Γιάννης Παράσχης (ΔΑΑ): Στροφή στο εξωτερικό για τη χρηματοδότηση των επεκτάσεων

00:02 7/3/2024 - Πηγή: Mononews

Την αρχιτεκτονική του διαγωνισμού, το χρονοδιάγραμμα και το μείγμα χρηματοδότησης για την επερχόμενη επέκταση του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΑ, Γιάννης Παράσχης κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων σε δημοσιογράφους.

Πρόκειται για την πρώτη φάση της επέκτασης του διεθνούς αερολιμένα γνωστή και ως MAP 33, με το σχετικό

διαγωνισμό να προετοιμάζεται με ταχύτατους ρυθμούς, και η οποία έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση 33 εκατ. Επιβατών σε ετήσια βάση (Million Annual Passengers) με το κόστος να έχει εκτιμηθεί στα 650 εκατ. Ευρώ με τις τιμές του 2022.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του αεροδρομίου σε σχετικό ερώτημα που του τέθηκε απάντησε ότι η επιλογή των μελετητών θα έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος καλοκαιριού. Πρόσθεσε, επίσης, ότι εκτός από τη χρηματική αμοιβή για το νικητή θα υπάρξει και οικονομικό έπαθλο για τους υπόλοιπους ενδιαφερομένους έτσι ώστε να κατατεθούν ανταγωνιστικές προτάσεις.

Σχετικά με το μείγμα της χρηματοδότησης ο Γιάννης Παράσχης ανέφερε ότι και οι τρεις επεκτάσεις που έχουν ως στόχο την εξυπηρέτηση 50 εκατ. Επιβατών έως το 2045 (MAP 40 και MAP 50) θα καλυφθούν από δανεισμό που θα «σηκώσει» η παραχωρησιούχος κοινοπραξία. Επίσης, τόνισε ότι πραγματοποιούνται ήδη διάλογοι με όλες τις συστημικές τράπεζες, ενώ η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας έχει ως συνέπεια και τη στροφή του ΔΑΑ προς χρηματοδοτικά εργαλεία από το εξωτερικό.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της πρώτης φάσης επεκτάσεων, ο κ. Παράσχης ανέφερε ότι αυτή συνδέεται με τον αριθμό των επιβατών που εξυπηρετεί κάθε έτος το Ελευθέριος Βενιζέλος, γεγονός και το οποίο σημαίνει ότι αν συνεχιστεί η ανοδική πορεία στις αφίξεις κατ’έτος, τότε αυτή αλλά και οι άλλες δύο θα τρέξουν πιο γρήγορα.

H πρώτη επέκταση – Το MAP 33

Το MAP 33 αποτελεί ρήτρα της ανανεωμένης σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ και έπρεπε να είχε ενεργοποιηθεί από το 2019 καθώς είχε ήδη σπάσει το φράγμα των 22 εκατ. Επιβατών ανά έτος. Ωστόσο, αυτή πάγωσε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβλήθηκαν από το 2020 έως και τις αρχές του 2022, αλλά πλέον παίρνει μπρος. Αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2028, ενώ όταν σπάσει το φράγμα των 31,3 εκατ. επιβατών θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση επεκτάσεων αξίας περί τα 700 εκατ. ευρώ με στόχο την εξυπηρέτηση 40 εκατ. Επιβατών ετησίως.

Αυτή τοποθετείται στα μέσα της δεκαετίας του 2030, ενώ η τρίτη και τελευταία επέκταση θα ενεργοποιηθεί όταν επιτευχθεί το ορόσημο των 36 εκατ. Επιβατών και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ένα έτος πριν τελειώσει η υφιστάμενη παραχώρηση, δηλαδή το 2045, και θα έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση 50 εκατ. Επιβατών ετησίως.

Όσον αφορά το MAP33 θα πραγματοποιηθούν τα κάτωθι έργα, τα οποία, όπως ανέφερε ο κ. Παράσχης αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα κέρδη από τις μη αεροπορικές δραστηριότητες:

Επέκταση του κτιρίου του κεντρικού τερματικού σταθμού κατά περίπου 81.000 τετραγωνικά μέτρα (από νέες αίθουσες επιβίβασης επιβατών με φυσούνα και λεωφορεία, επέκταση του χώρου check-in συμπεριλαμβανομένης μιας νέας πρόσοψης του τερματικού σταθμού, μιας νέας αίθουσας διαλογής αποσκευών που συνοδεύεται από επέκταση της περιοχής παραλαβής καθώς και νέους χώρους για εμπορικά καταστήματα και χώρους γραφείων).Ανάπτυξη νέας πίστας στάθμευσης 32 αεροσκαφών με τροχόδρομους, δύο νέες γέφυρες εξυπηρέτησης (φυσούνες) και ένας σταθμός εξυπηρέτησης αεροσκαφών (ramp service)Νέο VIP TerminalΕπέκταση του οδικού δικτύου στην περιοχή του τέρμιναλ, καθώς και κατασκευή νέου πολυώροφου πάρκινγκ.κοινοπραξίας ότι παραμένει δεσμευμένη στο χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο έχει συμβασιοποιηθεί το έργο.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι τα έργα αυτά θα πρέπει να παραδοθούν τμηματικά και τα ορόσημα είναι τα εξής:

2025: Απόδοση του 25%  της επέκτασης2026: Απόδοση του 55%2027: Απόδοση του 80%2028: Απόδοση του 100%

Διαβάστε επίσης 

ΔΑΑ: Οι επενδύσεις 1,3 δισ., η τριπλή επέκταση για 50 εκατ. επιβάτες και τι θα γίνει το 2040 με τη νέα παραχώρηση

ΔΑΑ: Η κερδοφορία και το μέρισμα προπομποί επενδύσεων €920 εκατ. σε υποδομές

ΔΑΑ: Ισχυρή ανάκαμψη το 2023 με κέρδη 231 εκατ. ευρώ – Πρόταση για μέρισμα €0,33 ανά μετοχή

Keywords
Αναζητήσεις
giannis-paraschis-daa-strofi-sto-exoteriko-gia-ti-chrimatodotisi-ton-epektaseon.htm
Τυχαία Θέματα