Η Δεξιά της Πορτογαλίας ελπίζει να ανακτήσει την εξουσία μέσω της προεδρίας

Ο νικητής των σημερινών προεδρικών εκλογών στην Πορτογαλία θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της σταθερότητας, καθώς οι δύο μηνών σοσιαλιστική κυβέρνηση αγωνίζεται να εξισορροπήσει τις δεσμεύσεις της ευρωζώνης με τις απαιτήσεις των ακροαριστερών υποστηρικτών της. Αν και η πολιτική εξουσία ανήκει ξεκάθαρα στο Κοινοβούλιο και τον πρωθυπουργό, ο ρόλος του αρχηγού του κράτους έχει λάβει πρόσθετη σημασία σε μια χώρα πολωμένη από την χρόνια οικονομική κρίση και τις πολιτικές λιτότητας.

Ο Πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα θα είναι ευκολότερο να περάσει μια ατζέντα κατά των μέτρων

λιτότητας, αν κάποιος συμπαθών τους σοσιαλιστές αντικαταστήσει τον Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, τον συντηρητικό πρόεδρο ο οποίος απέρχεται έπειτα από δύο πενταετείς θητείες. Η κεντροδεξιά, η οποία έγινε αντιπολίτευση μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, στηρίζει τον δημοφιλή από τις αναλύσεις τους στην τηλεόραση Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα, ως δυνητικό αντίβαρο στην κατάκτηση του κοινοβουλίου από την Αριστερά. Παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως μετριοπαθή υποψήφιο υπέρ της συναίνεσης, είναι πολύ πιο μπροστά από τους άλλους εννέα υποψηφίους στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες προβλέπουν ότι θα κερδίσει με πάνω από 50 τοις εκατό των ψήφων.

Αν κανείς δεν ξεπεράσει το 50 τοις εκατό, οι δύο πρώτοι θα αντιμετωπίσουν έναν δεύτερο γύρο την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Ο Ρεμπέλου ντε Σόουζα θα μπορούσε στη συνέχεια να αντιμετωπίσει μια σκληρή πρόκληση από έναν υποψήφιο της ενωμένης αριστεράς - αν και προς το παρόν υπάρχουν πάνω από πέντε υποψήφιοι που συνδέονται με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), συν δύο που υποστηρίζονται από κυβερνητικούς συμμάχους στο Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCP) και το Μπλόκο της Αριστεράς (BE).

Παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής του ρόλου του κράτους είναι εν μέρει τελετουργικός, ο πρόεδρος δεν έχει μόνο έναν τυπικό ρόλο. Οι πορτογάλοι πρόεδροι μπορεί να ασκούν πραγματική επιρροή. Μπορούν να αμφισβητήσουν τους προϋπολογισμούς, να διατάξουν αναθεωρήσεις από το Συνταγματικό Δικαστήριο ή να ζητήσουν μια δεύτερη ψηφοφορία - με δυσμενέστερους όρους - στο κοινοβούλιο.

Ορισμένοι υποψήφιοι της αριστεράς, για παράδειγμα, λένε ότι θα επέστρεφαν την τελευταία τραπεζική διάσωση της Πορτογαλίας, που εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα από την κυβέρνηση με την υποστήριξη της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, με ένα νομοσχέδιο που φτάνει τα 3 δις ευρώ για τους φορολογούμενους. Δυνητικά πιο ανησυχητικό για τον Κόστα είναι ότι οι πρόεδροι μπορεί να απορρίψουν την κυβέρνηση και να προκηρύξουν νέες εκλογές εάν θεωρούν ότι κινδυνεύει η "κανονική λειτουργία" της δημοκρατίας.

Ιδού οι υποψήφιοι για το ανώτατο αξίωμα στην Πορτογαλία:

Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα

Ευγενικός, πνευματώδης και κομψός, ο Ρεμπέλου ντε Σόουζα ήταν ένας τηλεοπτικός σταρ προτού παρατήσει την εκπομπή του σε ζώνη υψηλής τηλεθέασης για να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος. Ωστόσο, έχει πολιτικό παρελθόν: ήταν ένας από τους ιδρυτές του κεντροδεξιού Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος (PSD), βοήθησε στη σύνταξη του συντάγματος της Πορτογαλίας το 1976, κατείχε για λίγο ένα υπουργικό αξίωμα και για ένα σύντομο διάστημα στη δεκαετία του 1990 ήταν ένας όχι και τόσο επιτυχημένος ηγέτης του PSD στην αντιπολίτευση.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να πηγαίνει καλά στον πρώτο γύρο. Η τελευταία της εφημερίδας Expresso το Σάββατο του έδωσε 54,8 τοις εκατό. Αλλά ο Ρεμπέλου ντε Σόουζα είναι ο πρωταρχικός στόχος όλων των υπολοίπων. Στην προσπάθειά του να κερδίσει περισσότερες ψήφους, αποξένωσε κάποιους βασικούς οπαδούς του με το να αποστασιοποιηθεί από τις επώδυνες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θεσπίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση υπό την ηγεσία του PSD.

Ο 67χρονος κρατιέται σε φόρμα κάνοντας όλο το χρόνο, καθημερινά βουτιές στον Ατλαντικό από το σπίτι του στο προάστιο παραλία του Κασκαΐς. Και ελπίζει σίγουρα τα αποτελέσματα της Κυριακής να μην είναι ψυχρολουσία…

Αντόνιο Σαμπάιο ντα Νόβοα

Ο γκριζομάλλης καθηγητής πανεπιστημίου έχει ως στόχο να αναδειχθεί ως ο κορυφαίος υποψήφιος της κεντροαριστεράς. Στα 60 του, ο Σαμπάιο ντα Νόβοα είναι νεόφερτος. Ασχολήθηκε με την πολιτική λίγο πριν την προκήρυξη των προεδρικών εκλογών το περασμένο έτος, έχοντας εστιάσει αντ 'αυτού σε μια διακεκριμένη ακαδημαϊκή καριέρα που περιελάμβανε θητείες σε πανεπιστήμια στο Παρίσι, τη Γενεύη και τη Νέα Υόρκη πριν γίνει πρύτανης του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας.

Έχει κερδίσει την υποστήριξη του "βαρύ πυροβολικού" του Σοσιαλιστικού Κόμματος, συμπεριλαμβανομένων των προηγούμενων προέδρων Μάριο Σοάρες και Χόρχε Σαμπάιο, αλλά το κόμμα δεν του έχει δώσει επίσημη υποστήριξη. Στα …αριστερά της κεντροαριστεράς, υπόσχεται να οδηγήσει "την αλλαγή στην Πορτογαλία και να συμβάλλουμε στην αλλαγή στην Ευρώπη". Η απουσία οποιασδήποτε πολιτικής εμπειρίας και η έλλειψη του χαρίσματος είναι εναντίον του.

Μαρία ντε Μπελέμ Ροσέιρα

Βετεράνος βουλευτής των Σοσιαλιστών, η Ροσέιρα είναι η μόνη υποψήφια με πολυετή εμπειρία σε υψηλά αξιώματα. Ήταν υπουργός Υγείας και Ισότητας από το 1995 ως το 2000.

Αν και ήταν πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος έως το 2014, το κόμμα δεν της έχει δώσει επίσημη στήριξη - κάτι που μπορεί να συνδέεται με τις κακές σχέσεις της στο παρελθόν με τον πρωθυπουργό Κόστα.

Η 66χρονη Ροσέιρα έχει αποδειχθεί μια δυναμική αγωνίστρια. Είναι μετριοπαθής με ένα αξιόπιστο ιστορικό έργων στον τομέα της υγείας, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τα δικαιώματα της γυναίκας, αλλά παλεύει να ξεπεράσει την "ελαφριά" εικόνα της. Η τελευταία δημοσκόπηση της Expresso την τοποθετεί δίπλα στον Σαμπάιο ντε Νοβόα, με περίπου 16 τοις εκατό έκαστος.

Έντγκαρ Σίλβα

Ο Κομμουνιστής υποψήφιος είναι αυτός με το πιο ενδιαφέρον παρελθόν. Ο 53χρονος Σίλβα ήταν ένας καθολικός ιερέας μέχρι το 1997, όταν αντάλλαξε τις προσευχές με τον κομμουνισμό. Στον κλήρο, ο Σίλβα έκανε εκστρατεία κατά της παιδικής φτώχειας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην γενέτειρά του στις νήσους Μαδέρα. Ανέπτυξε επίσης μια έντονη εχθρότητα προς τους συντηρητικούς πολιτικούς, οι οποίοι κυβερνούν εδώ και χρόνια το νησιωτικό σύμπλεγμα στον Ατλαντικό.

Ο "πατήρ Έντγκαρ" έδωσε στους κομμουνιστές το καλύτερο αποτέλεσμά τους στις εκλογές για το περιφερειακό κοινοβούλιο, το οποίο υπηρετεί εδώ και 20 χρόνια. Ο Σίλβα ακολουθεί τη γραμμή της παλιάς σχολής του κόμματος: θέλει την Πορτογαλία έξω από το ΝΑΤΟ, επιμένοντας ότι η συμμετοχή είναι αντισυνταγματική, και προειδοποιεί την ευρωζώνη ότι θα δώσει τέλος στην "υποταγή και την υποτέλεια" της Πορτογαλίας στους ξένους. Με την υποστήριξη του κόμματος, ο Σίλβα έχει το μεγαλύτερο προϋπολογισμό της εκστρατείας, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι απίθανο να ξεπεράσει το 5 τοις εκατό.

Μαρίσα Ματίας

Το Μπλόκο της Αριστεράς πέτυχε το καλύτερο αποτέλεσμά του στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου χάρη σε μια εκστρατεία με επικεφαλής μια συμπαθητική νέα γυναίκα που απαιτεί επενδύσεις στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης και της ειρήνης. Επιδιώκει να επαναλάβει τη συνταγή της επιτυχίας με την 39χρονη Ματίας. Η βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει στόχο να γίνει ο νεότερος πρόεδρος της Πορτογαλίας - και η πρώτη γυναίκα - αρχηγός του κράτους.

Η Ματίας θεωρεί ότι ένας αριστερός πρόεδρος είναι απαραίτητος για να υποστηρίξει τον "νέο πολιτικό κύκλο" μετά την εκδίωξη της κεντροδεξιάς κυβέρνησης. "Χρειαζόμαστε μια νέα γενιά στην πολιτική, για να δώσει νέα ζωή στους θεσμούς μας" δήλωσε την περασμένη εβδομάδα. Αντιπρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στις Βρυξέλλες, η Ματίας λέει ότι θα διασφαλίσει πως η Πορτογαλία θα σηκώσει το ανάστημά της στις προσταγές της ευρωζώνης και γι' αυτό θα πρέπει να κερδίσει την προεδρία. Αυτό όμως είναι απίθανο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι απέχει πολύ από τα εκλογικά επιτεύγματα των συμμάχων της όπως το Podemos και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι άλλοι

Ένας οδηγός οδοστρωτήρα που έγινε τηλεστάρ σε ριάλιτι, ένας εκατομμυριούχος γιατρός και ο ιδρυτής μιας εταιρείας μηχανικής είναι οι υπόλοιποι, "σοασιαλίζοντες", υποψήφιοι. Το πεδίο συμπληρώνεται από έναν πρώην αντιδήμαρχος της Πόρτο που κάνει σταυροφορία κατά της διαφθοράς, και έναν ομιλητή-εμψυχωτή που κάποτε δίδαξε τον προπονητή ποδοσφαίρου Χοσέ Μουρίνιο και θέλει να κάνει στην Πορτογαλία νικήτρια ομάδα.

Κανένας δεν αναμένεται να συγκεντρώσει περισσότερο από το 2 τοις εκατό των ψήφων.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Άγιος Βαλεντίνος, εκλογες, δημοσκοπηση, επιρροή, ψηφοφορία, δις, σταρ, psd, αντ, νέα, νατο, συμμετοχή, βρυξέλλες, συριζα, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, τελευταια δημοσκοπηση, αποτελεσματα, αγιου βαλεντινου, οικονομικη κριση, αντ, γυναικα, ηγεσια, ηγετης, καριερα, σταρ, τηλεοραση, ανησυχητικο, ατζεντα, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, δευτερο, διαστημα, δις, δωσει, εγινε, ευρω, εκατομμυριουχος, εκστρατεια, ελλειψη, εβδομαδα, εν μερει, επενδυσεις, επιρροή, ετος, ζωη, ζωνη, υπηρεσιες, εικονα, ιστορικο, κυβερνηση, κομμα, μαδερα, μπλοκο, νατο, νεα γενια, νεα υορκη, νεοτερος, ομαδα, οδηγος, παρισι, πεδιο, περιφερειακο, πορτογαλια, πρυτανης, ρολο, σαββατο, σιγουρα, συνεχεια, συνταξη, συμμετοχή, συνταγη, σοαρες, σοουζα, σπιτι, τοις εκατο, φτανει, φορμα, ψηφοφορία, ανηκει, δικαιωματα, εννεα, χωρα, μπροστα, psd, υγειας, χοσε
Τυχαία Θέματα