Φαρμακευτική δαπάνη: Προσπάθειες για περιορισμό της – Το ραντεβού με τις φαρμακευτικές

05:00 1/5/2024 - Πηγή: Mononews

Η φαρμακευτική δαπάνη κατά γενική ομολογία έχει ξεφύγει και το Υπουργείο Υγείας έχει δεσμευθεί να την περιορίσει.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά την περίοδο 2012-2023, ακολουθώντας και τις τάσεις της ευρωπαϊκής αγοράς, η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 65%, ενώ η δημόσια χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 23%. Αυτό μεταφράστηκε σε τεράστιες επιβαρύνσεις για τη φαρμακοβιομηχανία, αλλά και σε αύξηση στα ποσοστά συμμετοχής των ασθενών.

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης,

έχει προαναγγείλει μέτρα για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου με τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών, σε ένα ραντεβού που αναβλήθηκε, αφήνοντας τις εταιρείες… στα καρφιά.

Οι πολυεθνικές αναμένουν τη… λυπητερή του clawback και του rebate για το 2023. Επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία την ανησυχία τους ότι θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος τεράστια χρηματικά ποσά, καθώς η περσινή ήταν η χειρότερη χρονιά λόγω της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης. Επιπλέον δεν έχουν εικόνα για την πορεία της αγοράς μέσα στο 2024.

Ιλιγγιώδη χρηματικά ποσά

Το 2023 η συνολική αξία των αποζημιωμένων δαπανών, με εξαίρεση τις συμμετοχές των ασθενών, εκτιμάται σε 6,4 δισ. ευρώ. Από αυτή τη δαπάνη, όπως εξηγούν οι καλά γνωρίζοντες, η κυβέρνηση κάλυψε το μικρότερο μέρος (2,8 δισ. ευρώ), με τη βιομηχανία να επιστρέφει το υπόλοιπο ποσό των 3,6 δισ. ευρώ, μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback και rebate).

Σε σχέση με το 2022 η αύξηση των επιστροφών υπολογίζεται στα 700 εκατ. ευρώ.

Ειδικά στο νοσοκομειακό περιβάλλον, που θεωρείται εντελώς ελεγχόμενο, το επίπεδο των συνολικών επιστροφών υπερβαίνει το 70% στις συνολικές τιμολογημένες πωλήσεις από φαρμακευτικές εταιρείες, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του κλάδου, αλλά και την εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων, που σώζουν ανθρώπινες ζωές και βελτιώνουν την ποιότητα της καθημερινής ζωής πολλών ασθενών.

Φαρμακευτική δαπάνη: Τι θα γίνει, για να περιοριστεί

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, θέλοντας να φανεί πιστή στη δέσμευσή της και επαναλαμβάνοντας πολλάκις ότι οι επιστροφές είναι ένα μέτρο, που πρέπει να αρθεί, επιχειρεί να ελαττώσει τη δαπάνη.

Ο έλεγχος στη συνταγογράφηση είναι ένα μέτρο, στο οποίο προσβλέπει. Για τούτο και μπαίνει «κόφτης» στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης ακριβών θεραπειών, που εισάγονται στη χώρα μας μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Με τη συνδρομή και του ΕΟΠΥΥ, θα «σκανάρονται» τα αιτήματα των γιατρών για χορήγηση επιπλέον φαρμάκων. Η ειδική επιτροπή επιστημόνων του ΕΟΠΥΥ θα ελέγχει αυτά τα αιτήματα χορήγησης και είτε θα θέτει προϋποθέσεις και περιορισμούς για την έγκρισή τους, είτε θα εισηγείται να μην αποζημιώνονται, έως ότου ενταχθούν στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων.

Οι παραβάτες θα καταβάλουν χρηματικά πρόστιμα και, αν κρίνεται απαραίτητο, θα στερούνται του δικαιώματος να συνταγογραφούν στο εξής. Πριν γίνει αυτό, ωστόσο, οι γιατροί θα καλούνται να εξηγήσουν, για ποιο λόγο προέβησαν σε υπερσυνταγογράφηση.

Διαβάστε επίσης

Άδωνις Γεωργιάδης για ΙΦΕΤ: Τo ‘πε και τo ‘κανε, μπαίνει ο πρώτος «κόφτης»

Keywords
Αναζητήσεις
farmakeftiki-dapani-prospatheies-gia-periorismo-tis--to-rantevou-me-tis-farmakeftikes.htm
Τυχαία Θέματα