Ούζο Βαρβαγιάννη: Επενδύσεις και πλάνο εξωστρέφειας

Το Ούζο Βαρβαγιάννη συμμετείχε στην επιτυχημένη έκθεση «Ελληνικό Απόσταγμα», που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Ιανουαρίου στην αίθουσα Φουαγιέ Τεχνών του Ωδείου Αθηνών, συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου, σφραγίζοντας έτσι μια καλλη χρονιά με σημαντικά "ορόσημα" αλλά και εκκινώντας μια νέα ελπιδοφόρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2023 έκλεισε με άνοδο στον όγκο πωλήσεων, κατά 14%, συγκριτικά με το 2019, που ήταν, με βάση τη

διοίκηση, το υψηλότερο έτος σε τζίρο και όγκο πωλήσεων της προηγούμενης δεκαετίας, καθώς η πανδημία «φρέναρε» τις επιδόσεις το 2020 και το 2021, ενώ η «ολική επαναφορά» της ελέυθερης διακίνησης το 2022 δεν μπορεί να αξιολογηθεί επαρκώς σε συγκρίσιμη βάση.

Ήδη, δε, από πέρυσι, το rebranding των κωδικών ούζου, μεταξύ αυτών και της Αφροδίτης και Εύζωνα, έχει φέρει σε νέα τροχιά την εταρεία, που προχωρά, με βάση όσα ανέφερε στο περιθώριο της έκθεσης, ο Ιωάννης Ευστ. Βαρβαγιάννης, στην κατασκευή νέας μονάδας στο Πλωμάρι, κοντά στην ήδη υπάρχουσα μονάδα παραγωγής. Μάλιστα, το επενδυτικό σχέδιο, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο και αφορά νέα γραμμή παραγωγής και αποθηκευτικούς χώρους έτοιμων προϊόντων.

Στην εκδήλωση, που αποτλεί πρόοκριμα για επόλενες παρουσίες σε εκθέσεις, ιδιαίτερα στο εξωτερικό, έδωσε το «παρών» η ποτοποιία Ούζο Βαρβαγιάννη με τη συμμετοχή των τεσσάρων εξαιρετικών αποσταγμάτων της: του Πράσινου, του Μπλε, του Εύζωνα και της Αφροδίτης. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τη γκάμα των πλούσιων αρωμάτων και τις εκλεπτυσμένες γεύσεις των τεσσάρων ετικετών του Ούζου Βαρβαγιάννη ανακαλύπτοντας την ιστορία και τα «μυστικά» της παραγωγής του.

«Η εταιρεία συμμετέχει σε κλαδικές εκθέσεις που αναδεικνύουν την ελληνική παράδοση, την κουλτούρα και τις αξίες του ελληνικού αποστάγματος, πρεσβευτή των οποίων αποτελεί για περισσότερα από 160 χρόνια το Ούζο Βαρβαγιάννη» αναφέρει, χαρακτηριστικά, σχετικά ανακοίνωση.

Το ουζο και οι εξαγωγές Υπενθυμίζεται, ότι με άνοδο έκλεισαν οι εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών το Α’ εξάμηνο του 2023, μετά την πτώση που καταγράφηκε το Α’ τρίμηνο. Με βάση όσα έχει αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), παρά τις προκλήσεις που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος της ποτοποιίας/αποσταγματοποιίας συνεχίζει να διατηρεί την δυναμική του, παραμένοντας από τους πλέον εξωστρεφείς, λόγω της αδιαμφισβήτητης ποιότητάς των ελληνικών αλκοολούχων ποτών όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat που επεξεργάστηκε ο ΣΕΑΟΠ, οι εξαγωγές ελληνικών αλκοολούχων ποτών σημείωσαν συνολική (εντός ΕΕ 27 & σε Τρίτες Χώρες) αύξηση σε αξία € το Α΄ εξάμηνο του 2023, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, η οποία ποσοστιαία μεταφράζεται σε +10,53 % ( + € 4,7 εκ. σε απόλυτες τιμές). Σε αντίθεση με την συνολική αξία, οι εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών σε ποσότητα kg συνεχίζουν την πτώση, καταγράφοντας συνολική μείωση -3,05% (-0,6 εκ. κιλά σε απόλυτες τιμές).

Ναυαρχίδα είναι το Ούζο, το οποίο παρ’ όλο που έχει να ανταγωνιστεί αντίστοιχα ποτά από χώρες όπως η Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, κλπ., έχει καθιερωθεί διεθνώς λόγω της υψηλής ποιότητάς του. Την τελευταία 5ετία εμφανίζει αύξηση +50% της αξίας & +12,24% της ποσότητας.

Το ούζο συνεχίζει να διατηρεί σταθερά την πρώτη θέση στις εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών, καταλαμβάνοντας το Α’ εξάμηνο του 2023, το 62% της αξίας και το 69% της ποσότητας του συνόλου των εξαγωγών των ελληνικών αποσταγμάτων.

Ειδικότερα, το Α’ εξάμηνο του 2023 εμφανίζεται ποσοστιαία αύξηση σε αξία κατά +6,02 % (+€ 1,7 εκ) ενώ σε ποσότητα εμφανίζουν ποσοστιαία μείωση κατά -8,3 % (-1,1 εκ. κιλά) σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022.

Η πτώση εξαγωγών του ούζου σε ποσότητα, όπως αναφέραμε και παραπάνω, οφείλεται κυρίως στην απαγόρευσης εισαγωγής και πώλησης αλκοολούχων ποτών στο Ιράκ (η δεύτερη σημαντικότερη χώρα προορισμού ούζου), η οποία μείωσε την εξαγωγή ούζου ποσοστιαία (προς το Ιράκ) κατά -18 % σε αξία και κατά -30% σε ποσότητα.

Οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να κατέχουν την πρωτιά σε αξία € και σε ποσότητα kg, στο σύνολο των χωρών προορισμού ούζου.

Ειδικότερα την πρώτη θέση κατέχει η Γερμανία με 44 % του συνόλου σε αξία € και 49,5 % σε ποσότητα kg, ακολουθεί το Ιράκ με 20,2 % σε αξία € και 18,7 % σε ποσότητα kg και στη τρίτη θέση βρίσκεται η Βουλγαρία με 17,8 % σε αξία € και 14,6 % σε ποσότητα kg. Η έκθεση

Παράλληλα, η έκθεση αποτέλεσε ευκαιρία για συζητήσεις και σύναψη νέων συνεργασιών με στόχο η εταιρεία να βρεθεί σε ακόμα περισσότερα σημεία σε όλη την Αττική, ανταποκρινομένη αποτελεσματικά στη ζήτηση και προτίμηση του αθηναϊκού κοινού. Η διοργάνωση αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τους λάτρεις των αποσταγμάτων να απολαύσουν τα υψηλής ποιότητας προϊόντα αλλά και να ανακαλύψουν την διαφορετική ταυτότητα κάθε αποστάγματος Ούζου Βαρβαγιάννη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η έκθεση «Ελληνικό Απόσταγμα» συγκέντρωσε κορυφαίους εκθέτες-αποσταγματοποιούς αναδεικνύοντας την αξία και την υψηλή ποιότητα του επώνυμου ελληνικού αποστάγματος. Επιπλέον, προσέφερε παράλληλες εκδηλώσεις και masterclasses γύρω από τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών και των ελληνικών αποσταγμάτων.

Γιώργος Αλεξάκης

#Ούζο_Βαρβαγιάννη #Επενδύσεις #πλάνο #Μονάδα_παραγωγής #αλκοολούχα_ποτά_ #Ελληνικό_Απόσταγμα
Keywords
Τυχαία Θέματα