Ο Μασκ ξαναχτυπά την OpenAI, κάνοντας το chatbot Grok open-source

Ο Ίλον Μασκ δήλωσε, τη Δευτέρα (11/3), ότι η νεοφυής επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης xAI θα λανσάρει τον ανταγωνιστή του ChatGPT «Grok» σε ανοιχτό κώδικα αυτή την εβδομάδα, λίγες ημέρες αφότου μήνυσε την OpenAI για την εγκατάλειψη της αρχικής της αποστολής υπέρ ενός κερδοσκοπικού μοντέλου.

Ο δισεκατομμυριούχος έχει προειδοποιήσει αρκετές φορές κατά της χρήσης της τεχνολογίας για κερδοσκοπικούς σκοπούς από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Google.Κατέθεσε τη μήνυση κατά της OpenAI

που υποστηρίζεται από τη Microsoft, την οποία συνίδρυσε το 2015 αλλά εγκατέλειψε τρία χρόνια αργότερα, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Σε απάντηση, η OpenAI δημοσιοποίησε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έδειξαν ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla υποστήριζε ένα σχέδιο για τη δημιουργία μιας κερδοσκοπικής οντότητας και ήθελε μια συγχώνευση με την Tesla.

«Αυτή την εβδομάδα, η @xAI θα ανοίξει τον πηγαίο κώδικα Grok», δήλωσε ο Μασκ σε ανάρτησή του στο X. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να δώσει στο κοινό ελεύθερη πρόσβαση για να πειραματιστεί με τον κώδικα πίσω από την τεχνολογία, ενώ ευθυγραμμίζει την xAI με εταιρείες όπως η Meta και η γαλλική Mistral, οι οποίες διαθέτουν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα. Η Google έχει επίσης κυκλοφορήσει ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία Gemma, το οποίο οι εξωτερικοί προγραμματιστές μπορούν δυνητικά να διαμορφώσουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Τεχνολογικοί επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του υποστηρικτή της OpenAI Βίνοντ Κόσλα και του Μαρκ Άντεερσεν, συνιδρυτή της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Andreessen Horowitz, συζητούν για το open-sourcing στην AI από τότε που ο Μασκ κατέθεσε τη μήνυση κατά της εταιρείας δημιουργού του ChatGPT.

Ενώ η τεχνολογία ανοικτού κώδικα μπορεί να συμβάλει στην επιτάχυνση των καινοτομιών, ορισμένοι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης ανοικτού κώδικα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες για τη δημιουργία χημικών όπλων ή ακόμη και για την ανάπτυξη μιας υπερ-νοημοσύνης πέρα από τον ανθρώπινο έλεγχο.

Ο Μασκ,πέρυσι, στη Σύνοδο Κορυφής για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Βρετανία, δήλωσε ότι ήθελε να δημιουργήσει έναν «διαιτητή» που θα μπορούσε να επιβλέπει τις εταιρείες που αναπτύσσουν Τεχνητή Νοημοσύνη και να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αν δημιουργηθούν ανησυχίες.

Αναζητώντας μια εναλλακτική λύση στην OpenAI και την Google, ο Μασκ ξεκίνησε πέρυσι την xAI για να δημιουργήσει αυτό που είπε ότι θα ήταν μια «απόλυτη AI που θα αναζητούσε την αλήθεια». Τον Δεκέμβριο, η νεοσύστατη επιχείρηση έθεσε σε λειτουργία το Grok, για τους συνδρομητές Premium+ του X.

Τον Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια ενός podcast, ο Μασκ είχε πει πως του άρεσε η ιδέα της τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα.

#Μασκ #OPENAI #GROK #OPEN_SOURCE
Keywords
Αναζητήσεις
o-mask-xanachtypa-tin-openai-kanontas-to-chatbot-grok-open-source.htm
Τυχαία Θέματα