Ράλι Πορτογαλίας: Νίκη – ρεκόρ Ogier

Ο Sébastien Ogier έγινε ο πρώτος οδηγός που πετυχαίνει έξι νίκες στο Ράλι Πορτογαλίας επικρατώντας με διαφορά 7,9 sec του Ott Tänak.

Ο Γάλλος είναι πλέον ο πιο επιτυχημένος οδηγός στην 56χρονη ιστορία του αγώνα, ο οποίος αποτέλεσε εναρκτήριο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι της FIA το 1973.

Ο Ogier μοιραζόταν το ρεκόρ με τον Φινλανδό θρύλο, Markku Alén, πριν από τον σημερινό του θρίαμβο. Πέντε διαφορετικοί οδηγοί προηγήθηκαν στους απαιτητικούς χωματόδρομους, οι οποίοι βρίσκονταν

σε δρόμους κοντά στις βόρεια προσανατολισμένες Πορτογαλικές πόλεις το Πόρτο και το Ματοσίνχος, προσελκύοντας δεκάδες χιλιάδες παθιασμένους θεατές.

Ο Ogier κατέλαβε την πρώτη θέση το Σάββατο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο έτερος οδηγός της Toyota, Kalle Rovanperä, έχασε την πρωτοπορία ενώ ο Takamoto Katsuta με το τρίτο GR Yaris εγκατέλειψε με σπασμένο πίσω ψαλίδι.

Ο Γάλλος πρωταθλητής προηγήθηκε του Tänak με διαφορά 11,9 δευτερολέπτων μπαίνοντας στην τελευταία μέρα – Κυριακή – που είχε 4 σκέλη.

Ο Ogier διατήρησε την ψυχραιμία του και κράτησε μακριά τον Εσθονό. Στο φινάλε πετώντας ψηλά πάνω από το θρυλικό άλμα της Φάφε ολοκλήρωσε με στιλ αυτόν τον πέμπτο γύρο της σεζόν.

Μετά το τέλος του αγώνα ο Ogier τόνισε:

«Δεν με ενοχλούσε καθόλου να μοιράζομαι το ρεκόρ με τον Markku Alén. Είναι θρύλος, άκουγα για πολλά χρόνια ‘πότε θα σπάσεις το ρεκόρ; Δεν ήταν ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο για όλη την ομάδα, αλλά ήταν ένα καλό Ράλι για εμάς και χαίρομαι που μπορέσαμε να φέρουμε κάποιους βαθμούς».

Η δεύτερη θέση είναι το καλύτερο αποτέλεσμα του Tänak από την επιστροφή του στη Hyundai στην αρχή του χρόνου.

Οι επιπλέον επτά βαθμοί που κέρδισε για την κατάκτηση του Super Sunday τον βοήθησαν να ξεπεράσει τον Adrien Fourmaux και να ανεβεί στην τρίτη θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος.

Όσον αφορά τώρα στη συγκομιδή βαθμών ήταν ένα δυνατό Σαββατοκύριακο για τον Thierry Neuville, ο οποίος κατέκτησε την τρίτη και τελευταία θέση στο βάθρο όντας 61,9 δευτερόλεπτα πίσω από τον συναθλητή του, στη Hyundai.

Ο Βέλγος σταρ αύξησε το προβάδισμά του στο πρωτάθλημα οδηγών στους 24 βαθμούς έναντι του Elfyn Evans, αφού ο Ουαλός αντιμετώπισε προβλήματα τερματίζοντας στην έκτη θέση (διαρροή ψυκτικού υγρού).

Ο Fourmaux ανέβηκε από την πέμπτη στη τέταρτη θέση, προσπερνώντας το Hyundai του Dani Sordo στην 19η ειδική διαδρομή, εν τέλει τερμάτισε ένα λεπτό μπροστά από τον Ισπανό οδηγό.

Ο νεαρός οδηγός της M-Sport Ford έχει τερματίσει και στους πέντε φετινούς αγώνες μέχρι στιγμής. Στους τέσσερις δε έχει βρεθεί στην πεντάδα. Η διαρροή ψυκτικού υγρού του Evans τον έφερε σε οριακή κατάσταση στο τέλος της 21ης ειδικής διαδρομής.

Στο τέλος πήγαινε αμιγώς ηλεκτρικά με το GR Yaris. Την Παρασκευή, ο συνοδηγός του Scott Martin, κατέφυγε στην ανάγνωση σημειώσεων από το κινητό τηλέφωνο αφού έχασε το μπλοκ σημειώσεων. Το πλήρωμα δεν κατάφερε να σημειώσει ούτε έναν καλό χρόνο (τριάδα) σε ειδική διαδρομή.

Ο οδηγός του Citroën C3 Rally2, Nikolay Gryazin, τερμάτισε στην έβδομη θέση της γενικής κατάταξης μπροστά από τον Jan Solans, ο οποίος ήταν 8ος και πρώτος WRC2.

Ο Solans πέρασε τον Josh McErlean για 3,2 δευτερόλεπτα, ενώ ο Lauri Joona συμπλήρωσε την πρώτη δεκάδα. Τους αγωνιζόμενους περιμένει στα τέλη του μήνα ένας ακόμα πιο ζεστός καιρός και δύσκολοι δρόμοι καθώς το WRC μετακινείται στο μεσογειακό νησί της Σαρδηνίας. Το Rally Italia Sardegna έχει ως βάση του το Αλγκέρο και θα διεξαχθεί από τις 30 Μαΐου – 2 Ιουνίου.

Τελική Κατάταξη:

1. S Ogier / V Landais FRA Toyota GR Yaris 3h 41m 32.3s
2. O Tänak / M Järveoja EST Hyundai i20 N +7.9s
3. T Neuville / M Wydaeghe BEL Hyundai i20 N +1m 9.8s
4. A Fourmaux / A Coria FRA Ford Puma +1m 47.8s
5. D Sordo C Carrera ESP Hyundai i20 N +2m 48.9s
6. E Evans / S Martin GBR Toyota GR Yaris +6m 36.0s

Βαθμολογία οδηγών (γύρος 5 από 13)

1. T Neuville 110 βαθμοί
2. E Evans 86
3. O Tänak 79

Βαθμολογία κατασκευαστών (γύρος 5 από 13)

Toyota 176
Hyundai 169
Ford 96

Διαβάστε επίσης:

Ferrari: Ο μύθος του V12 (ήχος + video)!

Diana Porsche: Απόγονος και αναβάτης!

F1 Μαϊάμι: Ρεκόρ τηλεθέασης!

Keywords
Αναζητήσεις
rali-portogalias-niki--rekor-ogier.htm
Τυχαία Θέματα