«Δεν ήταν αντισεισμική»: Ο καθηγητής του ΕΜΠ, Παναγιώτης Καρύδης εξηγεί γιατί κατέρρευσε η γέφυρα στη Βαλτιμόρη – Η διαφορά με αυτή στο Ρίο-Αντίρριο (βίντεο)

«Δεν ήταν αντισεισμική»: Ο καθηγητής του ΕΜΠ, Παναγιώτης Καρύδης εξηγεί γιατί κατέρρευσε η γέφυρα στη Βαλτιμόρη – Η διαφορά με αυτή στο Ρίο-Αντίρριο (βίντεο)ggakisWed, 03/27/2024 - 13:26

Για την κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη «σαν τραπουλόχαρτο» μετά την πρόσκρουση του πλοίου Dali, μίλησε ο ομότιμος καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου

Πολυτεχνείου και ειδικός στις αντισεισμικές κατασκευές, Παναγιώτης Καρύδης, κάνοντας παράλληλα τη σύγκριση με την κατασκευή της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου.

«Το συγκεκριμένο θέμα είναι παρόμοιο με τους υπολογισμούς που κάνουμε έναντι σεισμικών καταπονήσεων. Συγκεκριμένα, η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου στηρίζεται σε τέσσερα μεσόβαθρα μέσα στη θάλασσα μεταξύ των οποίων περνάει το ρήγμα του Κορινθιακού Κόλπου. Έχει υπολογιστεί, λοιπόν, η σχετική γέφυρα να αντέχει χωρίς να καταρρέει, να αντέχει σχετική μετακίνηση του ενός μεσοβάθρου σε σχέση με το άλλο, κάποια μέτρα. Δηλαδή αν μετακινηθεί λόγω του ρήγματος κάποια μέτρα το ένα σε σχέση με το άλλο να μην καταρρέει. Αυτό προφανώς δεν έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση γιατί απλά δεν έχει υπολογιστεί αντισεισμικά» είπε ο κ. Καρύδης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Διαβάστε ακόμα: Συγκλονίζουν οι διάλογοι στην τραγωδία της Βαλτιμόρης: «Πλησιάζει πλοίο, μόλις έχασε το πηδάλιό του» - «Σταματήστε την κυκλοφορία» - 6 νεκροί (φωτό & βίντεο)

«Το Μέριλαντ δεν είναι σε σεισμική ζώνη των Ηνωμένων Πολιτειών. Έτσι η γέφυρα κατέρρευσε σαν τραπουλόχαρτο. Αν ήταν αντισεισμικά μελετημένη και κατασκευασμένη, αυτό δεν θα συνέβαινε σχεδόν ποτέ, από οποιοδήποτε υλικό κι αν ήταν κατασκευασμένη, μπετό ή μέταλλο» πρόσθεσε ο καθηγητής.

Keywords
Τυχαία Θέματα