ΤΙΤΑΝ: Υπεραξίες και ανάπτυξη από την είσοδο της Titan America σε Χρηματιστήριο των ΗΠΑ

Σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και υπεραξιών περνάει η ΤΙΤΑΝ International, μητρική της Titan America από την προγραμματισμένη για τις αρχές του 2025 είσοδό της σε Χρηματιστήριο στις ΗΠΑ.

 Η είσοδος της Titan America στο αμερικάνικο Χρηματιστήριο αποτελεί μια ευκαιρία για την Titan

International να αναδείξει τις κρυμμένες αξίες της αφού η αμερικάνικη θυγατρική αναμένεται να αποτιμηθεί υψηλότερα από την σημερινή κεφαλαιοποίηση της μητρική της.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς η αποτίμηση της αμερικάνικης Titan America  θα γίνει με 10 φορές τα EBITDA -σύμφωνα με τις αποτιμήσεις παρόμοιων εταιρειών, και αφαιρώντας το δανεισμό της τάξης των 400 εκ. μπορεί να αποτιμηθεί στα 2-2,5 δισ.  ευρώ επιδρώντας ανοδικά και στην αποτίμηση της μητρικής TITAN που σήμερα έχει κεφαλαιοποίηση 1,5 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, σε μια εποχή ανοδική για τη ζήτηση των προϊόντων και τα μεγέθη της, η κίνηση αυτή όχι μόνο αναμένεται θα αναδείξει τη  χρηματιστηριακή  αξία  του ομίλου, αλλά και θα προσφέρει νέες δυνατότητες ανάπτυξης από την άντληση πρόσθετης χρηματοδότησης, επιταχύνοντας   νέες κινήσεις επέκταση και εξαγορών.

Οι πωλήσεις της Titan America  για το 2023 αυξήθηκαν σημαντικά κατά 16,6%, φτάνοντας 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το EBITDA για το έτος έφτασε τα 319 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας σημαντική αύξηση 67% σε σχέση με το 2022. Σε ευρώ, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 13% στα 1.477 εκατ. ευρώ και τα EBITDA έφτασε τα 296 εκατ. ευρώ έναντι 185 εκατ. ευρώ το 2022.

Λεπτομέρειες για την αποτίμησή της, τις λεπτομέρειες της έκδοσης και το ποσοστό των μετοχών που θα διατεθεί,  θα γνωστοποιηθούν σταδιακά τους επόμενους μήνες.

Συνεχής ανάπτυξη

Η παρουσία της Titan America στις ΗΠΑ χρονολογείται από το 2000 με την εξαγορά της Tarmac America και το υπόλοιπο μερίδιο της Roanoke Cement το φθινόπωρο του 2000 έκανε τον Titan μεγαλύτερο παίκτη στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Η οικογένεια του Τιτάνα στις Η.Π.Α. αναπτύχθηκε ξανά με την προσθήκη των Separation Technologies τον Αύγουστο του 2002. Η.Π.Α. Οι δραστηριότητες, γνωστές συλλογικά ως Titan America, διεξάγονται από πολλές θυγατρικές εταιρείες που λειτουργούν στις ΗΠΑ, με την Titan America LLC να λειτουργεί ως εταιρεία χαρτοφυλακίου.

Το 2023, ο Titan America πέτυχε αξιοσημείωτη ανάπτυξη και κερδοφορία, ξεπερνώντας τη μέση ανάπτυξη της αγοράς στις Η.Π.Α. Αυτή η επιτυχία είναι
αποδίδεται στην επέκταση των αγορών μας, αυξημένη ζήτηση, το ενισχυμένο χαρτοφυλάκιο έργων σημαντικής προστιθέμενης αξίας και απορροφώντας αποτελεσματικά τις ανατιμήσεις των τιμών.  Το 2023 ολοκληρώθηκε η επέκταση του τερματικού σταθμού εισαγωγών της Τάμπα (στη Φλόριντα),
ενώ η επέκταση του τερματικού σταθμού Norfolk στην Βιρτζίνια τέθηκε σε λειτουργία το 2024.

Πρόκειται για μια δυναμική και πλήρως καθετοποιημένη εταιρία, που δραστηριοποιείται στις ισχυρά αναπτυσσόμενες μεγάλες οικονομικές περιοχές της Ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, με παρουσία και ηγετική θέση στις αγορές της Φλόριντα, τις Μέσο-Ατλαντικές πολιτείες και στη Μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης/New Jersey.

Επενδύσεις για προϊόντα μειωμένου αποτυπώματος

Το εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου Roanoke του Τιτάνα στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ επιλέχθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ για επιχορήγηση ύψους έως και 61,7 εκατ. δολαρίων με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμου τεχνολογίας για γραμμή παραγωγής θερμικά ενεργοποιημένης αργίλου. Η παραγωγή τσιμέντου με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα, αποτελεί σταθερά τη στρατηγική του ΤΙΤΑΝ για τα επόμενα χρόνια και στο πλαίσιο αυτό προσανατολίζεται στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών.

Η επιλογή της Αμερικής ως βάση για τη νέα επένδυση της εταιρείας συνδέεται με τα κίνητρα που δίνει  ο νέος νόμος των ΗΠΑ, που επιθυμεί και πετυχαίνει να κάνει τις ΗΠΑ πόλο έλξης των νέων βιομηχανικών επενδύσεων. Η υλοποίηση αυτής της καινοτόμου τεχνολογίας τσιμέντου θα μειώσει σημαντικά τις εκπομπές CO2 και θα αποτελέσει πρότυπο για την ανάπτυξη πιο βιώσιμων υποδομών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στις άλλες περιοχές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών, ο ΤΙΤΑΝ θα υποστηρίξει το έργο με πρόσθετες επενδύσεις.

Η εισαγωγή εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί σε χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και θα συνοδεύεται από δημόσια προσφορά μειοψηφικού ποσοστού, αναλόγου με το σύνηθες ποσοστό διάθεσης μετοχών σε δημόσιες προσφορές εισαγωγής σε χρηματιστήριο στις ΗΠΑ. Η διαδικασία δεν θα επιφέρει φορολογική επιβάρυνση στον Όμιλο και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025.

Keywords
Αναζητήσεις
titan-yperaxies-kai-anaptyxi-apo-tin-eisodo-tis-titan-america-se-chrimatistirio-ton-ipa.htm
Τυχαία Θέματα
ΤΙΤΑΝ, Υπεραξίες, Titan America, Χρηματιστήριο, ΗΠΑ,titan, yperaxies, Titan America, chrimatistirio, ipa