Χρήστος Μεγάλου: Ο CEO που μεγάλωσε τη χρηματιστηριακή αξία της Πειραιώς κατά 56,5 φορές

Ο Απρίλιος του 2021 ήταν ένας «σκληρός» μήνας για την Πειραιώς. Με επιβεβλημένες τις κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της. Δεν υπήρχε άλλωστε η πολυτέλεια της αναμονής.

Η κρατική συμμετοχή, μέσω του ΤΧΣ, είχε ήδη ανέλθει στο 61,34%. Καθώς προηγήθηκε η μετατροπή σε μετοχές των υπο αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos). Και τούτο γιατί η ΕΚΤ δεν επέτρεψε την πληρωμή των τόκων, προκειμένου να μη διασαλευτούν οι εύθραυστες κεφαλαιακές

ισορροπίες στην τράπεζα.

Αναγκαίες για την προσπάθεια εξυγίανσης του ογκωδέστατου χαρτοφυλακίου των «κόκκινων» δανείων.

Από τη νευραλγική θέση του CEO, o Χρήστος Μεγάλου κλήθηκε από τις περιστάσεις να…πάρει το όπλο του. Έχοντας μακρά θητεία στην επενδυτική τραπεζική, γνώριζε πολύ καλά να βολιδοσκοπεί το «πεδίο της μάχης» πριν αυτή ξεκινήσει.

Αξιολόγησε όλα τα δεδομένα και προχώρησε σε μια αναπτυξιακού χαρακτήρα αύξηση κεφαλαίου, την πρώτη μετά από τις ανακεφαλαιοποιητικές των συστημικών τραπεζών της χώρας.

Το «κλειδί» για την επίτευξη του στόχου δεν ήταν άλλο από την τιμή διάθεσης. Όσο χαμηλότερη, τόσο πιο ελκυστική για τα επενδυτικά κεφάλαια, που δεν συνηθίζουν για κανέναν λόγο να προσφέρουν «δωρεάν γεύματα».

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία, ήρθε ένα γενναίο reverse split που μείωσε σε 50.367.223 τον συνολικό αριθμό των μετοχών της τράπεζας. Απόρροια της αναλογίας συνένωσης, από την οποία προέκυψε μία μετοχή για κάθε 16,5 υφιστάμενες.

Στο χρηματιστηριακό «ταμπλό» διαδραματίστηκαν καταστάσεις πιεστικότατες. Αφού η διαφορά της αγοραίας τιμής ήταν συγκριτικά μεγάλη, έναντι της τιμολόγησης των νέων τίτλων από την ΑΜΚ.

Από τα 88,6 εκατ. ευρώ στην κορυφή των 5 δισ.

Οι μετοχές της Πειραιώς στην κυριολεξία έλιωναν μέσα στο καμίνι των πωλητών. To ίδιο και η αγοραία αξία της τράπεζας, η οποία στις 22 Απριλίου του 2021, δηλαδή μια μέρα πριν από την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, είχε προσγειωθεί στα 88,646 εκατ. ευρώ… Με την τιμή της μετοχής να έχει υποχωρήσει στα 1,76 ευρώ.

Μπορεί τώρα να φαντάζει ακραίο και εξωπραγματικό, αλλά έστω και συγκυριακά, εκεί είχε οδηγηθεί η χρηματιστηριακή αποτίμηση της τράπεζας. Σαν να μηδένισε το «κοντέρ» προκειμένου να αρχίσει να γράφει και πάλι από την αρχή. Διότι ενίοτε στις επιχειρήσεις συμβαίνει ότι και με κρίσιμες χειρουργικές επεμβάσεις, που αναπόφευκτα χάνεται αίμα…

Το ουσιώδες για την Πειραιώς είναι, ότι σχεδόν τρία χρόνια από τότε, η σημερινή κεφαλαιοποίηση της τράπεζας διαμορφώνεται στα 5,06 δις ευρώ.

Με τον CEO Χρήστο Μεγάλου να είναι ο αρχιτέκτονας ενός θαυμαστού Turnaround Story, αφού σε αυτό το διάστημα μεγάλωσε τη χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας κατά 56,5 φορές…

Λαμπρός προπομπός υπήρξε βεβαίως η επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου από την οποία συγκεντρώθηκαν 1,38 δις ευρώ, με τη διάθεση των νέων μετοχών να γίνεται στα 1,15 ευρώ η μία. Και με τον Χρήστο Μεγάλου να δηλώνει εμφατικά πώς «η ΑΜΚ θα επιτρέψει στην Πειραιώς την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της, εκπληρώνοντας την κεντρική της επιδίωξη να καταστεί μια ισχυρή τράπεζα».

Όσοι τον άκουσαν τότε με την δέουσα προσοχή, ασφαλώς και αποζημιώθηκαν πλουσιοπάροχα με «χρυσές» υπεραξίες. Παρά το γεγονός ότι στο μεσοδιάστημα υπήρξαν και χρηματιστηριακές αναταράξεις, που οδήγησαν τη μετοχή στα χαμηλά των 0,73 ευρώ, τον Ιούλιο του 2022. Απ’ όπου όμως απομακρύνθηκε γρήγορα.

Ο θρίαμβος του placement και οι «χρυσές» υπεραξίες

Εν τοις πράγμασι η αλλαγή σελίδας και η αναπτυξιακή δυναμική της «νέας» Πειραιώς αποτυπώθηκε με θριαμβευτικό τρόπο στο πρόσφατο placement παραχώρησης του 27% των μετοχών της, κυριότητας του ΤΧΣ.

Ξένοι και Έλληνες επενδυτές τοποθέτησαν 1,35 δις (σε μια αναλογία 80%-20%) για να πάρουν τις μετοχές στην τιμή των 4 ευρώ τη μία. Με premium δηλαδή έναντι των 3,986 ευρώ που ήταν τιμή κλεισίματος μια εργάσιμη μέρα πρίν από την έναρξη της δημόσιας προσφοράς. Γεγονός πρωτόγνωρο για τέτοιου είδους συναλλαγές, που πάντα συνοδεύονται με μικρό ή μεγαλύτερο discount.

Μια άλλη εξ ίσου εντυπωσιακή παράμετρος είναι κι εκείνη που αφορά αυτή καθ’ αυτήν την τιμή των 4 ευρώ, η οποία είναι αυξημένη κατά… 247,8% σε σχέση με την τιμολόγηση των 1,15 ευρώ της πρό τριετίας ΑΜΚ. Τέτοιας έντασης χρηματιστηριακή ανάταξη, σε αυτό το χρονικό διάστημα, δεν υπάρχει στον τραπεζικό τομέα.

Υποστηριζόμενη μάλιστα επαρκέστατα και από τα ποιοτικά στοιχεία της ραγδαίας αναβάθμισης του χρηματοοικονομικού προφίλ της Πειραιώς. Η οποία είναι μια «νέα» τράπεζα και στη «φυσιογνωμία» των μετοχών της, αφού το 96% των υφιστάμενων τίτλων προήλθαν από την ΑΜΚ του 2021 και μόνο το 4% εκφράζει τον αριθμό των παλαιών.

Στρατηγική που αποδίδει καρπούς

Με την ακολουθούμενη στρατηγική του CEO Χρήστου Μεγάλου, η τράπεζα είναι πλέον πλήρως ιδιωτικοποιημένη. Με τους ρυθμούς της προβλεπόμενης καθαρής κερδοφορίας να ανεβαίνουν στα 900 εκατ. ευρώ εφέτος και στο 1 δις το 2025, από τα 788 εκατ. ευρώ της περσινής χρήσης.

Στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων από τα 22,5 δις που ήταν το 2020 έχουν περιοριστεί τώρα στα μόλις 1,3 δις, με την ποσοστιαία συμμετοχή τους στο χαρτοφυλάκιο των χορηγήσεων να πέφτει από το 45% στο 3,5% και με στόχο να πάει στο 2,5% το 2026.

Για τα εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένεται η αύξηση 5% και 6% για εφέτος και του χρόνου, με ενίσχυση της καθαρής πιστωτικής επέκτασης. Τη στιγμή που η Πειραιώς διαθέτει συνολική κεφαλαιακή επάρκεια στο 18,2%, ενώ ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας ανέρχεται στο 241% και τα δάνεια αντιστοιχούν στο 61% των καταθέσεων.

Ξεχωριστή παράμετρος για τους μετόχους είναι η αναμενόμενη, εφετινή επιστροφή στα μερίσματα, που εφ’ όσον δοθεί το πράσινο φώς από τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό (SSM) θα είναι στα επίπεδα των 79 εκατ. ευρώ. Δηλαδή στο 10% της περσινής κερδοφορίας, γεγονός που παραπέμπει σε διανομή 0,063 ευρώ ανά μετοχή. Με στόχο, στα επόμενα χρόνια η διανομή μερίσματος να φτάσει στο 50% των κερδών.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι με βάση τη χρήση του 2023 τα ενσώματα ίδια κεφάλαια αντιστοιχούν σε 5,08 ευρώ ανά μετοχή, η τιμολόγηση του placement έγινε στο 78,7% της αξίας τους. Σε επίπεδα ανώτερα του 71,7% όπου είχε γίνει η δημόσια προσφορά για το 22% της Εθνικής.

Για την εφετινή χρονιά η Πειραιώς τοποθετεί τον πήχη της ενσώματης καθαρής θέσης στα 5,5 ευρώ ανά μετοχή και προοδευτικά στα 6 και στα 6,5 ευρώ για το 2025 και 2026. Γεγονός που παραπέμπει σε ελκυστικές προϋποθέσεις για την περεταίρω άνοδο των χρηματιστηριακών της αποτιμήσεων.

Περιθώρια ανόδου μέχρι 48,1% για τη μετοχή

Η πιο πρόσφατες εκτιμήσεις των αναλυτών έδιναν τιμές-στόχους για τη μετοχή της Πειραιώς, από τα 5 έως τα 5,30 ευρώ, ενώ την Παρασκευή η έκθεση της HSBC ανέβασε τη δική της εκτίμηση για τη μετοχή στα 6 ευρώ. Με συνέπεια τα περιθώρια ανόδου να κινούνται σε ένα εύρος από 23,5% έως 48,1% από τα τρέχοντα επίπεδα των 4,05 ευρώ.

Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η πίστωση των μετοχών του placement στους λογαριασμούς των επενδυτών, εκ των οποίων 5.571 είναι Έλληνες ιδιώτες. Κατά μέσο όρο και σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, σε κάθε έναν από τους ελληνικούς ‘’κωδικούς’’ αντιστοιχούσε ζήτηση για μετοχές της Πειραιώς, αξίας 93.590 ευρώ… Ενώ η μέση προσφορά διαμορφώθηκε σε 7.978 μετοχές, κόστους 31.912 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά ο μέσος όρος της ζήτησης για τους 93 εγχώριους ειδικούς επενδυτές, έφτασε στα 5,311 εκατ. ευρώ. Ενώ η μέση κατανομή στον κάθε έναν από τους επαγγελματίες της αγοράς, αφορούσε 254.106 μετοχές, αξίας περίπου 1 εκατ. ευρώ.

Μετά από τη δημόσια προσφορά του 27% η ελεύθερη διασπορά των μετοχών της Πειραιώς αυξήθηκε από 55% σε 82%, γεγονός που θα επιφέρει αυξημένη βαρύτητα στη συμμετοχή της στους χρηματιστηριακούς δείκτης, από αύριο Τρίτη.

Όσο για τον CEO της τράπεζας από τον Μάρτιο του 2017, Χρήστο Μεγάλου, που διαθέτει Ελληνική και Βρετανική υπηκοότητα, έχοντας επαγγελματική παρουσία για χρόνια στο Λονδίνο, ασφαλώς και θα γνωρίζει το έργο του Νομπελίστα Άγγλου ποιητή Τ. Σ. Έλιοτ.

Και ειδικότερα την Έρημη χώρα, με την ακόλουθη εμβληματική αναφορά:

«Ο Απρίλης είναι ο μήνας ο σκληρός, γεννώντας μες απ’ την πεθαμένη γη τις πασχαλιές, σμίγοντας θύμηση κι επιθυμία, ταράζοντας με τη βροχή της άνοιξης ρίζες οκνές».

Τηρουμένων των αναλογιών και ποιητική αδεία, κάτι σαν και την πολύπλευρη αναγέννηση της Πειραιώς που σηματοδοτήθηκε μέσα στον σκληρό Απρίλιο του 2021…

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζα Πειραιώς: Ποιοι αναλυτές ποντάρουν στη μετοχή μετά και το επιτυχημένο placement

Σε έσοδα 120 εκατ. από ενοίκια προσβλέπει η Πειραιώς μέχρι το 2026

Χρήστος Μεγάλου: Ο top τραπεζίτης που στα γενέθλιά του έσωσε την Τράπεζα Πειραιώς – Άρθρο παρέμβαση

Keywords
Αναζητήσεις
christos-megalou-o-ceo-pou-megalose-ti-chrimatistiriaki-axia-tis-peiraios-kata-565-fores.htm
Τυχαία Θέματα
Χρήστος Μεγάλου, CEO, Πειραιώς, 565,christos megalou, CEO, peiraios, 565