Blood Bowl 3 | Review

Τι έγινε εδώ ρε παιδιά; Ψάχνουμε να βρούμε έστω και μια «σώζουσα χάρη» για το Blood Bowl 3 και ειλικρινά δυσκολευόμαστε πολύ. Τι θλιβερή απόπειρα συνέχισης του αγαπημένου μας Blood Bowl 2 είναι αυτή; Αν θυμάστε (σιγά μη θυμάστε) το προ 8-ετίας γλαφυρό review του γράφοντα και τον πηγαίο ενθουσιασμό που ήταν έκδηλος από το κείμενο, ίσως περιμένετε κάτι αντίστοιχο και για το τρέχον παιχνίδι.

Μετά μεγάλης λύπης σάς ενημερώνουμε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η Cyanide κατάφερε να «παραδώσει» ένα sequel το οποίο είναι σχεδόν σε όλους τους τομείς κατώτερο από τον προκάτοχό του.

Να υπενθυμίσουμε πως το franchise Blood Bowl είναι μια μεταφορά του αντίστοιχου επιτραπέζιου και, ουσιαστικά, είναι ένα turn-based tactical game Αμερικάνικου Φουτμπόλ σε βίαιο Warhammer φόντο. Για να το βγάλουμε από τη μέση, σαφώς και ο κορμός του παιχνιδιού, όταν όλα δουλεύουν όπως πρέπει, παραμένει κατά 90% ίδιος με το Blood Bowl 2 και, αν αυτό ήταν το πρόβλημα, θα πηγαίναμε σε ένα τυπικό sequel review, με την ίδια βαθμολογία και πάνω κάτω και τις γνωστές τυπικότητες.

Τι έγινε όμως αυτή την φορά και αντί να γράφουμε για μυθικές κόντρες μεταξύ των Skaven και των Humans, είμαστε έτοιμοι στείλουμε το παιχνίδι στο πυρ το εξώτερον; Είναι απλό, αντί να έχουμε έναν τίτλο που θα είναι, τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο με τον προηγούμενο, ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα μείγμα προχειρότητας και απληστίας. Προχειρότητα στον τεχνικό τομέα, μιας και η A.I είναι χειρότερη από το BB2, με εντελώς παράλογες επιλογές in-game, που έρχονται σε αντίθεση ή αγνοούν τα στατιστικά και τη φύση των ομάδων που χειρίζεται.

Bugs, glitches, σειρές που δεν τελειώνουν και ξοδεύουν όλο το χρονόμετρο κάνουν τη single player εμπειρία σχεδόν αφόρητη. Και είναι κρίμα γιατί σε επίπεδο παρουσίασης και cinematics οι μικρές single player καμπάνιες, που περιλαμβάνουν κάποια ματς με την ταυτόχρονη εισαγωγή γνωστών star players από τα προηγούμενα games, είχαν να δώσουν πράγματα. UI βγαλμένο από του χειρότερους εφιάλτες των gamers, με μενού που είναι δύσκολα στην πλοήγηση και με πρόβλημα στο να μεταφέρουν στον χρήστη τη σωστή πληροφορία καθαρά.

Ο κύκλος για τις επιλογές των in-game actions, στην προσπάθεια να είναι πιστό στο αρχικό υλικό και να βολέψει τους controller holders, ξέχασε πώς να είναι εύχρηστος και fun to use, ενώ εντοπίσαμε και ένα γενικό unresponsiveness, που φυσιολογικά προκαλεί miss clicks. Αυτό οδηγεί σε λάθη, σε οδηγίες που δεν εκτελούνται γιατί δεν ακολουθείται, η δύστροπη μέθοδος, που απαιτεί το παιχνίδι και, τελικά, σκοτώνουν τη διασκέδαση και απομυζούν το κουράγιο για να παίξεις.

Είναι ένα παιχνίδι που από τη φύση του είναι φτιαγμένο να σε εκνευρίσει και να σε απογοητεύσει. Τα καπρίτσια του ζαριού (οτιδήποτε κάνουμε εξαρτάται από το άτιμο το εξάεδρο), αρκούν για να τσιτώσουν και τον πιο χαλαρό παίκτη. Ως εκ τούτου, έπρεπε όλα τα άλλα θέματα να είναι λυμένα και προσανατολισμένα προς τη διευκόλυνση του παίκτη. Είναι ένας τίτλος που σαμποτάρει τον εαυτό του σε όλα επίπεδα, εκτροχιάζοντας ταυτόχρονα και τον παίκτη.

Παράλληλα, η επιλογή της Cyanide να κλειδώσει όλα τα cosmetics πίσω από ένα σύστημα microtransaction και πληρωμών, αναγκάζοντας τον παίκτη να πρέπει να πληρώσει για κάθε κομμάτι της στολής, σε κάθε παίκτη της ομάδας του, είναι αδιανότητη. 6 κομμάτια εξοπλισμού, επί 15-16 παικτών που έχει η κάθε ομάδα, και εύκολα γίνεται κατανοητό σε τι επίπεδο φιλαργυρίας έχει φτάσει ο τίτλος. 90 πάνω-κάτω cosmetics πρέπει να αγοράσεις για να κάνεις customize την ομάδα σου και δεν το συζητάμε καν πόσα πρέπει να ξοδέψεις για να «ντύσεις», όλες τις διαθέσιμες ομάδες.

Τραγική απόφαση, στα όρια της ξετσιπωσιάς, αφού έπρεπε κάποια στιλιστικά upgrades να ξεκλειδώνονται καθώς προχωράει και ανεβαίνει ποιοτικά η ομάδα του χρήστη και πίσω από τις πληρωμές να «κρύβονται» κάποια ιδιαίτερα, ξεχωριστά και μερακλίδικα κομμάτια. Όποιος συμβούλεψε την ομάδα να ακολουθήσει αυτό το επιθετικό-κερδοσκοπικό μοντέλο, αξίζει πολλά… συγχαρητήρια.

Ακόμα και αν είχαμε έναν άψογο τεχνικά τίτλο, αυτή η απόφαση θα στιγμάτιζε (όπως και έγινε) τον τίτλο αρνητικά εξαρχής. Η κοινή γνώμη, χρήστες και επαγγελματίες reviewers, είναι ιδιαίτερα ευερέθιστη σε τέτοιες πρακτικές και συνήθως αφήνει ρετσινιά στον τίτλο και δεν μαζεύεται με τίποτα. Πραγματικά τέτοιο tackling ούτε ο Trent Williams δε θα το κατάφερνε. Η κατάσταση βελτιώθηκε μέσω διορθωτικών patches, αλλά εμείς εξετάζουμε τη νοοτροπία και τη σαχλή λογική μιας τέτοιας απόφασης.

Η επιλογή των δημιουργών να αλλάξουν κάποιους κανόνες, ώστε να έρθουν σε αρμονία με το «2020 ruleset» έχουν κυρίως θετικό πρόσημο αλλά θα κριθούν σε βάθος χρόνου από την κοινότητα, που θα λιώσει το παιχνίδι. Βασική αλλαγή έχουμε στην εισαγωγή της πάσας ως ξεχωριστό skill (ρίχνοντας έτσι λίγο τα elves), αποκομμένο από το agility, που προσθέτει ένα ακόμη τακτικό επίπεδο.

Τα χωρίς περιορισμό rerolls ανά turn, που επιτρέπουν στον παίκτη να ανατρέψει μια καταδικαστική ζαριά (που επιμένει) είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ θετική χαρακτηρίζεται και η δυνατότητα να αγοράζονται τα level-up skills (φθηνότερα τα primary και ακριβότερα τα secondary), δίνοντας έτσι περισσότερη ελευθερία στους προπονητάς. Επίσης, τα στατιστικά agility, passing και armor έγιναν roll-based, ενώ και τα κέρδη στο τέλος του match έγιναν αναλογικά με την απόδοση του παίκτη, αποτρέποντας το D6 roll που στοίχειωνε τον προηγούμενο τίτλο.

Σε επίπεδο γραφικών έχουμε μία λιγότερη καρτουνίστικη με χαμηλότερο κορεσμό στα χρώματα απεικόνιση, ωραία animations (όχι στα touchdowns όμως), πιο λεπτομερή μοντέλα και αρκετά εντυπωσιακά γήπεδα, αλλά μέχρι εκεί. Οι σχολιαστές Bob και Jim παραμένουν ευχάριστοι, αλλά έχουμε μεγάλη εκ νέου χρήση των φωνητικών assets από το BB2 και γενικά είναι ένα στοιχείο στο οποίο μπορούσε να δοθεί περισσότερη φροντίδα.

Στο online κομμάτι δε, υπήρχαν παράπονα για αποσυνδέσεις, skills που δε δουλεύουν σωστά, exploits με mercenaries, και στοιχεία που «σπάνε» τα games. Ό,τι καλύτερο να παίζεις επί μία ώρα και ένα disconnect να πετάει τον χρόνο στον κάλαθο των αχρήστων… Έλλειψη admin tools για τις λίγκες και μυριάδες άλλα προβλήματα «ξενερώσανε» εντελώς την κοινότητα, που παρόλες τις προσπάθειες της εταιρείας να διορθώσει την κατάσταση με patches, η εικόνα προχειρότητας και ανεντιμότητας είναι αδικαιολόγητη.

Το launch του Blood Bowl 3 αποτέλεσε μια τραγωδία επικών διαστάσεων και την τέλεια συνταγή για να καταστρέψεις ένα franchise που είχε τόσα χρόνια, αργά, αλλά σταθερά, στήσει μια καλή και πιστή βάση. Αν προτείναμε κάτι, αυτό θα ήταν να μένατε στον προηγούμενο τίτλο (παρόλες τις 12 ομάδες του τρέχοντος) και να μείνετε για αρκετό καιρό μακριά από το Blood Bowl 3.

Το Blood Bowl 3 κυκλοφορεί από τις 23/2/23 για PS5, PS4, PC, Switch, Xbox Series και Xbox One. To review μας βασίστηκε στην έκδοσή του για το PS5, με review code που λάβαμε από την AVE.

The post Blood Bowl 3 | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα