Προβλέψεις ΔΝΤ για Ελλάδα: Η δύσκολη «εξίσωση» χρέους και πλεονάσματος

Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που ετοιμάζεται να υποβάλει η Αθήνα στις Βρυξέλλες αναμένεται να αποσαφηνιστεί η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου, για την πορεία του ΑΕΠ φέτος, που είναι κομβική για την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων. Κι αυτό την ώρα που στις προβλέψεις του το ΔΝΤ χαμήλωσε τον “πήχη” της ανάπτυξης για φέτος, το ΔΝΤ,

σε σχέση με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Συγκεκριμένα στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές της οικονομίας παγκοσμίως (World Economic Outlook), που δημοσιοποίησε την Τρίτη (16/4) το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προβλέπει ανάπτυξη 2% για φέτος και 1,9% για το 2025. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προβλέψει ανάπτυξη 2,3% και 2,5% για το 2025 και το ΥΠΕΘΟ στον Προϋπολογισμό για φέτος “βλέπει” πήχη στο 2,9%.

Πιο αισιόδοξη είναι η πρόβλεψη του ΔΝΤ για τον πληθωρισμό, αφού από 4,2% το 2023 προβλέπει ότι θα υποχωρήσει στο 2,7% φέτος και 2,1% το 2025. Σε σχέση με την ανεργία, το ΔΝΤ εκτιμά υποχώρηση από 10,9% το 2023 σε 9,4% φέτος και 8,7% το 2025.

Όπως επισημαίνει, πάντως, μπορεί οι δικές του προβλέψεις για την μείωση της ανεργίας να διαφέρουν από αυτές του κράτους- μέλους, εν προκειμένω της Ελλάδας. Τέλος, για το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, προβλέπει βελτίωση από το 6,9% του ΑΕΠ πέρυσι σε 6,5% φέτος και ακόμα μεγαλύτερη αποκλιμάκωση στο 5,3% το 2025.

Σε σχέση με το χρέος το ΔΝΤ προβλέπει ότι φέτος πέσει κάτω από το 159%, δηλαδή περίπου 54 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα μέσα σε μόλις 4 χρόνια. Επίσης το Ταμείο αναμένει να πέσει κάτω από το 140% το 2029. Για να συμβούν βέβαια όλα τούτα η Ελλάδα θα πρέπει να έχει, πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ.

Τι λέει το ΥΠΕΘΟ;

Όπως αναφέρουν, στο μεταξύ, πηγές του ΥΠΕΘΟ, “παρά την δυσμενή διεθνή συγκυρία, το ΔΝΤ προβλέπει ότι τα επόμενα δύο χρόνια η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλότερους ρυθμούς από την ευρωζώνη, η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται ενώ ο πληθωρισμός σταδιακά επανέρχεται στον στόχο του 2%. Πιο συγκεκριμένα, και σε σχέση με τις προβλέψεις Οκτωβρίου 2023, αμετάβλητη παραμένει η πρόβλεψη του ΔΝΤ για ανάπτυξη 2% το 2024 στην Ελλάδα (έκτη υψηλότερη στην ευρωζώνη), παρά την σημαντική προς τα κάτω αναθεώρηση για το σύνολο της ευρωζώνης (0,8%, έναντι 1,2% που προβλεπόταν τον Οκτώβριο).

Παράλληλα, και το 2025 η Ελλάδα προβλέπεται να καταγράψει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (1,9% έναντι 1,5%). Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρωζώνη προβλέπεται μείωση πληθωρισμού για το 2024 και το 2025, χρονιά κατά την οποία ο πληθωρισμός αναμένεται να επιστρέψει πολύ κοντά στον στόχο του 2%.

Τέλος, στην Ελλάδα αναμένεται συνέχεια στην πτώση της ανεργίας φέτος και του χρόνου (9,4% και 8,7%) αντίστοιχα, πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (6,6% και 6,4% τα επόμενα δύο χρόνια). Επιπλέον, προβλέπεται περαιτέρω βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας τα επόμενα δύο χρόνια” αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΘΟ.

Τα ρίσκα

Πάντως το διεθνές κλίμα στην Ευρώπη αλλά και οι γεωπολιτικές αναταράξεις θέτουν δυσκολίες για τη χώρα, που βασίζεται στον τουρισμό, τις επενδύσεις αλλά και τις εξαγωγές για να μπει σε δυναμική ρότα ανάπτυξης. Όσο κι αν το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το "μπαζούκας" πυροδότησης της ανόδου του ΑΕΠ, οι δυσκολίες της Ευρωζώνης, όπου κύρια αναφερόμαστε οικονομικά, αλλά και τα γεωπολιτικά ρίσκα θέτουν πολλαπλές "μεταβλητές". Και βέβαια όταν η "γύρω" ατμόσφαιρα είναι "βαριά", εύκολα μπορεί να τεθούν σε αμφισβήτηση στοχοθεσίες. Έτσι περαιτέρω όταν η χώρα θα πρέπει να τρέχει με πολλαπλάσια ταχύτητα σε σχέση με τους Ευρωπαίους για να καλύψει "χάσματα".

Πάντως, η πορεία του ΑΕΠ είναι κομβική για να βγουν και τα άλλα σενάρια, δηλαδή, οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα και χρέος. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει προβλέψει πρωτογενές πλεόνασμα για το 2024 στο 2,1%, που βασίζεται κύρια στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της ανάπτυξης. Κάτι που αναδεικνύει το πόσο ευαίσθητη είναι η δημοσιονομική ισορροπία αλλά και η ανάγκη τήρησης του οδικού χάρτη που έχει τεθεί για τις δαπάνες.

Να σημειωθεί ότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που ετοιμάζεται να υποβάλει η Αθήνα στις Βρυξέλλες αναμένεται να αποσαφηνιστεί η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου. Μέχρι τώρα, πάντως, παρά τις αλλαγές που έχουν γίνει, ο στόχος παραμένει στο 2,1%, έστω κι αν πέρσι τον Απρίλιο η εκτίμηση για το ΑΕΠ ήταν στο 3%, εν συνεχεία στον Προϋπολογισμό στο τέλος του 2023 μπήκε πρόβλεψη για ΑΕΠ στο 2,9% και τώρα φαίνεται και πάλι να υπάρχει ένα σχετικό “κούρεμα” της πρόβλεψης στο 2,5%.

Γιώργος Αλεξάκης

#πρόγραμμα_σταθερότητας #Διεθνές_Νομισματικό_Ταμείο #ΑΕΠ #ΥΠΕΘΟ #ΧΑΜΗΛΩΜΑ_ΠΗΧΗ
Keywords
Αναζητήσεις
provlepseis-dnt-gia-ellada-i-dyskoli-exisosi-chreous-kai-pleonasmatos.htm
Τυχαία Θέματα