Εμμηνόπαυση μετά από χειρουργείο

Γράφει η Δρ. Μαρία Καραφλού Μιχάλα, Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος & Ειδικός Μεταβολισμού, Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης

Ιδιωτικό ιατρείο: Αγίας Σοφίας 26Α (κάθετος Λεωφόρου Κηφισίας), Νέο Ψυχικό

Τηλέφωνο: 2106714400

Με τον όρο χειρουργική εμμηνόπαυση εννοούμε την διακοπή περιόδου και την απόσυρση

οιστρογόνων σε μια γυναίκα που προηγουμένως έβλεπε περίοδο μετά χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών της. Φυσιολογικά μια γυναίκα θα διέλθει την εμμηνόπαυση στα 51 έτη κατά μέσο όρο. Όταν όμως υποστεί για ιατρικούς λόγους αφαίρεση των ωοθηκών (συνήθως μαζί με αφαίρεση της μήτρας) πριν τη βιολογική εμμηνόπαυση, θα βιώσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ραγδαία (αγγειοκινητικά συμπτώματα, αλλαγές στο συναίσθημα, ξηρότητα γεννητικής περιοχής). Στην περίπτωση αυτή η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων εξατομικεύεται. (Πηγή: Surgical Menopause, British Menopause Society, June 2021)

Ο ενδοκρινολόγος θα αξιολογήσει την κατάσταση των οστών της και τον καρδιαγγειακό της κίνδυνο. Θα εκτιμήσει αν τα συμπτώματά της επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής της και θα χορηγήσει ή όχι αγωγή ρωτώντας πάντοτε αν υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού ή θρομβώσεων. (Πηγή: Surgical Menopause, British Menopause Society, June 2021)

Keywords
Τυχαία Θέματα