Άιρτον Σένα: Η «καταραμένη» Πρωτομαγιά

Κάθε χρονιά η Πρωτομαγιά αποτελεί «μαύρη» μέρα για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, κυρίως για τους φίλους της Formula 1. Σαν σήμερα, 1 Μαΐου 1994 «έφυγε» από τη ζωή ο Άιρτον Σένα, ο Βραζιλιάνος πιλότος άφησε την τελευταία του πνοή στη στροφή «Ταμπουρέλο» για το Grand Prix του Σαν Μαρίνο.

Στην θλίψη
«βυθίστηκε» ο μηχανοκίνητος αθλητισμός για τον θάνατο του Άιρτον Σένα. Ποιος είναι ο Άιρτον Σένα;

Γεννημένος στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας στις 21 Μαρτίου 1960, ο Άιρτον Σένα επέλεξε την αδρεναλίνη της ταχύτητας. O θρύλος της Formula 1 «στέφτηκε» τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητης (1998,1990,1991), ενώ πανηγύρισε την πρωτιά σε 41 Grand Prix, έχοντας 65 pole positions. Η καριέρα του στον μηχανοκίνητο αθλητισμό άρχισε το 1981 από τα καρτ.

Τρία χρόνια αργότερα βρέθηκε στο «λαμπερό» χώρο της Formula 1 για την Toleman-Hart, ενώ την επόμενη χρονιά μεταπήδησε στη LotusRenault. Το 1988 «ντύθηκε» στα χρώματα της McLarenHonda, έχοντας teammate τον Αλέν Προστ.

Ύστερα από μία πενταετία στη McLaren μετακόμισε στη Williams τη σεζόν 1994. Μάλιστα ο θρυλικός πιλότος έχει αναγνωριστεί επίσημα ως ένας εκ των ταχύτερων οδηγών όλων των εποχών, ενώ ως το 2006 κατείχε το ρεκόρ των περισσότερων pole positions.

Ο κορυφαίος Βραζιλιάνος οδηγός της Formula 1 κατά τη διάρκεια αγωνιστικού τριημέρου. Η «μάυρη» Πρωτομαγιά

Την 1η Μαΐου 1994 ο Άιρτον Σένα «άφησε» την τελευταία του πνοή στην πίστα της Ίμολα για το Grand Prix του Σαν Μαρίνο. Ο Βραζιλιάνος πιλότος ήταν ο τρίτος οδηγός που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια του αγωνιστικού τριημέρου.

Την προηγούμενη ημέρα ο Αυστραικός οδηγός, Ρόλαν Ράτζενμπεργκερ, σκοτώθηκε ακαριαία σε τρακάρισμα στη διάρκεια των ελεύθερων δοκιμών, ενώ ακολούθησε το ατύχημα για το Ρούμπενς Μπαρικέλο και τέλος το δεύτερο θανατηφόρο δυστύχημα του Αίρτον Σένα. Ύστερα από τα τρία τραγικά συμβάντα στην πίστα της Ίμολα η FIA αποφάσισε να θέσει ως προτεραιότητα την ασφάλεια της ζωής των οδηγών.

Το μονοθέσιο του Άιρτον Σένα μετά το ατύχημα στην πίστα της Ίμολα για το Grand Prix του Σαν Μαρίνο. Τα σενάρια για τον θάνατο του Σένα

Εκτός από την σύγκρουση του μονοθέσιου, αλλά και τις βλάβες που προέκυψαν τόσο στο σώμα όσο και τον εγκέφαλο του Άιρτον Σένα, υπάρχουν δύο ακόμη θεωρίες για το τί προκάλεσε το σφοδρό δυστύχημα. Πρώτον ο λάθος χειρισμός από τον Βραζιλιάνο πιλότο και δεύτερον η διάτρηση ελαστικών.

Με βάση τα λεγόμενα του τεχνικού διευθυντή της Williams, Πάτρικ Χεντ, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ο θρύλος του μηχανοκίνητου αθλητισμού να έκανε οδηγικό λάθος. Μάλιστα ο Μίκαελ Σουμάχερ είπε στον Χεντ ότι η οδήγηση του ήταν νευρική ένα γύρο πριν συμβεί το μοιραίο δυστύχημα.

Όσον αφορά το δεύτερο σενάριο ο Άντραιν Νιούι, ο οποίος σχεδιάσε το μονοθέσιο της Williams και του Σένα υποστήριξε ότι ένα σκασμένο λάστιχο ίσως σκότωσε έναν εκ των καλύτερων οδηγών της Formula 1.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Άιρτον Σένα, Πρωτομαγιά,airton sena, protomagia