών με την εκκαθάριση περίπου 80 δισ. ευρώ από επισφαλή περιουσιακά στοιχεία από το 2019, οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν τις σταθερές προοπτικές ανάπτυξης της χώρας, την εκ νέου ισχυροποίηση της πιστωτικής επέκτασης, τη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, την ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων και τη μείωση της ανεργίας.

Παράλληλα, η μείωση των κινδύνων για το δημόσιο και το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχουν ενισχύσει το επενδυτικό κλίμα και έχουν επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να ανακτήσουν την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, να αποπληρώσουν τις μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης (TLTRO), διατηρώντας την ρευστότητά τους, και να περιορίσουν τη μετάβαση των υψηλότερων επιτοκίων στις καταθέσεις πελατών, με αποτέλεσμα η S&P να θεωρεί πλέον θετική την τάση κινδύνου του κλάδου.

Σύμφωνα με την S&P, οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεμονωμένα σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ό,τι αφορά τη βελτίωση των προφίλ κινδύνου και της πιστοληπτικής τους ικανότητας. Κατά συνέπεια, ο οίκος αναβάθμισε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις του για τις συστημικές τράπεζες.

#συστημικές_τράπεζες #Standard_&_Poor's #Τράπεζα_Πειραιώς_ #Εθνική_Τράπεζα #Eurobank #Alpha_Bank #outlook
Keywords
Αναζητήσεις
kai-i-sp-sto-choro-tis-anavathmisis-ton-ellinikon-trapezon.htm
Τυχαία Θέματα
Και η S&P στο «χορό» της αναβάθμισης των ελληνικών τραπεζών,