Δίκη Folli Follie: Ολοι εναντίων των Κουτσολιούτσων στο δικαστήριο – Νέες αποκαλύψεις από μάρτυρες

00:02 7/3/2024 - Πηγή: Mononews

Με τρεις νέες μαρτυρίες συνεχίστηκε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η πολύκροτη δίκη της Folli Follie, η οποία επιτέλους οδεύει προς την τελική ευθεία, καθώς εντός των ημερών ολοκληρώνονται οι καταθέσεις των μαρτύρων απόδειξης των κατηγορουμένων.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δικάσιμου, δικαστές, νομικοί, κατηγορούμενοι και ακροατήριο άκουσαν τη διαφωτιστική κατάθεση του κ. Βασίλη Λουμιώτη, μάρτυρα απόδειξης

των ορκωτών λογιστών κ. Γιώργου Βαρθαλίτη και κας Χρυσούλας Τσακαλογιάννη, ο οποίος επί της ουσίας «έκαψε» τη διοίκηση του ομίλου, εξηγώντας τον τρόπο εργασίας των ορκωτών λογιστών.

Άτομο εγνωσμένου κύρους, ο κ. Λουμιώτης άσκησε το ελεγκτικό επάγγελμα από το 1980 μέχρι το 1992 ως μέλος του Σώματος Ορκωτών Λογιστών και του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών από το 1993 μέχρι το 2021. Εκτός από την ακαδημαϊκή του εμπειρία, ο μάρτυρας μεταξύ άλλων υπήρξε Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών από τον Απρίλιο του 2009 μέχρι τον Απρίλιο του 2021.

Τονίστηκε δε, ότι ο κ. Λουμιώτης ήταν αυτός που δημιούργησε το πρότυπο ερωτηματολόγιο πάνω στο οποίο βασίζονται όλοι οι ορκωτοί ελεγκτές για να διεξάγουν τον έλεγχο οικονομικών καταστάσεων.

 «Οι ορκωτοί ελεγκτές δεν εμπλέκονται στη σύνταξη των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων»

Απαντώντας στις ερωτήσεις που τέθηκαν από την Πρόεδρο του δικαστηρίου όπως και την εισαγγελέα, ο κ. Λουμιώτης ανέφερε ότι γνωρίζει εδώ και 40 χρόνια τον κ. Βαρθαλίτη και αργότερα γνώρισε και την κα. Τσακαλογιάννη ως συνάδελφος στο Σώμα Ορκωτών Λογιστών. Αναφορικά με την εργασιακή του εμπειρία, ο κ. Λουμιώτης δήλωσε ότι έχει εργαστεί επί σειρά ετών σε σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων και οργανισμών, όπως η Alpha Bank, η ΤΙΤΑΝ κ.ά, διενεργώντας τον έλεγχο των οικονομικών τους καταστάσεων.

Όπως εξήγησε ο μάρτυρας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, οι ορκωτοί ελεγκτές δεν εμπλέκονται στη σύνταξη των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων και το διοικητικό συμβούλιο μίας εταιρείας σε συνεργασία με την οικονομική διεύθυνση είναι οι αρμόδιοι για τη σύνταξή τους. Στη συνέχεια, ο μάρτυρας ανέφερε ότι η οικονομική διεύθυνση της μητρικής εταιρείας οφείλει να ζητήσει όλες τις οικονομικές καταστάσεις των θυγατρικών, τα στοιχεία των οποίων συμπληρώνονται σε πίνακες ενοποίησης, που περιλαμβάνουν τις συναλλαγές και κάθε είδους κίνηση της εταιρείας.

Οι ορκωτοί της Ασίας δεν είχαν υποσημείωση για τις καταστάσεις

Στην περίπτωση ύπαρξης υπό –ομίλου, ο υπο-όμιλος στέλνει τις οικονομικές καταστάσεις, που περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις, τις υποχρεώσεις, τα έσοδα και τα έξοδα μεταξύ ομίλου και υπο-ομίλου. Βέβαια, μόνο στα αρχεία του υπο-ομίλου γίνεται αναφορά για τους προμηθευτές και τους πελάτες του.

Έπειτα, σύμφωνα με τον κ. Λουμιώτη, ο ορκωτός του υπο-ομίλου ελέγχει τις οικονομικές καταστάσεις πριν σταλούν στη μητρική συντάσσοντας τη σχετική έκθεση.

Σχετικά με τις επίμαχες παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις της Folli Follie Ασίας, ο κ. Λουμιώτης δήλωσε ότι οι Ασιάτες ορκωτοί δεν είχαν γράψει κάποια υποσημείωση που να κινεί την υποψία απάτης στους ορκωτούς στην Ελλάδα. Κατά την καθιερωμένη διαδικασία, οι καταστάσεις προωθούνται στην οικονομική διεύθυνση της μητρικής εταιρείας για να διασταυρώσουν τα στοιχεία και να συντάξουν τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις. Αφού καταρτιστούν οι ενοποιημένες καταστάσεις, τότε δίδονται προς έλεγχο στους ορκωτούς.

Οι πυλώνες του ελέγχου της ορθής σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων

Τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται ο έλεγχος της ορθής σύνταξης των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων, παρουσίασε λεπτομερέστατα ο κ. Λουμιώτης, παραδίδοντας τρόπον τινά ένα «μάθημα», με βάση το οποίο οι αρμόδιοι θα μπορέσουν να κρίνουν τους κατηγορουμένους από κάθε άποψη.

Όπως ανέφερε ο κ. Λουμιώτης, δύο είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους βασίζονται οι ορκωτοί ελεγκτές για να διαπιστώσουν αν είναι ορθή η σύνταξη των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων.

Πρώτον, οι ορκωτοί ελέγχουν αν οι επιμέρους καταστάσεις έχουν καταρτιστεί με βάση το ίδιο λογιστικό πλαίσιο, που πρέπει να εφαρμόζεται από όλες τις εταιρείες. Δεύτερον, οι οικονομικές διευθύνσεις είναι υποχρεωμένες να συμπληρώσουν το πρότυπο ερωτηματολόγιο των ορκωτών λογιστών, με βάση το οποίο οι ορκωτοί θα μπορούν να δουν αν έχουν εφαρμοστεί οι ίδιες αρχές.

«Ο Βαρθαλίτης ανέφερε πιστωτικό κίνδυνο στο προσάρτημα των ενοποιημένων καταστάσεων»

Στην ερώτηση της Προέδρου αν ο ορκωτός ελέγχει αν υπάρχει ζήτημα χρηματοπιστωτικού κινδύνου, ο μάρτυρας απάντησε ότι οι ορκωτοί βασίζονται στο ερωτηματολόγιο, από το οποίο παίρνουν τις απαραίτητες απαντήσεις και εν προκειμένω δεν υπήρχαν προβλήματα πιστωτικού κινδύνου στον όμιλο της Ασίας. Επιπλέον, όπως υποστήριξε ο μάρτυρας, ο κ. Βαρθαλίτης είχε γράψει σχετική αναφορά περί πιστωτικού κινδύνου, στο προσάρτημα της έκθεσης των ενοποιημένων καταστάσεων.

Ποιος ελέγχει τις καταστάσεις του ομίλου;

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, ο κ. Λουμιώτης κατέστησε σαφές ότι οι οικονομικές διευθύνσεις ελέγχουν τις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου (μητρικών και θυγατρικών εταιρειών). Όμως, ποιος υπογράφει τις τελικές οικονομικές καταστάσεις;

Ο κ. Λουμιώτης διευκρίνισε ότι οι τελικές καταστάσεις υπογράφονται από τον πρόεδρο ή τον αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, τον διευθύνοντα σύμβουλο, ένα μέλος που ορίζει το ΔΣ και τον υπεύθυνο του λογιστηρίου.

Κατόπιν αυτού, ο ορκωτός συντάσσει τη σχετική έκθεση ελέγχου, η οποία φέρει την υπογραφή του.

«Οι ορκωτοί έκαναν ό,τι μπορούσαν»

Συλλήβδην, ο κ. Λουμιώτης υπογράμμισε ότι οι ορκωτοί έκαναν ό,τι μπορούσαν στην υπόθεση της Folli Follie με βάση τα στοιχεία που διέθεταν, ενώ είχε προκύψει και η «σωρεία πλαστών εγγράφων».

Ο κ. Λουμιώτης γνώριζε από την έκθεση της PWC ότι οι Ασιάτες ορκωτοί δήλωσαν ότι έπεσαν θύματα εξαπάτησης σχετικά με την πορεία του υπο-ομίλου.

Στην ερώτηση της πολιτικής αγωγής σχετικά με το αν μπορεί μία διοίκηση να συγκαλύψει μία απάτη, ο μάρτυρας απάντησε ότι αυτό μπορεί να συμβεί αν πίσω από την απάτη βρίσκονται υψηλόβαθμα στελέχη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης των ορκωτών λογιστών, ο μάρτυρας τόνισε ότι οι ορκωτοί της Ασίας ήταν πιστοποιημένοι και οι εκθέσεις κάθε θυγατρικής συντάσσονταν στα αγγλικά. Επιπλέον, έκανε λόγο για την αξιοπιστία των εκθέσεων που υπογράφουν οι ορκωτοί, οι οποίοι οφείλουν πρέπει να ακολουθούν τον κώδικα δεοντολογίας, ενώ κάτω από κάθε έκθεση υπάρχει λεκτικό περί βεβαίωσης ορθότητας και αλήθειας.

«Ο κ. Βαρθαλίτης είναι άνθρωπος με συνετό βίο»

Σχετικά με τον χαρακτήρα του κ. Βαρθαλίτη, ο μάρτυρας υπέδειξε ότι πρόκειται για έναν έντιμο άνθρωπο με συνετό βίο, που δεν έχει κανένα όφελος από την απάτη της Folli Follie. Σύμφωνα με τον κ. Λουμιώτη, ο κ. Βαρθαλίτης είχε ζητήσει να του σταλούν στοιχεία και επιβεβαιωτικές επιστολές πελατών και προμηθευτών από τον υπό-όμιλο της Ασίας, κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ, οδηγώντας τον στην ανάκληση της έκθεσης ελέγχου των ενοποιημένων καταστάσεων για το έτος χρήσης 2017.

Την ίδια ώρα, ο μάρτυρας βεβαίωσε το δικαστήριο ότι το ισχύον πλαίσιο εποπτείας στο Χονγκ Κονγκ έχει αγγλοσαξωνική αναφορά.

Νέοι μάρτυρες βεβαιώνουν την αφέλεια του Κωνσταντίνου Στελλούδη

Υπέρ του Κωνσταντίνου Στελλούδη κατέθεσαν δύο νέοι μάρτυρες απόδειξης, οι οποίοι μίλησαν για την ακεραιότητα του χαρακτήρα του.

Τόσο ο κ. Βασίλειος Σταφυλλάτος όσο και ο κ. Ιωάννης Κόλλιας, με τις καταθέσεις τους ως παιδικοί φίλοι του κ. Στελλούδη, δήλωσαν ότι ο Κωνσταντίνος Στελλούδης δεν είχε σχέση με τη Folli Follie ούτε με τη διοίκηση της εταιρείας, χαρακτηρίζοντάς τον ως φιλήσυχο και φιλόζωο άνθρωπο με σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Οι μάρτυρες ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι στηρίζουν οικονομικά τον κ. Στελλούδη, δανείζοντάς του κατά καιρούς χρήματα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, τα οποία τους τα επιστρέφει με την πρώτη ευκαιρία.

Αυτό που υποστήριξαν και οι δύο μάρτυρες είναι ότι θεωρούν πως η αφέλεια του κ. Στελλούδη ήταν αυτή που τον οδήγησε στο μάτι του κυκλώνα, καθώς κλήθηκε να «κάνει μία εξυπηρέτηση» στον παιδικό του φίλο και συνάμα έναν εκ των βασικών κατηγορούμενων της υπόθεσης κ. Ιωάννη Μπεγιέτη, ο οποίος τον είχε ευεργετήσει δανείζοντάς του χρήματα σε μία ώρα ανάγκης.

Η δίκη της Folli Follie συνεχίζεται σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με την ολοκλήρωση των καταθέσεων των μαρτύρων αποδείξεως.

Διαβάστε επίσης:

Δίκη Folli Follie: Οι πέντε «πληγές» της οικογένειας Κουτσολιούτσου – Οι καταθέσεις που τους «έκαψαν»

Δίκη Folli Follie: Ταραχή για Δ. Κουτσολιούτσο από νέα κατάθεση: Αυτός εμπόδισε τον έλεγχο της Ernst&Young

Δίκη Folli Follie – Μάρτυρας «καρφώνει» τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο: «Ηξερε τι γίνεται στην Ασία. Ζήτησε συγγνώμη που έμπλεξε κόσμο»

Keywords
Αναζητήσεις
diki-folli-follie-oloi-enantion-ton-koutsolioutson-sto-dikastirio--nees-apokalypseis-apo-martyres.htm
Τυχαία Θέματα
Δίκη Folli Follie, Ολοι, Κουτσολιούτσων, – Νέες,diki Folli Follie, oloi, koutsolioutson, – nees