Υποχωρούν οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου-Προβληματισμός για τη ζήτηση

14:32 8/9/2022 - Πηγή: Reporter

Ελαφρά πτωτικά κινούνται την Πέμπτη (8/9) οι τιμές του πετρελαίου, επεκτείνοντας τις απότομες απώλειες από την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς η επέκταση των μέτρων καραντίνας της Κίνας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19 ενέτεινε τις ανησυχίες ότι μια επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας παγκοσμίως θα έπληττε τη ζήτηση καυσίμων.

Ο αναλυτής της Saxo Bank, Όλε Χάνσεν, δήλωσε ότι η πτώση «είναι αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων

ανησυχιών για τη ζήτηση που σχετίζονται με τον κίνδυνο αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες στην προσπάθειά τους να δαμάσουν τον πληθωρισμό που θα πλήξουν σημαντικά την ανάπτυξη και τη συνεχιζόμενη οικονομική μάχη της Κίνας που προκαλείται από την πολιτική της για μηδενικό COVID».

Η πόλη Τσενγκντού της Κίνας επέκτεινε το lockdown για την πλειονότητα των άνω των 21 εκατομμυρίων κατοίκων της την Πέμπτη για να αποτρέψει περαιτέρω μετάδοση του COVID-19, ενώ σε εκατομμύρια ακόμη σε άλλα μέρη της χώρας είπαν να αποφύγουν τα ταξίδια στις επερχόμενες διακοπές.

Εν τω μεταξύ, ορισμένες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αναμένεται να ξεκινήσουν έναν νέο γύρο αυξήσεων επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει απότομα τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή της αργότερα την Πέμπτη. Ακολουθεί συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στις 21 Σεπτεμβρίου.

Οι τιμές άντλησαν κάποια υποστήριξη, ωστόσο, από την απειλή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας εάν επιβληθούν πλαφόν τιμών από ευρωπαίους αγοραστές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε τον περιορισμό των τιμών του ρωσικού φυσικού αερίου, αυξάνοντας τον κίνδυνο για εισαγωγή… δελτίου σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου αυτόν τον χειμώνα, εάν η Μόσχα φέρει εις πέρας την απειλή της. Η ρωσική Gazprom έχει ήδη σταματήσει τις ροές από τον αγωγό Nord Stream 1, διακόπτοντας ένα σημαντικό ποσοστό της προμήθειας στην Ευρώπη.

Ακόμα, αντιδρώντας στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας θα καταργήσει την Πέμπτη την απαγόρευση του fracking της χώρας και θα επιδιώξει να αξιοποιήσει περισσότερο τα αποθέματά της στη Βόρεια Θάλασσα, σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph.

Η JP Morgan είπε ότι ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα για να να σταματήσει την καθοδική δυναμική των τιμών.

Τα μέλη του OPEC+ συμφώνησαν τη Δευτέρα να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 100.000 bpd για τον Οκτώβριο.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,02% στα 81,92 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,02% στα 87,99 δολάρια το βαρέλι.

Πέφτει και το φυσικό αέριο

Σημαντική υποχώρηση καταγράφουν και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 7,391% στα 198,075 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,29% στα 1.732,90 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι κερδίζει 1,52% στα 18,538 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός καταγράφει κέρδη 1,84% στα 3,4935 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,13% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0012 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,03% στο 1,1529 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,15% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8684 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤδολαριοχρυσόςασήμιχαλκόςΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα