ΚΚΕ: Επαναφέρει το θέμα των δημόσιων δομών Υγείας στο Πέραμα

Ερώτηση για την κατάσταση των δημόσιων δομών Υγείας στον Δήμο Περάματος κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Αμπατιέλος, Γιάννης Γκιόκας, Βιβή Δάγκα, Σεμίνα Διγενή, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Αφροδίτη Κτενά, Θανάσης Παφίλης και Χρήστος Τσοκάνης.

Συγκεκριμένα στην Ερώτηση επισημαίνονται τα εξής:

«Επανερχόμαστε με Ερώτηση σχετικά με την κατάσταση στις δημόσιες

δομές Υγείας στον Δήμο Περάματος. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είχε καταθέσει σχεδόν ένα χρόνο πριν σχετική Ερώτηση με αριθμό πρωτοκόλλου 2439/23-02-2023 προς τον Υπουργό Υγείας, η οποία και δεν απαντήθηκε ποτέ.

Το ζήτημα της υγείας του λαού είναι πολύ σημαντικό και η κατάσταση είναι εκρηκτική. Ειδικά στην περιοχή του Πειραιά οι δημόσιες δομές Υγείας είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα νοσοκομεία της περιοχής αλλά και οι δομές ΠΦΥ είναι σε τραγική κατάσταση, με ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, με αποτέλεσμα οι ανάγκες του λαού για υγειονομική περίθαλψη να μην καλύπτονται ούτε στο ελάχιστο, αναγκάζοντάς τον τελικά να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να απευθυνθεί σε ιδιώτες.

Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στον Δήμο Περάματος. Αφού έκλεισε τελείως το Κέντρο Πρώτων Βοηθειών Περάματος, το οποίο κάλυπτε τις ανάγκες και τα έκτακτα περιστατικά ειδικά των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, πλέον έχει μείνει μόνο το Κέντρο Υγείας, ως μοναδική δημόσια υποδομή πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας.

Η κατάσταση στο ΚΥ είναι τραγική. Ενδεικτικά αναφέρουμε την έλλειψη προσωπικού. Από τους 14 ιατρούς, που είναι στο οργανόγραμμα του ΚΥ, μόνο οι 7 υπηρετούν στο Πέραμα αφού οι υπόλοιποι έχουν μετακινηθεί σε δομές Υγείας εκτός Περάματος και από αυτούς τους 14 μόνο οι 7 είναι μόνιμοι και οι υπόλοιποι επικουρικοί. Επίσης υπάρχει έλλειψη γενικού ιατρού, παθολόγου, ορθοπεδικού και οφθαλμίατρου (ενώ υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός). Επίσης ο γυναικολόγος που υπήρχε μεταφέρθηκε στο ΚΥ Κερατσινίου και έρχεται από Δραπετσώνα άλλος γυναικολόγος μια φορά την εβδομάδα μόνο.

Παράλληλα το μικροβιολογικό τμήμα έχει πάψει να λειτουργεί εδώ και καιρό γιατί ενώ υπήρχαν 2 ιατροί ο ένας συνταξιοδοτήθηκε και ο δεύτερος είναι σε άδεια ανατροφής έως τον Απρίλη. Επίσης έως το 2026 αναμένονται τουλάχιστον 2 συνταξιοδοτήσεις ιατρών.

Ειδικά για τον Δήμο Περάματος το ζήτημα της υγείας αποκτά μεγαλύτερη αναγκαιότητα αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι μια περιοχή με χιλιάδες κατοίκους, με μεγάλους εργασιακούς χώρους, όπως η Ν/Ζώνη και η COSCO, όπου τα εργατικά ατυχήματα είναι καθημερινή είδηση. Οι κατοικίες και τα σχολεία είναι μια ανάσα από τα καζάνια θανάτου και τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Είναι η πόλη του “ενός δρόμου”, χωρίς διέξοδο διαφυγής και μέτρα πολιτικής προστασίας ειδικά σε περίπτωση Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει για:

– Να στελεχωθεί το ΚΥ Περάματος με όλο το αναγκαίο, μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικό προσωπικό (ιατροί, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό).

– Να στελεχωθεί με τον αναγκαίο ιατροτεχνολογικό και λοιπό εξοπλισμό.

– Να επαναλειτουργήσει το αναγκαίο Κέντρο Πρώτων Βοηθειών που “ρημάζει” στην πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης».

Keywords
Τυχαία Θέματα