Νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας ο Σούνακ- Η πρώτη ανακοίνωση

Όπως μεταφέρουν όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, νέος αρχηγός του κόμματος των Συντηρητικών (Tories) και επομένως και νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας είναι πλέον ο Ρίσι Σούνακ.

Πρόκειται για τον πρώτο ινδικής καταγωγής και μη χριστιανό πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι επίσης ο νεαρότερος σε ηλικία τα τελευταία 200 χρόνια.

O πρόεδρος της Επιτροπής 1922 Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι ανακοίνωσε πως έχει μόνο μία υποψηφιότητα στα χέρια του, αυτήν του Ρίσι Σούνακ.

Μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας που αποτέλεσε

την πρωθυπουργό με την μικρότερη θητεία στην ιστορία της χώρας (45 μέρες), δύο ήταν οι διεκδικητές, ο Ρίσι Σουνάκ και η Πένυ Μόρντοντ, ενώ εκτός κούρσας έμεινε τελικά ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, παρά τις προβλέψεις που τον ήθελαν εκ νέου υποψήφιο και διεκδικητή για τη θέση.

Το μεσημέρι της Δευτέρας (24/10) η Μόρντοντ ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την κούρσα διαδοχής της Τρας και ότι στηρίζει πλήρως τον Σούνακ για την πρωθυπουργία.

Μεταξύ άλλων, η Μόρντοντ ανέφερε τα εξής μέσω Twitter:

«Έχουμε εκλέξει το νέο πρωθυπουργό μας και αυτή είναι μια ιστορική στιγμή, που δείχνει το πόσο μεγάλη διαφορετικότητα αλλά και ταλέντο υπάρχει μέσα στο κόμμα μας. Ο Ρίσι έχει την αμέριστη στήριξή μου».

{https://twitter.com/PennyMordaunt/status/1584529702466686977}

Ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, που είναι ο τρίτος που βρίσκεται σε αυτή τη θέση μέσα σε διάστημα λιγότερο των δύο μηνών. Αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και θα χρειαστεί να ξεπεράσει τον εαυτό του προκειμένου να επαναφέρει τη χώρα σε καλή δημοσιονομική τροχιά, δημιουργώντας εμπιστοσύνη στις αγορές, μετά και από τα «στραβοπατήματα» επί της κυβέρνησης της Τρας.

Ο Σούνακ ήρθε για πρώτη φορά στην στο προσκήνιο της πολικής ζωής της χώρας όταν το 2019, σε ηλικία 39 ετών, έγινε υπουργός Οικονομικών υπό τον Τζόνσον και καθώς η θητεία του συνέπεσε με την περίοδο της αρχής της πανδημία, ήταν αυτός που ανέπτυξε ένα πρόγραμμα αναστολής εργασίας αλλά με οικονομική στήριξη εν μέσω των lockdowns.

Ρίσι ΣουνάκΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑΜΟΡΝΤΟΝΤ
Keywords
Τυχαία Θέματα