Το τραπέζι, τα δάνεια επί μετοχών, ρολαρίσματα, ΟΠΑΠ, Moody’s και Entersoft

08:20 12/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Σημαντικό είναι το σημερινό τεστ της αγοράς, με τη βραχυχρόνια στήριξη κάπου στις 1.383-1.384 μονάδες, δηλαδή όχι αρκετά χαμηλότερα από τις 1.391 μονάδες που έκλεισε το ΧΑ, υποχωρώντας με αποτέλεσμα να δοκιμάζει ήδη τη συγκεκριμένη ζώνη τιμών.

Οι πωλητές εφόσον αύξησαν τη ρευστότητά τους, θα ήθελαν ιδανικά  οι τιμές να υποχωρήσουν αρκετά χαμηλότερα για να τοποθετηθούν με κέρδη και είτε να αγοράσουν περισσότερες μετοχές, είτε τις ίδιες ποσότητες κρατώντας και μέρος των κερδών. Είτε και τα δύο για όσους ρευστοποίησαν το σύνολο

ή μεγάλο μέρος των θέσεων τους.

Το θέμα δεν είναι τα παράγωγα που είναι το ένα εργαλείο, αλλά κατά πόσον υπάρχει βραχυχρόνια, προσδοκία για να κυνηγήσουν, διότι κάποιοι δεν είναι και τόσο προχωρημένοι, τόσο σοφιστικέ όσο νομίζουν για να βλέπουν για παράδειγμα, τι σημαίνει μια αναβάθμιση από τη Moody’s. Σου λέει: Είτε με αυτήν, είτε όχι τη βαθμίδα την πήραμε τώρα…

Να τονίσουμε εδώ την εύκολη ποσοτική διαφορά και όχι την ποιοτική. Ξέρετε πόσα κεφάλαια ακολουθούν τη Moody’s που δεν ακολουθούν την S&P; Ξέρετε τι σημαίνει όλο αυτό το χρήμα στα ελληνικά ομόλογα, τι ευκαιρίες καλύτερης χρηματοδότησης όχι μόνο για τη δημόσιο, αλλά και για τις επιχειρήσεις φέρνει; Ξέρετε ότι μετά παίρνουν σειρά οι τράπεζες τις οποίες πουλάτε τώρα;

Αλλά είναι και το καθολικό Πάσχα στη μέση. Στο μεταξύ όσοι αγόραζαν Πειραιώς πριν την διάθεση μετοχών από τα 3,40-3,80 ευρώ, Έλληνες και βραχυχρόνια funds, παίρνουν κέρδη. Αλλά έχουν πουλήσει κι άλλοι Ελληνάρες που έχουν τις μετοχές από πολύ χαμηλά και με τους αγοραστές του placement κοντά στα πρόσφατα υψηλά των 4 ευρώ, διασπείρουν φήμες για να διορθώσει η αγορά και να τοποθετηθούν ξανά. Το θέμα είναι οι μακροχρόνιοι ξένοι τι θα κάνουν.

Η αλήθεια είναι ότι το ΤΧΣ μεγιστοποίησε τα οφέλη για το δημόσιο ως όφειλε. Δεν άφησε και καμιά μπουκιά στο τραπέζι βραχυχρόνια. Καλό για τον πωλητή είναι να πουλάει με premium. Για τον αγοραστή καλό είναι να αγοράζει με discount. Το discount ήταν πριν το placement.

Πότε είναι το win-win όμως; Όταν η αγορά είναι στη φάση που δεν έχει ολοκληρωθεί το κύμα. Τώρα η θάλασσα γεμάτη κύματα και ψάρια είναι, αλλά κανένα δεν είναι ίδιο με τα άλλα. Κι όσοι ψάχνουν το σολιτόνιο, θα δυσκολευτούν (έτσι κι αλλιώς).

 Όταν στρωθεί το επόμενο τραπέζι λοιπόν, αφού η HSBC έδωσε τιμή στα 6 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και η Morgan Stanley στα 5,08 ευρώ. Αυτή η τιμή είναι ουσιαστικά στην περυσινή ενσώματη λογιστική αξία. Το TBV της τράπεζας ήταν δηλαδή στα 5,10 ευρώ και τώρα η εκτίμηση της, είναι ότι θα πάει περίπου στα 5,5 ευρώ. Κι όπως είπε ο CEO Χρήστος Μεγάλου, ότι έχουμε πει έχει γίνει και τους στόχους μας τους ξεπερνάμε.

Η Coca Cola έπιασε το στόχο της για την ώρα από τα 24 μέχρι τα 29 ευρώ που πήγε. Για να δούμε. Θα τη γυρίσουν στα 26,5-27 ευρώ που βλέπουν τη στήριξη οι επαγγελματίες;

Η Eurobank γιατί φρενάρεται, δεν το έχουμε αντιληφθεί. Όχι μόνον είναι κορυφαία τα αποτελέσματα, αλλά πάει για νέα άνοδο κερδών φέτος. Παρά ταύτα είχαν δανειστεί σχεδόν 343.000 μετοχές στις 16 Φεβρουαρίου για να τη συγκρατήσουν. Και ακόμα στα ίδια επίπεδα είναι η μετοχή, με τις επισήμως αεριζόμενες μετοχές της repo market, να είναι πλέον 4.000 μόνον. Έληξε το δάνειο.

Τώρα το μεγάλο δάνειο της repo market, είναι οι 365.000 μετοχές. Θέση που άνοιξαν χθες στην Πειραιώς, από 10.000 που ήταν έως τώρα . Οι βιαστικοί κι όσοι ήθελαν να πάρουν πολλές μετοχές και ζήτησαν 4-5 φορές παραπάνω από όσες ήθελαν στα αλήθεια και ικανοποιήθηκε η επιθυμία τους, θα διευκολύνουν τώρα τέτοιες θέσεις.

Παντού στα συμβόλαια δεικτών και μετοχών ξεκίνησε ήδη το roll over. Ο όγκος διπλασιάστηκε χθες, οι θέσεις Μαρτίου έκλειναν και άνοιγαν για Απρίλιο ή για Ιούνιο στα παράγωγα των μετοχών. Αυτό μπορεί να σημαίνει και κατοχύρωση κερδών, αλλά όχι. Ανοδικές θέσεις ήταν και ρολάρισαν ελπίζοντας η διόρθωση να μην είναι πολύ βαθειά και χρειαστεί να συμπληρώνουν κάθε μέρα. Έγινε σε όλες τις τραπεζικές μετοχές και στον ΟΤΕ, η ίδια κίνηση.

Δεν βλέπω να ασχολείται κανείς, μόνον εμείς με την Entersoft. Τι θέλω να πω; Επί μέρες σπάνε το μπλοκ στα 8,01 και 8,02 και αγοράζουν εκεί. Χθες όμως την έκλεισαν κιόλας στα 8,08 ευρώ την μετοχή. Έκανε συνολικά, όγκο 988.157 τεμάχια, δηλαδή το 3,29% των μετοχών. Μετά τις 16.35 οι εντολές έμπαιναν πάνω από τα 8 ευρώ και άλλαξαν χέρια αρκετές μετοχές εκεί.

Τώρα, η πρόταση είναι για 8 ευρώ, η ενημέρωση έρχεται με καθυστέρηση ημερών και υπάρχει και η άλλη εταιρία «η Rucio Investments S.a.r.l  που εδρεύει στο Λουξεμβούργο ("Rucio")», η οποία «έχει συμφωνήσει προφορικά να συνεργαστεί» με την Olympia για την απόκτηση του ελέγχου της εισηγμένης.

Βάσει της τελευταίας ενημέρωσης χθες, το ποσοστό των αγοραστών,  «ανήλθε σε 17,22%, ήτοι 5.165.323 μετοχές και δικαιώματα ψήφου. Σημειώνεται ότι την 4.3.2024 το συνολικό αυτό ποσοστό ήταν 13,59%, ήτοι 4.077.932 μετοχές και δικαιώματα ψήφου». Μπορεί να μαζεύουν οι Καταλανοί για να μην επιτρέψουν έξοδο από το ΧΑ; Για να απαιτήσουν άλλη τιμή; Πολλές οι απορίες και οι ανακοινώσεις δεν βοηθούν, αλλά η είδηση διέρρευσε νωρίτερα, ακολούθησαν βιαστικές κινήσεις και να τώρα…

Ο ΟΤΕ αφού πήρε τη κρυάδα με τη δυσαρέσκεια των επενδυτών άρχισε να βγάζει τις ειδήσεις που πρέπει. Πρώτα το… τσου- λου, πως το λένε οι ποδοσφαιρικοί, μετά το Netflix που αργεί πάντως, πρώτα θα πάει αλλού. Αυτές οι κινήσεις είναι στη σωστή κατεύθυνση, δεν είναι του τύπου να πουλήσω τα ασημικά στη Ρουμανία. Να τα πουλήσει μεν, αλλά μετά τι θα κάνει τον επόμενο χρόνο; Για αυτό λέμε ποιες είναι οι σωστές κινήσεις κι αυτές είναι σωστές και μπορούν να φέρουν έσοδα.

Στα 19,30 ευρώ έβαλε τον πήχη για τον ΟΠΑΠ, η Optima Bank. Βλέπει μέρισμα 1 ευρώ ανά μετοχή από τα κέρδη του 2023, πέραν του ενδιάμεσου μερίσματος που ήταν άλλα τόσα και διανεμήθηκαν στο τελευταίο τρίμηνο πέρυσι. Και βλέπει επίσης μέρισμα για τα έτη 2024-2026 1,60 ευρώ ανά μετοχή, που σημαίνει μερισματική απόδοση 10% στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Όχι πως βοήθησε να μην πουλάνε κάποιοι τη μετοχή, αλλά έτσι διαμορφώνονται οι ευκαιρίες για αγορά.

Keywords
Αναζητήσεις
to-trapezi-ta-daneia-epi-metochon-rolarismata-opap-moodys-kai-entersoft.htm
Τυχαία Θέματα