Πρώτη διεθνής συνθήκη για δικαίωμα στην εργασία χωρίς βία-παρενόχληση

Σήμερα Τρίτη (12/3), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε τη συγκατάθεσή του στην απόφαση του Συμβουλίου που καλεί τα κράτη μέλη να επικυρώσουν τη Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τη Βία και την Παρενόχληση.

Σε όλο τον κόσμο, περισσότεροι από ένας στους πέντε εργαζόμενους έχει υποστεί βία και παρενόχληση στην εργασία, είτε σωματική, ψυχολογική είτε σεξουαλική.

Οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα: μία στις τρεις γυναίκες στην ΕΕ έχει βιώσει μια μορφή σωματικής ή/και σεξουαλικής βίας, εκ των οποίων περίπου το ένα τρίτο βίωσε αυτή την παρενόχληση στην εργασία. Η βία και η παρενόχληση

στον κόσμο της εργασίας πρέπει να εξαλειφθούν και η σύμβαση προσφέρει το κατάλληλο πλαίσιο για να επιτευχθεί αυτό, υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές.

Η Σύμβαση αριθ. 190 της ΔΟΕ είναι η πρώτη διεθνής συνθήκη που αναγνωρίζει το δικαίωμα όλων να εργάζονται χωρίς βία και παρενόχληση, συμπεριλαμβανομένης της βίας και της παρενόχλησης με βάση το φύλο.

Απαιτεί από τις χώρες της ΕΕ να υιοθετήσουν κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία για την προώθηση ενός υγιούς, ασφαλούς και ίσου εργασιακού περιβάλλοντος για όλους και να λάβουν μέτρα για την προστασία των θυμάτων, των μαρτύρων και των καταγγελιών από θυματοποίηση ή αντίποινα.

Το Κοινοβούλιο έδωσε τη συγκατάθεσή του στις χώρες της ΕΕ να επικυρώσουν τη σύμβαση με 517 ψήφους υπέρ, 59 κατά και 26 αποχές. Τον Μάρτιο του 2024, μόνον οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ είχαν επικυρώσει τη σύμβαση.

Η Βελγίδα ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Cindy Franssen εισηγήτρια για την Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, δήλωσε:

«Η σημερινή ψηφοφορία αποτελεί ορόσημο για όλες τις Ευρωπαίες γυναίκες. Η Σύμβαση αριθ. 190 της ΔΟΕ παρέχει ένα σαφές πλαίσιο δράσης και μια ευκαιρία για τη διαμόρφωση ενός εργασιακού περιβάλλοντος απαλλαγμένου από βία. Εναπόκειται πλέον στα κράτη μέλη να επικυρώσουν τη Σύμβαση και να υιοθετήσουν μια ολοκληρωμένη και χωρίς αποκλεισμούς προσέγγιση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στο χώρο εργασίας».

Η Δανέζα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Kira Marie Peter-Hansen, εισηγήτρια για την Απασχόληση και την Κοινωνική Επιτροπή, είπε:

«Δεν πρόκειται μόνο για την επιλογή πλαισίων σε μια λίστα ελέγχου πολιτικής. είναι να κάνεις αυτό που είναι σωστό, απλό και απλό. Αυτή η σύμβαση αναγνωρίζει ότι η βία και η παρενόχληση στο χώρο εργασίας δεν είναι τυχαίες - στοχεύουν άδικα ορισμένες ομάδες περισσότερο από άλλες. Υποστηρίζοντας αυτή τη σύμβαση, εμφανιζόμαστε στους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο και λέμε, «Φτάνει πια». Γι' αυτό, καλώ όλα τα κράτη μέλη να ενταθούν και να ενωθούν μαζί μας σε αυτόν τον κρίσιμο αγώνα για δικαιοσύνη. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και να βάλουμε τέλος στην κακοποίηση στο χώρο εργασίας μια για πάντα».

Τώρα που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε τη συγκατάθεσή του, η απόφαση του Συμβουλίου που καλεί τα κράτη μέλη να επικυρώσουν τη σύμβαση για τη βία και την παρενόχληση μπορεί να εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο.

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

#ΕΕ #ΔΙΕΘΝΗΣ_ΣΥΝΘΗΚΗ #εργασία #βία #παρενόχληση
Keywords
Αναζητήσεις
proti-diethnis-synthiki-gia-dikaioma-stin-ergasia-choris-via-parenochlisi.htm
Τυχαία Θέματα
Πρώτη, -παρενόχληση,proti, -parenochlisi