Η μεγάλη βραδινή δημοπρασία του οίκου Sotheby’s: Ιμπρεσιονισμός και Μοντέρνα τέχνη

En plein air τα αριστουργήματα του ιμπρεσιονισμού και μοντερνισμού που θα χτυπηθούν στη μεγάλη, βραδινή δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη.

Δηλαδή, στην ανοιχτοσύνη (της φύσης) όπως προτιμούσαν οι βασικοί εκπρόσωποι του μεγάλου γαλλικού κινήματος να ζωγραφίζουν.

Αποτυπώνοντας έτσι (ως προάγγελοι της κινούμενης εικόνας) και όλα τα απρόοπτα καιρικά φαινόμενα…

Εκατοντάδες αριστουργήματα θα χτυπηθούν στο σφυρί στις 12 Νοεμβρίου (και την

επομένη, στην πρωινή δημοπρασία με σχετικώς λιγότερο ακριβά έργα).

Μονέ, Ρενουάρ, Ντεγκά, Σαγκάλ δύναται να σημειώσουν τζίρο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Σαγκάλ, Notre Dame 2.500.000-3.500.00 δολάρια

Αν προσθέσει κανείς και τις δύο δημοπρασίες σύγχρονης τέχνης που ακολουθούν στις 14 (η μεγάλη βραδινή) και στις 15 (το πρωί) του τρέχοντος μηνός, θα πλησιάσει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Στην αντίστοιχη δημοπρασία του Μαίο, πενήντα έξι απαράμμιλες δημιουργίες από την περίοδο 19ος και 20ος αιώνας συγκέντρωσαν 350 εκατομμύρια δολάρια.

Επί του παρόντος οι υποψήφιοι προς πώληση πίνακες παρουσιάζονται στους εκθεσιακούς χώρους του Sotheby’s στην αμερικανική μητρόπολη.

Οι συλλέκτες συζητούν με τους ειδικούς και αφουγκράζονται τη σχέση τους με τα αντικείμενα του πόθου τους εκ του σύνεγγυς προτού τεθούν υπό διαπραγμάτευση στην κεντρική σάλλα.

Έργο του Γκουστάβ Καγμπό στα 18 με 25 εκ δολάρια

Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται και έργα από την προσωπική συλλογή του γνωστού σχεδιαστή μόδας και άλλοτε ισχυρού οίκου Μαρκ Τζέικομπς.

Ο υπέροχος ανεμοδαρμένος αγρός του ηλιοβασιλέματος με τίτλο Paysage avec meules, Osny (700.000-1.000.000 δολάρια) του Καμίγ Πισαρό αγοράστηκε πρώτα από τον Πολ Γκογκέν.

Ρενουάρ και Γκογκέν (δεξιά)

Προτού στραφεί στη δημιουργία και εγκαταλείψει ολοσχερώς τη δουλειά του στο χρηματιστήριο, συσσώρευε έργα τέχνης.

Ανάμεσα στις συνθέσεις του διαχρονικά δημοφιλή Κλοντ Μονέ ξεχωρίζει το Charing Cross Bridge (Η γέφυρα του Τσάρινγκ Κρος) από την περίφημη περίοδο του Λονδίνου.

Η τιμή εκτίμησης του συγκεκριμένου έργου τοποθετείται στα 20.000.000 — 30.000.000 δολάρια. Αλλά έργα του στην εν λόγω δημοπρασία ξεκινούν με χαμηλή τιμή τα 1.200.000 δολάρια.

Στην προηγούμενη δημοπρασία της Νέας Υόρκης, παρόμοιου θέματος έργο του ιδίου με τίτλο Meules χτυπήθηκε στην αστρονομική τιμή των 110.747.000 δολαρίων.

Ξεπέρασε έτσι κατά τριάντα εκατομμύρια το προηγούμενο ρεκόρ του.

Μαγκρίτ

Όσον αφορά το μεγάλο φαβορί των δημοπρασιών Πάμπλο Πικάσο δεν αναμένεται να σπάσει το ταμείο όπως άλλες φορές.

Το ακριβότερο από τα έργα του στη δημοπρασία με τίτλο Nus (γυμνοί) ξεκινάει με χαμηλή τιμή εκτίμησης τα 12.000.000 δολάρια.

Το Homme enlevant une femme (1.200.00-1.800.000) παραπέμπει στον ελληνικό μύθο με τη μορφή του Μινώταυρου ως άλτερ έγκο του Πικάσο να σηκώνει την τότε ερωμένη του Μαρί Τερέζ.

Αυτή η πλευρά του μελετήθηκε ενδελεχώς στην έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός» στο Κυκλαδικό Μουσείο που έκλεισε πρόσφατα με είκοσι πέντε χιλιάδες επισκέπτες.

Η συγκεκριμένη δημοπρασία συγκεντρώνει διάφορα είδη και τεχνοντροπίες: το σπάνιο μαρμάρινο αγαλματίδιο του Ογκίστ Ροντέν (Καρυάτιδα πεσούσα 4.000.000-6.000.000 δολάρια) μαζί με άλλα μοντέρνα γλυπτά (όπως του Τζιακομέτι).

Ροντέν

Και κλασσικές συνθέσεις κυβισμού, σουρεαλισμού (με τον αινιγματικό Μαγκρίτ), φωβισμού και «πουρισμού» (μια φάση του Φερνάν Λεζέρ), ολοκληρώνουν τη δημοπρασία.

Πληροφορίες:

Ημέρα και ώρα Δημοπρασίας Impressionist & Modern Art Evening Sale: 12 Νοεμβρίου, 7μμ (EST, ώρα Νέας Υόρκης).

   Ημέρες και ώρες εκθέσεων:

1–14 Νοεμβρίου
Δευτέρα–Σάββατο | 10:00πμ–5:00μμ
Κυριακή | 1:00μμ–5:00μμ

Για περισσότερες πληροφορίες [email protected] ή στο +1 212 606 7000

The post Η μεγάλη βραδινή δημοπρασία του οίκου Sotheby’s: Ιμπρεσιονισμός και Μοντέρνα τέχνη appeared first on mononews.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα