Ο Αποστολάκης δεν ήταν ο πρώτος, αλλά δίχασε πολύ

Στην ιστορία των δυο ομάδων πολλοί ποδοσφαιριστές έχουν κάνει το δρομολόγιο από τη μια πλευρά στην άλλη και αντίστροφα. Πολλές από αυτές τις μεταγραφές είχαν προκαλέσει μεγαλύτερη αίσθηση, ενώ ορισμένες έμειναν στην ιστορία, λόγω των όσων είχαν ακολουθήσει. Μια από αυτές ήταν η απόφαση του Αποστολάκη να αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό και να συνεχίσει την καριέρα του στον Παναθηναϊκό το 1990.

Από το Αγρίνιο στον Πειραιά

Ο Αποστολάκης είχε ξεκινήσει την καριέρα του στον Παναιτωλικό

το 1981 και το 1985 πήρε την απόφαση να μετακομίσει στον Πειραιά. Και τότε, ο Παναθηναϊκός είχε ενδιαφερθεί για την απόκτησή του, όμως στον παίκτη δεν είχε αρέσει το ενδεχόμενο να πάρει δανεικός για μια σεζόν στον ΟΦΗ. Στον Ολυμπιακό είχε καταλήξει με τη μεσολάβηση του συντοπίτη του, Πέτρου Μίχου. Ο Αποστολάκης αγωνίστηκε στους «ερυθρόλευκους» έως το 1990. Σε αυτά τα χρόνια είχε 143 συμμετοχές και πέντε γκολ, αγωνιζόμενος ως δεξιός μπακ. Μάλιστα, είχε φορέσει και το περιβραχιόνιο του αρχηγού των Πειραιωτών, με τους οποίους είχε πανηγυρίσει την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος κόντρα στον ΟΦΗ.

Το σίριαλ της μεταγραφής

Πριν τη μεταγραφή του, ο Αποστολάκης είχε έρθει σε συμφωνία με τη διοίκηση του Αργύρη Σαλιαρέλη να επεκτείνει τη συνεργασία του με τον Ολυμπιακό. Θετική ήταν και η εισήγηση του Όλεγκ Μπλαχίν, ο οποίος είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία των Πειραιωτών και υπολόγιζε στον Αποστολάκη. Ο Παναθηναϊκός αποφασίζει να κινηθεί για την απόκτησή του και του καταθέτει καλύτερη πρόταση. Αν και αρχικά ο Αποστολάκης εμφανίζεται διστακτικός, καθώς έχει υπογράψει με τους Πειραιώτες, τελικά πείστηκε να υπογράψει και στους «πράσινους». Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης είχε βρει ένα νομικό «παράθυρο», με το οποίο θα μπορούσε να ντύσει τον Έλληνα παίκτη στα «πράσινα». Αρχικά, το «τριφύλλι» και ο παίκτης τιμωρούνται, όμως τελικά η μεταγραφή επικυρώθηκε. Η αρχική ποινή του Αποστολάκη ήταν εννέα μήνες.

Έξαλλοι οι Πειραιώτες

Πριν τον Αποστολάκη είχαν προηγηθεί οι Δεληκάρης, Γαλάκος, Κυράστας, Βαμβακούλας και Σαργκάνης, οι οποίοι είχαν βγάλει τα ερυθρόλευκα για να φορέσουν τα πράσινα. Η μεταγραφή του Αποστολάκη είχε εξαγριώσει τους φιλάθλους του Ολυμπιακού, οι οποίοι έβλεπαν ένα ακόμα παίκτη της ομάδας τους να καταλήγει στον «αιώνιο» αντίπαλο. «Λάδι στη φωτιά» είχαν βάλει και οι δηλώσεις του Αποστολάκη, μετά τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό. Μια από αυτές ήταν το περίφημο: «Ήρθα στον Παναθηναϊκό για να φάω την Ευρώπη με την κουτάλα και όχι με το κουταλάκι». Ενδεικτικό της έντασης που υπήρχε εκείνη την εποχή είναι πως αποφασίστηκε να μη διεξαχθεί ο τελικός του Super Cup ανάμεσα στους «αιωνίους», καθώς υπήρχε μεγάλος φόβος για επεισόδια. Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού είχαν δει εκείνο το καλοκαίρι να αποχωρεί από την ομάδα τους και ο Λάγιος Ντέταρι, ο οποίος είχε πάρει μεταγραφή στην Μπολόνια.

Το τάκλιν του Μητρόπουλου

Πλέον, όλοι περίμεναν την επιστροφή του Αποστολάκη στο στάδιο Καραϊσκάκη με τα πράσινα. Το ντέρμπι των «αιωνίων» διεξήχθη στις 19 Οκτωβρίου και το κλίμα ήταν ηλεκτρισμένο, παρουσία οπαδών και των δυο πλευρών. Ο Αποστολάκης ήταν το κεντρικό πρόσωπο του ντέρμπι. Οι πρώην συμπαίκτες του έλεγαν μεταξύ τους στα αποδυτήρια: «Ο Στράτος είναι φίλος και συμπαίκτης από την Εθνική, δεν έχει δώσει δικαίωμα σε κανέναν και δε θα προκαλέσει την εξέδρα. Να μην τον πειράξει κανείς». Κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο Τάσος Μητρόπουλος μάρκαρε σκληρά τον πρώην συμπαίκτη του και οι οπαδοί του Ολυμπιακού το πανηγύρισαν σαν να είχε σκοράρει. Η συγκεκριμένη φάση με πρωταγωνιστές τον «Ράμπο» και το «τούρμπο», ήταν το μόνο που είχε μείνει από εκείνο το ντέρμπι (0-0).

Τα «πράσινα» κατορθώματα του «τούρμπο»

Ο Αποστολάκης φόρεσε 312 φορές τη φανέλα του Παναθηναϊκού και είχε 22 γκολ και μια ασίστ. Με το «τριφύλλι» ο Αποστολάκης πανηγύρισε την κατάκτηση τριών πρωταθλητών, τριών κυπέλλων και δυο Super Cup. Επίσης, είχε διατελέσει αρχηγός της ομάδας, ενώ μετά το τέλος της καριέρας του είχε περάσει από διάφορα πόστα των «πράσινων», συμπεριλαμβανομένου και αυτού του προπονητή, για μικρό χρονικό διάστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα