Κέρδη ρεκόρ για το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας

Κέρδη ρεκόρ ύψους 2,22 τρισ. κορωνών (213 δισ. δολάρια) ανακοίνωσε το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας για το 2023, με υποστήριξη από τις ισχυρές αποδόσεις των επενδύσεών του σε μετοχές τεχνολογίας.

Σύμφωνα με το CNBC, το Government Pension Fund Global, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο, είπε ότι το αποτέλεσμα σηματοδότησε

την υψηλότερη απόδοση που είχε σε κορώνες ποτέ - η απόδοση των επενδύσεων διαμορφώθηκε στο 16,1% πέρυσι.

Τα αποτελέσματα ήρθαν μετά από μια απώλεια ρεκόρ 1,64 τρισ. κορώνες για ολόκληρο το 2022, την οποία απέδωσε σε «πολύ ασυνήθιστες» συνθήκες της αγοράς εκείνη την εποχή.

«Παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τη γεωπολιτική αναταραχή, η αγορά μετοχών το 2023 ήταν πολύ ισχυρή, σε σύγκριση με ένα αδύναμο έτος το 2022», ανέφερε σε δήλωσή του ο Nicolai Tangen, διευθύνων σύμβουλος της Norges Bank Investment Management. «Ιδιαίτερα οι μετοχές τεχνολογίας σημείωσαν πολύ καλές επιδόσεις», πρόσθεσε.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 για να επενδύσει τα πλεονάζοντα έσοδα του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας. Μέχρι σήμερα, το ταμείο έχει τοποθετήσει χρήματα σε περισσότερες από 8.500 εταιρείες σε 70 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Το χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνει μετοχές σε χρηματιστήρια ανά τον κόσμο, ομόλογα κρατικά και εταιρικά, καθώς και αποδοτικά ακίνητα από το Όσλο και το Βερολίνο, ως τη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη, το Ρίο Τζανέιρο και την Σανγκάη.

#GOVERNMENT_PENSION_FUND_GLOBAL #Norges_Bank_Investment_Management
Keywords
Αναζητήσεις
kerdi-rekor-gia-to-kratiko-ependytiko-tameio-tis-norvigias.htm
Τυχαία Θέματα