Τα 15 νέα μέτρα στήριξης για μισθούς, συντάξεις και επιδόματα – Πόσο αυξάνονται, τι αλλάζει

Μέτρα στήριξης συνολικού κόστους 3,5 δις. ευρώ θα ενσωματώσει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού η κυβέρνηση. Το τελικό κείμενο του προσχεδίου κατατίθεται το πρωί της Δευτέρας στη Βουλή με τον τελικό λογαριασμό των μέτρων να είναι αυξημένος σε σχέση με τα όσα ανακοινώθηκαν προ μηνός στην Θεσσαλονίκη από τον πρωθυπουργό.

Ο λόγος είναι ο… πληθωρισμός αλλά και η αναθεώρηση

προς τα πάνω του πήχη της ανάπτυξης, κάτι που θα οδηγήσει και στη μεγαλύτερη αύξηση των συντάξεων σε ποσοστό που ενδεχομένως να ξεπεράσει και το 7%.

Μετά την αύξηση του κόστους των μέτρων στήριξης ο πήχης για το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να μπει λίγο χαμηλότερα από το 1% του ΑΕΠ, ένα ΑΕΠ το οποίο αναμένεται να φτάσει στα 220 δις. ευρώ για πρώτη φορά ύστερα από τουλάχιστον 12 χρόνια. Για το 2023 θα προβλεφθεί ανάπτυξη 2,1% (από 5,3% το 2020) ενώ ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 3% από 9% το 2022.

Τα 15 μέτρα που θα εφαρμοστούν μέσα στο 2023 θα είναι τα εξής:

Μονιμοποίηση μείωσης ασφαλιστικών εισφορών 871 εκατ. €Μόνιμη κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα 765 εκατ. €Επέκταση επιδόματος μητρότητας από τους 6 στους 9 μήνες 64 εκατ. €Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους 202 εκατ. €Κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του ΤΠΔΥ 50 εκατ. €Μισθολογικά αιτήματα ενόπλων δυνάμεων 50 εκατ. €Αναμόρφωση ειδικού μισθολογίου ΕΣΥ 53 εκατ. €Μόνιμη κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων 274 εκατ. €Αύξηση κύριων συντάξεων 800 εκατ. €Αναστολή ΦΠΑ στις οικοδομές 24 εκατ. €Μειώσεις φόρων για κρατικά ομόλογα κλπ 50 εκατ. €Αύξηση ΓΠΑ των ΟΤΑ 120 εκατ. €Πρόγραμμα “Τουρισμός για όλους” 51 εκατ. €Επέκταση μειωμένου ΦΠΑ σε μεταφορές, καφέ κλπ 246 εκατ. €Πρόγραμμα στέγη για νέους 100 εκατ. €

Στον κατάλογο δεν υπάρχει κονδύλι για την επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Η επιδότηση θα συνεχιστεί αλλά στο οικονομικό επιτελείο ελπίζουν ότι θα χρηματοδοτηθεί με τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης αλλά και το κονδύλι που θα εισπραχθεί από την επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης στα διυλιστήρια. Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε χθες ότι το δημόσιο, με τον φόρο του 33% θα μπορέσει να εισπράξει περί τα 300-400 εκατ. ευρώ.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα