Bravely Default Review

Το Bravely Default είναι πολλά πράγματα. Μπορεί κανείς να πει πως είναι κάποιου είδους πνευματικός διάδοχος των Final Fantasy της εποχής του PS1. Μπορεί κανείς να το δει ως την περίτρανη απόδειξη του ότι οι λάτρεις των παραδοσιακών JRPG πρέπει να μεταναστεύσουν στις φορητές κονσόλες για να απολαύσουν τα παιχνίδια του είδους. Ή μπορούμε απλά να το βαφτίσουμε ένα καταπληκτικό παιχνίδι, και να τελειώνει εδώ η υπόθεση. Τί κάνει το Bravely Default

καταπληκτικό; Η απάντηση είναι ο συνδυασμός των πολύ βασικών αρχών ενός παραδοσιακού JRPG με τις σύγχρονες πινελιές που δίνει στο παιχνίδι της η Silicon Studio (3D Dot Game Heroes). Ναι, το Bravely Default είναι ένας θαυμάσιος συνδυασμός του παλιού με το νέο, του κλισέ με το νοσταλγικό, και του τεχνικού με το εικαστικό.

Στη χώρα του Luxendarc, λοιπόν, ένα τεράστιο χάσμα καταπνίγει το χωριό Norende, και ο μόνος επιζών, ο 19χρονος Tiz Arrior, διψά για εκδίκηση. Η τύχη φέρνει τα πράγματα έτσι, που ο νεαρός συναντά την Agnes Oblige, την ιέρεια του Κρύσταλλου του Ανέμου, του οποίου η καταστροφή ευθύνεται για το μεγάλο χάσμα. Οι δύο ήρωες αποφασίζουν να ταξιδέψουν μαζί και να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους - η Agnes να αναζωογονήσει τον Κρύσταλλο και ο Tiz να βρει τον πραγματικό υπεύθυνο για την καταστροφή του χωριού του και το θάνατο της οικογένειας του. Στην πορεία, η Agnes και ο Tiz συναντούν ακόμα δύο μυστήριους ήρωες που τους βοηθούν, τον αμνησιακό Ringabel και την σκληροτράχηλη Edea Lee, δημιουργώντας έτσι ένα πολύ ξεχωριστό κουαρτέτο.

Το όλο σενάριο του παιχνιδιού δεν είναι ούτε κάτι το συγκλονιστικά πρωτότυπο, ούτε και ο κύριος λόγος που θα συνεχίσετε να ασχολείστε μαζί του. Θα το έλεγα μάλλον τυπικό και προβλέψιμο, ιδίως για τους οπαδούς των JRPG. Τις περισσότερες καταστάσεις που προκύπτουν κάπου τις έχετε ξαναδεί, ενώ οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, παρόλο που είναι καλογραμμένοι και ο καθένας έχει τη δική του, ξεχωριστή προσωπικότητα, δεν καταφέρνουν ποτέ να μείνουν πραγματικά αλησμόνητοι. Παρόλα αυτά, η Silicon Studio έχει κάνει άψογη δουλειά στην παραγωγή του σεναρίου και της ιστορίας, με εξαιρετικούς διαλόγους, και πλήρη voice over, κάτι μάλλον προχωρημένο για παιχνίδι φορητής κονσόλας.

Η επιλογή Default σώζει καταστάσεις.

To Bravely Default είναι ένα παραδοσιακό, ιαπωνικό RPG, οπότε οι μάχες του περιορίζονται στη λογική των γύρων - μία κάνει κίνηση κάποιο από τα τέσσερα μέλη του party, και μία ο εκάστοτε εχθρός. Μέχρι εδώ όλα καλά, και γνωστά, αν έχετε παίξει ένα οποιοδήποτε παρόμοιο παιχνίδι (ακόμα και Pokemon που λέει ο λόγος), καταλαβαίνετε τη λογική. Αυτή τη φορά όμως, η φόρμουλα έχει εμπλουτιστεί ελαφρώς με έναν πανέξυπνο μηχανισμό, αυτόν του Brave/Default. Η λογική βασίζεται αρκετά στο ρίσκο και το χρέος. Ένας χαρακτήρας, κατά τη διάρκεια του γύρου του, μπορεί να επιλέξει Default (σε ελεύθερη μετάφραση, να σηκώσει τα χέρια ψηλά), οπότε παθαίνει λιγότερη ζημιά από τον αντίπαλο και παράλληλα αποθηκεύει Brave Points (BP). Με αρκετά Brave Points μαζεμένα, ο ήρωας αυτός σε κάποιον άλλον γύρο (μπορείτε επίσης να μεταφέρετε BP μεταξύ των ηρώων) έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την επιλογή Brave και να επιτεθεί πολλές φορές συνεχόμενα. Το όλο καινούριο της υπόθεσης είναι πως η κίνηση Brave είναι διαθέσιμη και χωρίς να υπάρχουν τα προαπαιτούμενα BP, στην οποία περίπτωση, όσες φορές επιτίθεστε εσείς σας επιτίθεται και ο αντίπαλος, μέχρι να καλυφθεί το χρέος των BP. Είναι ένα συνολικά ενδιαφέρον σύστημα, που εισάγει την έννοια του ρίσκου. Φτάνουν οι τρεις επιθέσεις στη σειρά για να πεθάνει το boss, ή θα επιζήσει με ελάχιστη υγεία και θα σας ξεκάνει;

Γενικά, το Bravely Default δεν είναι ένα δύσκολο παιχνίδι (η δυσκολία πάντως μπορεί να ρυθμιστεί), οπότε καλό είναι να είστε πιο ανοιχτοί στους πειραματισμούς με το σύστημα Brave/Default, αφού αυτό είναι η ουσία όλου του τίτλου. Από εκεί και πέρα βέβαια, για πειραματισμούς προσφέρεται και το σύστημα των κλάσεων, οι οποίες στο παιχνίδι ονομάζονται jobs. 24 στο σύνολο, έχουν το δικό τους σύστημα level-up, ανεξάρτητο από αυτό του ήρωα που τις φοράει. Κάθε job προσφέρει στον εκάστοτε ήρωα ένα ειδικό σετ κινήσεων και δυνάμεων, και, ω χαρά, η ελευθερία που υπάρχει στον τομέα αυτό είναι υπέροχη. Δίνεται η δυνατότητα να αλλάξετε κλάση ανά πάσα στιγμή, ενώ μπορείτε, παράλληλα με το τρέχον σετ κινήσεων κάθε ήρωα, να διαλέξετε και κάποιες δυνάμεις από ένα προηγούμενο.

Και ενώ το παιχνίδι συνδυάζει πολύ έξυπνα τα παραδοσιακά στοιχεία ενός JRPG με ενδιαφέρουσες, φρέσκες ιδέες, στην πορεία προσφέρει και στοιχεία που εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις δυνατότητες του 3DS. Το Ablink, για παράδειγμα, με το οποίο μπορείτε να συνδέσετε έναν από τους τέσσερις πρωταγωνιστές με τον αντίστοιχο του παιχνιδιού ενός φίλου σας μέσω internet, και να χρησιμοποιείτε τις δυνάμεις του στη μάχη. Ή την παράπλευρη αποστολή που σας ζητά να επαναφέρετε το Norende στην αρχική του κατάσταση. Εκεί, βάζετε εργάτες να αναστηλώσουν το χωριό, κάτι που φυσικά παίρνει ώρες. Αν όμως βρείτε εργάτες μέσω internet, ή μέσω StreetPass, η όλη διαδικασία παιρνει πολύ λιγότερο χρόνο, και εσείς μπορείτε να αποκτήσετε τα σπάνια και πολύ δυνατά αντικείμενα που προσφέρει το νέο Norende πολύ πιο εύκολα.

Προφανώς και υπάρχουν airships, για πνευματικό διάδοχο του Final Fantasy μιλάμε.

Μπορεί να μην έχει το όνομα, αλλά το Bravely Default έχει σίγουρα τη χάρη ενός Final Fantasy. Τα τρισδιάστατα μοντέλα των ηρώων, ανάλυσης τυπικής για ένα παιχνίδι του 3DS, χάνονται μέσα στον υπέροχο κόσμο του παιχνιδιού. Τα πάντα ζωγραφισμένα στο χέρι με νερομπογιές, θα σας εντυπωσιάσουν και θα σας μαγέψουν. Οι εχθροί είναι μπόλικοι και καλοσχεδιασμένοι, ενώ, κάθε κλάση προσφέρει και τον αντίστοιχο εξοπλισμό για τους ήρωες, δίνοντας έτσι μια ευχάριστη ποικιλία στον τίτλο. Όσο για το εικαστικό μέρος του παιχνιδιού, νομίζω δε χρειάζονται ιδιαίτερα σχόλια, αφού μια ματιά στο artwork της Silicon Studios αρκεί για να καταλάβετε ότι πρόκειται για εξαιρετική περίπτωση. Στα ίδια καταπληκτικά επίπεδα και η μουσική, που καταφέρνει να πλαισιώνει τη δράση πάντα άψογα.

Εν τέλει, το Bravely Default είναι όντως ένας καταπληκτικός τίτλος. Δεν χρειάζεται περαιτέρω δικαιολόγηση η άποψή αυτή και το μόνο που μένει είναι πολύ απλά να το προσθέσετε στη συλλογή σας.

Πανέξυπνη η ιδέα του Brave/DefaultΟπτικοακουστικό αριστούργημαΦοβερές επιλογές παραμετροποίησηςΚάποια κλισέ θέματα στο σενάριο, ελαφρώς αδύναμοι πρωταγωνιστέςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:3DSΑΝΑΠΤΥΞΗ:Silicon StudioΕΚΔΟΣΗ:NintendoΔΙΑΘΕΣΗ:NortecΕΙΔΟΣ:JRPGΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://bravelydefault.nintendo.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:6/12/2013PEGI:12

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα